Annons

USA:s Blinken till Sverige för Osse-träff

USA:s utrikesminister Antony Blinken kommer till Sverige i nästa vecka för att delta i Osse-mötet, som hans svenska motsvarighet Ann Linde bjudit in till.
Publicerad 26 november 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
USA:s utrikesminister Antony Blinken i Senegal i förra veckan.
USA:s utrikesminister Antony Blinken i Senegal i förra veckan.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Blinken – som ofta beskrivs som en "diplomaternas diplomat – reser först till Lettland och sedan till Sverige, där utrikesminister Ann Linde (S) den 2–3 december står värd för Osses (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) utrikesministermöte. Linde är ordförande i Osse.

Blinken anländer till Sverige dagen före mötet, onsdagen den 1 december, säger USA:s assisterande utrikesminister Karen Donfried på en telekonferens.

Ska diskutera relationen

Annons

– Ministrarna ska diskutera farhågor om säkerheten i Europa-Eurasien och behovet av att stärka den genom att upprätthålla Osses principer. Utrikesministern ska träffa företrädare för Sverige för att diskutera relationen mellan USA och Sverige och arbeta tillsammans för att uppnå gemensamma mål, säger Donfried.

Bland dem som bjudits till mötet finns utrikesministrar från Nordamerika, Europa och Centralasien, inklusive Ryssland och USA, skriver utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Karen Donfried vill varken bekräfta eller dementera frågan om huruvida Blinken ska träffa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under besöket i Stockholm.

– Jag har ingenting att tillkännage om detta, men håll er uppdaterade, säger Donfried.

Ukraina och principer

Osse har 57 medlemsländer. På organisationens agenda står främst kriser och konflikter i just Osse-regionen, bland annat den i och omkring Ukraina. Sannolikt kommer migrantkrisen vid Belarus gräns också att beröras vid nästa veckas möte.

I ett uttalande säger Linde att "de gemensamma principer och åtaganden" som finns i Osse nu är viktigare än någonsin för att hantera utmaningar och förhindra att nya kriser och konflikter uppstår.

Under det blågula ordförandeskapet har Linde och hennes kollegor dessutom tryckt på för att områden som kvinnors ekonomiska egenmakt, klimat och säkerhet ska prioriteras.

Reparerar relationer

Lindes kollega, juristen Antony Blinken har ett gediget utrikespolitiskt cv innanför västen. Uppvuxen i New York och Paris var han mellan 2015 och 2017 biträdande utrikesminister till John Kerry, under president Barack Obama. Han satt med i rummet när Obama följde räden som tog al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins liv och han spelade en viktig roll i USA:s hantering av Krimkrisen 2014.

Som president Joe Bidens utrikesminister har Blinken i första hand sökt reparera de diplomatiska relationer som vingklipptes av den tidigare presidenten Donald Trumps mer konfrontativa Amerika först-doktrin. Han har bland annat spelat en viktig roll i att USA återanslutit sig till Parisavtalet om klimatet.

Tina Magnergård Bjers/TT

Annons

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

USA:s utrikesminister Antony Blinken och hans svenska motsvarighet Ann Linde, fotograferade i samband med ett möte med Arktiska rådet i Island i maj.
USA:s utrikesminister Antony Blinken och hans svenska motsvarighet Ann Linde, fotograferade i samband med ett möte med Arktiska rådet i Island i maj.Foto: Saul Loeb/AP/TT
Fakta: Osse

Fakta: Osse

Fullständigt namn: Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa/Organization for Security and Co-operation in Europe.

Grundades: 1975.

Medlemmar: alla länder i Europa utom Kosovo samt USA, Kanada, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Mongoliet, Ryssland, Turkiet, Azerbajdzjan och Armenien.

Ordförandeland: Sverige tog över ordförandeskapet den 1 januari 2021. Polen tar över ordförandeskapet efter årsskiftet.

Syfte: Verksamheten riktar i huvudsak in sig på konfliktförebyggande åtgärder, skydd för nationella minoriteter, mänskliga rättigheter, stöd till demokratiuppbyggnad, rustningskontroll samt förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder.

Källa: Osse, riksdagen

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons