GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Markus bröt nyckelbenet på det nedfallna trädet

Markus Lindkvist, 41, bröt nyckelbenet och fick flera frakturer när han i söndags kväll cyklade in ett träd som vält och lagt sig över Mellanhedsvägen.
Nu hoppas han att kommunen ska rusta upp sträckan för att göra den säkrare.
Hässleholm • Publicerad 25 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Markus Lindkvist berättar att det trillar ner träd och grenar på Mellanhedsvägen varje gång det blåser kraftigt.
Markus Lindkvist berättar att det trillar ner träd och grenar på Mellanhedsvägen varje gång det blåser kraftigt.Foto: Teodor Dimblad

– Så fort det blåser trillar det ner grenar och i vissa fall träd här. Det har påpekats för kommunen i många, många år att detta händer, men det verkar inte vara någon som bryr sig, säger han.

Markus Lindkvist bor på Östervärn och har de senaste tjugo åren cyklat Mellanhedsvägen till och från jobbet. Han arbetar natt på ett företag i det närliggande industriområdet och på vägen dit i söndags kväll skedde olyckan.

Precis där backen från Östervärn planar ut cyklade han rakt in i ett vindfällt träd som låg över vägen. Det var mörkt på platsen då trädet rivit en elledning och slagit ut den fasta belysningen.

Markus Lindkvist tillbaka på olycksplatsen med den branta backen upp till Östervärn i bakgrunden. – Det är tråkigt om det ska behöva ske en olycka innan någon reagerar, säger han.
Markus Lindkvist tillbaka på olycksplatsen med den branta backen upp till Östervärn i bakgrunden. – Det är tråkigt om det ska behöva ske en olycka innan någon reagerar, säger han.Foto: Teodor Dimblad

Att Markus Lindkvist bromsade i den branta backen, hade lyset på och är van mountainbikecyklist hjälpte föga.

– Det var så pass mörkt ute och det är ett mörkt träd, jag uppfattade inte att det låg så nära backen. Det var bara pang boom, säger Markus Lindkvist.

Han kraschlandade på asfalten framför, fick cykeln över sig och blev liggandes.

– En motionär med pannlampa på sig kom springandes på slingan intill. Han såg att jag hade trillat och hjälpte mig att larma 112.

– Jag kände själv att detta klarar jag inte just nu, så det är en riktig hjälte, säger Markus Lindkvist.

Under onsdagen var personal på plats för att fixa elledningarna och forsla iväg trädet som Markus Lindkvist krockade med.
Under onsdagen var personal på plats för att fixa elledningarna och forsla iväg trädet som Markus Lindkvist krockade med.Foto: Teodor Dimblad

Ambulans var snabbt på plats och han fördes in till CSK. Röntgenbilder visade att nyckelbenet på höger sida var av och han hade fått sprickor i fem av sina främre revben.

Sedan dess är Markus Lindkvist sjukskriven i minst tre veckor och får starka smärtstillande för att lindra det onda. Som lök på laxen stals delar av hans nyservade mountainbike när den stod fastkedjad vid olycksplatsen efter händelsen.

– Det är inte smärtan som är värst, utan det som gör mest ont är att jag inte kan krama mina barn eller hämta och lämna dem på dagis. Allt det sociala, säger han.

Sadeln och bakhjulet stals från Markus Lindkvists mountainbike under de två dagar den stod fastkedjad vid olycksplatsen.
Sadeln och bakhjulet stals från Markus Lindkvists mountainbike under de två dagar den stod fastkedjad vid olycksplatsen.Foto: Teodor Dimblad

När Markus Lindkvist kom hem från sjukhuset pratade han med sin chef som berättade att andra på företaget uppmärksammat trädet, och att en också cyklat in i det och skadat foten.

– Det här är en väldigt populär led. Vi cyklar här varje dag och det gör även andra som jobbar därute. Det är många som motionerar och går med hunden här också.

Han hoppas att kommunen nu ska göra något så att passagen blir säkrare för de som nyttjar den.

– Så fort det blåser eller kommer mycket snö trillar det ner grenar och träd på vägen. När ett träd välter drar det elledningen med sig i och med att där är luftledningar.

– Säkra upp belysningen med riktiga lyktstolpar så det blir trivsammare att gå där och så att man inte behöver ha med sig en strålkastare. Röj bland de första träden utmed vägen, uppmanar Markus Lindkvist.

Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.