GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vi har inte råd att varken renovera eller bygga nytt

Publicerad 25 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Förundersökning av Sösdala simhall inför renoveringen. Bertil Lucchesi inspekterar.
Förundersökning av Sösdala simhall inför renoveringen. Bertil Lucchesi inspekterar.Foto: Helén Fingalsson

Kärnalliansens svar om Sösdala simhall.

Vi i Kärnalliansen vill svara de föräldrar som skrivit en insändare i NSk 20/11–21 angående Sösdala simhall.

Vi är medvetna om att Sösdalaborna vill att Sösdala simhall ska öppnas och att det sköts till 22 miljoner för detta ändamål för ett år sedan. Det har nu visat sig att 22 miljoner inte räcker.

I vår budget fanns inte de 22 milj med utan det blev ett tilläggsyrkande på sittande fullmäktige utan någon annan finansiering än att låna upp dessa pengar. Det saknades också en fördjupad kostnadsberäkning för renoveringen. I Hässleholms kommun har vi redan idag en alldeles för hög belåning samtidigt som vi står inför flera andra stora investeringar som måste göras: ett nytt badhus i Hässleholm eftersom det befintliga kan haverera vilken dag som helst, investering i ett nytt särskilt boende för äldre med mera.

Efter fullmäktigebeslutet har det visat sig att man måste bygga om simhallen för att göra det tillgänglighetsanpassat och nya personalutrymmen för 7,5 milj, vilket också läggs till på belåningen.

Nu har det också framkommit att ytterväggarna är i så dåligt skick att de måste också åtgärdas och någon eventuellt rivas och byggas upp på nytt samt att rörsystemet för vatten och avlopp är underkänt. Detta vet vi ännu inte vad detta kommer att kosta. Vad kommer härnäst?

Ni skriver att det inte handlar om att bygga en ny simhall men det är kanske just vad det handlar om.

Risken är stor att det inte slutar med de kostnader som vi idag känner till utan att det i slutändan blir så dyrt att det skulle vara billigare att bygga en ny simhall.

I samband med ett studiebesök i Varberg träffade våra företrädare NCC för att titta på det badhus de byggt där. Den avdelning som är specialiserade på att bara bygga badhus fick frågan om de även renoverar befintliga badhus/simhallar och deras svar var bestämt: ”Nej det gör vi aldrig”. Följdfrågan blev naturligtvis, varför inte det? ”Det är omöjligt att lämna pris på en sådan renovering för man vet aldrig vad kostnaden slutar på. Inte förrän man står mitt upp i renoveringen kan man skönja var det skall sluta. Det upptäcks hela tiden nya brister som måste åtgärdas och i slutändan så blir det så dyrt att man i stället skulle rivit badhus/simhallen och byggt nytt för det hade inte blivit dyrare, blev svaret. Med dessa orden känner vi oss trygga med vår uppfattning. Vi har inte råd att varken renovera eller bygga ny simhall i Sösdala.

Vi förstår också att det är viktigt med simkunskap för barnen och att man vill kunna bada ibland och även om ni skriver att vi inte skall komma dragandes med siffror som visar vad simhallen kostade per besökare tidigare så är det ändå siffror som talar för sig själv. Det är ingen annan kommun i Hässleholms storlek som har så många badhus/simhallar och då har flera av dessa kommuner ett betydligt bättre skatteunderlag än vad vi har. Vi är inte heller övertygade om att samtliga kommunens medborgare är beredda på en kraftig skattehöjning för att täcka upp för kostnaderna för Sösdalabornas simhall. Däremot är vi väldigt positiva till privata- eller föreningsinitiativ där man själv går in med en del av investeringskostnaderna, stiftelser eller andra finansiärer går in med en del och där kommunen är med och bidrar med en del, typ Hanåsvallen i Sösdala.

När det gäller P-skivan i kommunen så är det inte klart hur det skall implementeras, det hamnar inte på investeringskontot, det är ett mindre belopp och tanken var att bl.a. hjälpa butiksägarna då de vädjar om åtgärder för att främja handeln som har problem.

Lars Johnsson (M) Agneta Olsson Enochsson (L) Robin Gustavsson (KD)

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.