Annons

Polen: Förbered ytterligare sanktioner

Polen varnar för att nya sanktioner kan krävas mot Belarus i den pågående konflikten.
Publicerad 25 november 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.Foto: John MacDougall/AP/TT

Krisen vid gränsen mellan Polen och Belarus riskerar fortfarande att förvärras. EU måste vara redo att skärpa tonen mot Minsk om så sker, säger Polens premiärminister Mateusz Morawiecki efter samtal med Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel i Berlin på torsdagen

– Vi måste förbereda ytterligare sanktioner, bland annat vad gäller handeln, sade han på en pressträff.

Annons

Utspelet i Berlin gjordes samtidigt som det kom rapporter om att ryska och belarusiska stridsflygplan genomförde gemensamma patrulleringar på torsdagen.

"En sammansatt, taktisk grupp har genomfört flygningar utefter Belarus gränser. Vid flygningen användes plan av modell Suchoj Su-30SM", uppger Belarus försvarsdepartement i ett uttalande enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

EU har anklagat Belarus för att flyga in tusentals människor från Mellanöstern och sedan försöka få dem att passera gränsen till bland annat Polen. Anledningen som pekas ut är Belarus vilja till hämnd för EU:s sanktioner mot Belarus efter landets hårda insatser mot demonstrationer efter presidentvalet i augusti 2020.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons