Annons

Storbritannien: Total terrorstämpling av Hamas

Storbritannien har beslutat att stämpla hela Hamas som en "islamistisk terrorgrupp".
Publicerad 26 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Storbritannien har beslutat att stämpla hela Hamas som en terrororganisation. På bilden syns Hamas gröna flagga under en demonstration i de palestinska territorierna i maj i år. Arkivbild.
Storbritannien har beslutat att stämpla hela Hamas som en terrororganisation. På bilden syns Hamas gröna flagga under en demonstration i de palestinska territorierna i maj i år. Arkivbild.Foto: Nasser Nasser/AP/TT

Samtidigt varnas gruppens medlemmar och de som sympatiserar med den för att de riskerar hårda fängelsestraff.

Redan 2001 terrorstämplade Storbritannien Hamas militära gren Izz al-Din al-Qassam, men fredagens besked från inrikesdepartementet innebär att även dess politiska grenar ska omfattas av brittisk terrorlagstiftning.

Annons

I förra veckan förklarade London att det inte längre är möjligt att hålla isär Hamas – som styr över Gaza i de palestinska territorierna – olika grenar.

Hamas "genomför, deltar i, förbereder och uppmuntrar terrorism", motiverar man beslutet och konstaterar att Hamas "därmed blivit en förbjuden terroristorganisation i Storbritannien i sin helhet".

Det innebär att medlemmar i Hamas eller personer som uppmuntrar till stöd av gruppen kan dömas upp till 14 års fängelse.

Israel välkomnar det brittiska beskedet, USA och EU har redan vidtagit liknande åtgärder.

Hamas låter dock hälsa att det brittiska beslutet är "ett brott mot vårt palestinska folk och hela deras historia av kamp".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons