Annons

Regeringsröran: Vad hände – och vad händer nu?

Magdalena Andersson valdes till Sveriges första kvinnliga statsminister. Men innan dagen var slut hade Miljöpartiet lämnat regeringssamarbetet och Magdalena Andersson avgått. Vad var det egentligen som hände – och vad händer nu?
Publicerad 25 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Statsminister Magdalena Andersson (S) efter onsdagens statsministeromröstning i riksdagen.
Statsminister Magdalena Andersson (S) efter onsdagens statsministeromröstning i riksdagen.Foto: Erik Simander/TT

Inför onsdagens statsministeromröstning i riksdagen var de flesta överens om att Sverige stod inför ett historiskt nytt kapitel. Vid en omröstning klockan nio på onsdagsmorgonen väntades riksdagen välja Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson till landets första kvinnliga statsminister, den 34:e i ordningen.

Samma eftermiddag väntade budgetomröstning där Centerpartiet, vars stöd regeringen behövde för att få igenom sin proposition, dröjt med besked om hur man tänkte agera.

Sen centersväng

Annons

Onsdagen börjar med en hastigt sammankallad pressträff. Klockan är kvart över åtta på morgonen, 45 minuter innan statsministeromröstningen, när Centerledaren Annie Lööf meddelar att partiet inte har för avsikt att stödja regeringens budget.

– En regering som ska tolereras av Centerpartiet måste vara förankrad i mitten och inte ta stöd av ytterkantspartier. Regeringen har valt att ha intensiva förhandlingar med V. Regeringens budget är för långt vänsterut, motiverar Annie Lööf.

Två minuter över tio, efter anföranden från opposition och regeringspartier, står det klart att historia skrivits. Voteringstavlans lampor visar att Magdalena Andersson valts till ny statsminister med minsta möjliga marginal.

– Jag känner mig taggad, säger Magdalena Andersson vid en presskonferens strax därefter.

Hon säger sig också, apropå Centerpartiets besked, vara redo att regera på oppositionens budget.

MP hotar – och lämnar

Den inställningen delas inte av alla. Bara minuter efter den nyvalde statsministerns positiva besked kommer signaler om att Miljöpartiet överväger att lämna regeringen om alternativet är att regera på oppositionens budgetalternativ – som bland annat innebär sänkt bensinskatt.

Strax efter klockan 16 på eftermiddagen röstas budgetförslaget från M, KD och SD igenom med siffrorna 154–143. Vid en pressträff drygt en halvtimme senare gör Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi verklighet av signalerna och meddelar att partiet lämnar regeringen.

– Vi är inte beredda att sitta i en regering och administrera en sverigedemokratiskt framförhandlad budget, säger Per Bolund.

Ytterligare någon halvtimme senare avgår Magdalena Andersson som en följd av MP:s besked.

– Trots att det parlamentariska underlaget tycks oförändrat i regeringsfrågan bör den prövas på nytt av riksdagen. För mig är det en fråga om respekt. Jag vill heller inte leda en regering där det kan finnas grund att ifrågasätta dess legitimitet, säger Magdalena Andersson till TT.

Siktar på S-regering

Annons

Flera experter uppger under onsdagskvällen att en ny statsministeromröstning varit nästintill oundviklig med hänvisning till praxis.

– Annars har talmannen lagt fram ett förslag på ett underlag som inte är korrekt och riksdagen har röstat efter något som inte är det utfallet, säger Konstitutionsutskottets vice ordförande Hans Ekström (S) till TT.

Magdalena Andersson siktar nu på att återkomma till statsministerposten med en renodlad S-regering. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet har alla meddelat att man avser släppa fram henne i en ny omröstning.

Riksdagens talman Andreas Norlén väntas på torsdagseftermiddagen ge besked om när en ny statsministeromröstning kan hållas för ett renodlat socialdemokratiskt regeringsalternativ.

Under den här processen är det Stefan Löfven som leder övergångsregeringen. Om Magdalena Andersson väljs på nytt i nästa vecka väntar ett par dagar senare en så kallad skifteskonselj som leds av kungen. Då tillträder den nya regeringen med Magdalena Andersson som statsminister.

Simon Uggla/TT

S-ledaren Magdalena Andersson (S) valdes till ny statsminister med minsta möjliga marginal. Det blev 117 ja-röster, 174 nej-röster, en frånvarande och 57 nedlagda. Hon hade därmed inte en majoritet emot sig, vilket innebar att hon godkändes.
S-ledaren Magdalena Andersson (S) valdes till ny statsminister med minsta möjliga marginal. Det blev 117 ja-röster, 174 nej-röster, en frånvarande och 57 nedlagda. Hon hade därmed inte en majoritet emot sig, vilket innebar att hon godkändes.Foto: Erik Simander/TT
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi på väg mot en pressträff efter budgetomröstningen i riksdagen på onsdagen.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi på väg mot en pressträff efter budgetomröstningen i riksdagen på onsdagen.Foto: Pontus Lundahl/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons