GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klimataktivister slog till mot Amazon

Publicerad 26 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Aktivister från Extinction Rebellion blockerade infarten till Amazons lagerlokal i Coventry i Storbritannien.
Aktivister från Extinction Rebellion blockerade infarten till Amazons lagerlokal i Coventry i Storbritannien.Foto: Joe Giddens/AP/TT

Klimataktivister från nätverket Extinction Rebellion blockerade infarter till flera av näthandelsjätten Amazons lagerlokaler i Storbritannien, Tyskland och Nederländerna under fredagens stora handelsdag Black friday.

Blockaderna genomfördes för att sätta press på företaget att upphöra med affärsmetoder som är skadliga för klimatet, samt förbättra de anställdas arbetsförhållanden.

"Aktionen syftar till att dra uppmärksamhet till Amazons exploativa och miljödestruktiva affärsmetoder, nonchalans för arbetares rättigheter i bolagsvinstens namn, samt slöseriet med Black friday", säger Extinction Rebellion i ett uttalande.

Minst 30 av nätverkets aktivister greps i Storbritannien i samband med blockader mot sammanlagt 13 lagerlokaler, enligt polisen.

Amazon vill inte kommentera protesterna, men säger i ett uttalande att bolaget tar sina förpliktelser "väldigt seriöst".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.