Annons

Inget svenskt avtal om covidtabletter

Publicerad 26 november 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Tabletterna möjliggör tidig behandling mot covid-19 utan läkarbesök.
Tabletterna möjliggör tidig behandling mot covid-19 utan läkarbesök.Foto: Merck & Co/AP/TT

Sverige har ännu inte slutit något avtal om inköp av de nya tabletter som ska kunna ges till personer som insjuknat i covid-19 och riskerar att bli svårt sjuka. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Den samlade bedömningen ser för närvarande ut att behovet inte är så stort, så vi avvaktar, säger Susanne Bergman, samordnare och utredare på Socialstyrelsen, till radion.

Annons

Enligt läkemedelsbolagen kan det bli brist på medicinerna och Susanne Bergman uppger att Socialstyrelsen för dialog med läkemedelsbolagen och regionerna.

Ett läkemedel väntas godkännas av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA inom kort och ett antal europeiska länder har redan tecknat avtal om medicinen.

Förra veckan godkände EMA Lagevrio, även känt som molnupiravir och tillverkas av det amerikanska läkemedelsbolaget Merck Sharp & Dohme (MSD), för användning i nödfall.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons