GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Öppnar skånskdansk vinbar i Köpenhamn

Thomas Persson som drivit Ica Supermarket i Osby i många år har i 15 år arrangerat mat- och vinresor för sina kunder. Nu öppnar han, tillsammans med en dansk kompanjon, även en vinshop och vinbar i centrala Köpenhamn.
Publicerad 25 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021

Egentligen började Thomas Perssons ”vinresa” med konkurrensen från den nyetablerade Nettobutiken som kom till Osby 2006. Thomas kände att han ville göra något nytt som inga andra butiker gjorde för att både locka kunder och få dem att stanna kvar. Svaret blev god mat och gott vin.

Vin och Sverige känns väl inte alltid så kompatibelt. I alla fall inte om det handlar om försäljning av denna ädla dryck. Men svenskarna gillar att dricka vin, så visst fanns här en potential.

– Jag tänkte att jag måste göra något som ingen annan butik gör, förklarar han.

Funderingarna resulterade i att han började arrangera mat- och vinresor för sina kunder. Han höll även i vinprovningar på bland annat Stora Hotellet i Osby. Det här konceptet föll i mycket god jord och fortfarande strömmar vinresenärerna till när en resa ordnas till Italien, Frankrike, Spanien eller något annat vinland.

Men man kan säga att Italien ändå ligger Thomas lite extra varmt om hjärtat. Vid en vinresa till Italien 2013 besökte de vinslottet Castello di Roncade som inte ligger så långt från Venedig. Här fick resenärerna både bekanta sig med slottets vinproduktion och smaka på resultatet.

Här träffade Thomas även slottets försäljningschef dansken Dennis Bach Groth. Vad de då inte visste var att Dennis och Thomas i framtiden skulle bli kompanjoner inom området vin.

Men vi tar det från början. Thomas och Dennis fann som sagt varandra på slottet i Italien och trivdes ihop. Detta resulterade bland annat i att Thomas son Hannes fick åka ner och jobba på vinslottet i tre månader. För mat och husrum fick han lära sig om viner och att hålla i vinprovningar för skandinaviska gäster.

Under flera vinresor har Castello di Roncade varit ett givet besöksmål. Redan 2015 började Thomas, Dennis och Claudio Ciani Bassetti, som är mannen som äger Castello di Roncade, att diskutera om de inte skulle göra något tillsammans. De startade då ett företag som innebar fortsatta mat- och vinresor, vinmässor samt försäljning av vin via nätet.

I början av förra året köpte Thomas och Dennis ut Claudio från det gemensamma företaget och startade GP Wineshop där de började sälja vin från sin egen skandinaviska hemsida. Men vinerna från Castello di Roncade övergav de inte utan dessa finns kvar i deras webbutik.

Castello di Roncade säljer ungefär 650 000 flaskor om året och ungefär hälften säljs genom oss, berättar Thomas.

Här kommer det att säljas vin från bland annat vinslottet Castello di Roncade dit flera vinresor gått.
Här kommer det att säljas vin från bland annat vinslottet Castello di Roncade dit flera vinresor gått.Foto: Privat

Nu fortsatte också planerna på att öppna en vinbar i Köpenhamn. Det gällde bara att hitta en passande lokal. Efter en del letande fick de i somras äntligen tillgång till en centralt belägen lokal på Kattesundet, en tvärgata till Strøget.

Vinbaren ligger centralt i Köpenhamn.
Vinbaren ligger centralt i Köpenhamn.Foto: Privat

Den som tror att det bara är att slå upp dörrarna för att servera vin i Danmark får tänka om. Thomas berättar att det är mycket tillstånd och pappersexercis även i vårt rödvita grannland och snabbt går det inte. Nu väntar de på det sista tillståndet innan de kan inviga den kombinerade vinbutiken och vinbaren. Här ska man kunna köpa en flaska vin eller sätta sig med ett glas rött tillsammans med lite tapas. De som önskar ska även kunna boka vinprovning som Dennis i huvudsak kommer att hålla i.

Lite tilltugg till vinet.
Lite tilltugg till vinet.Foto: Privat

Med tiden planerar Groth och Persson, som är namnen bakom förkortningen GP Wineshop, att utöka vinsortimentet och även ta in öl. Vi är ju trots allt i det ölälskande Danmark.

Dennis som flyttat tillbaka till Köpenhamn kommer att finnas på plats på vinbaren med ett par anställda. Men även Thomas kommer att resa över sundet för att vara med då och då. I Osbybutiken har han ju både sina söner och sin sambo som kan hålla ställningarna.

Thomas sambo Ulrika har även hon varit delaktig med att inreda vinbaren och en skylt i fönstret avslöjar att öppningen inte är långt borta.

–Det är hon som har stått för finliret, berättar Thomas. Det är ju inte jag så bra på.

Bra är han däremot att ta vara på idéer och chanser när de kommer. För visst är det lite häftigt att ha en vinbutik och vinbar mitt i den kosmopolitiska danska huvudstaden.

Snart är det dags att öppna vinbaren fullt ut.
Snart är det dags att öppna vinbaren fullt ut.Foto: Privat
Thomas Persson

Namn: Thomas Persson

Bor: Osby

Ålder: 60 år

Familj: Sambo Ulrika Fager, sönerna Adam och Hannes samt bonusbarnen Kevin och Angelina

Aktuell: Med ny vinbutik och vinbar som öppnar i Köpenhamn inom kort

Fakta:

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.