GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ambassadören: Svenskar reser hem tidigare

Flera länder stoppar flyg från södra Afrika sedan en ny virusvariant upptäckts. Enligt utrikesdepartementet befinner sig omkring 4 000 svenskar i den delen av Afrika.
Publicerad 27 november 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Håkan Juholt, Sveriges ambassadör i Sydafrika. Arkivbild.
Håkan Juholt, Sveriges ambassadör i Sydafrika. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/ TT

– Många svenskar har bokat om och reser hem tidigare just för att man inte vill fastna här, säger Håkan Juholt, Sveriges ambassadör i Sydafrika, till SVT Nyheter.

Enligt honom är det många svenskar som har hört av sig till ambassaden för att få information sedan det blev känt att virusvarianten omikron upptäckts.

Juholt säger att ambassaden försöker hjälpa till genom att bland annat hitta alternativa resvägar, men påpekar att det är resenärernas ansvar att hålla sig uppdaterade.

I en kommentar till TT skriver UD:s presstjänst att det bedöms finnas cirka 4 000 svenskar i södra Afrika, "varav de flesta befinner sig i Sydafrika. Uppskattningen bygger bl.a. på uppgifter från resebranschen".

UD skriver vidare att svenskar i området rekommenderas att följa utvecklingen "och att se över sina hemresemöjligheter i samråd med sin researrangör och försäkringsbolag".

I dag finns ingen reseavrådan till området, men enligt UD "finns beredskap att återinföra reseavrådan för länder eller regioner vid ett kraftigt försämrat läge på grund av pandemin eller på direkt uppmaning av Folkhälsomyndigheten".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.