GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Chaufför i Vilks-olycka har lämnat sjukhuset

Lastbilschauffören som var inblandad i olyckan där konstnären Lars Vilks omkom har nu fått lämna sjukhuset och åka hem– nära två månader efter kraschen.
– Det är rena miraklet att jag lever, säger mannen till Expressen.
Publicerad 27 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Polisen arbetar på olycksplatsen där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom. Arkivbild.
Polisen arbetar på olycksplatsen där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Olyckan inträffade på eftermiddagen söndagen 3 oktober. Den rumänske chauffören passerade Markaryd på väg norrut från Malmö. Han såg aldrig den fyra och ett halvt ton tunga polisbilen som närmade sig i motsatt körfält och som plötsligt körde över vajerräcket och kolliderade med lastbilen.

Konstnären Lars Vilks var på väg hem från en privat tillställning i Stockholm när bilen frontalkrockade. Båda fordonen fattade eld i kollisionen, och de två poliserna i bilen och Vilks förolyckades.

– När jag vaknade berättade de att jag har varit med om en våldsam olycka och att Lars Vilks var död. De berättade att jag inte var skyldig till någonting.

Den 47-årige lastbilschauffören blev allvarligt skadad. Han berättar för Expressen att han inte minns själva kraschen, och att hans första minne är när han kom till sans inne i lastbilshytten och upptäckte att han satt fast. Hela bröstkorgen var intryckt och benen och händerna krossade.

Han har fortfarande svåra men efter olyckan och kan inte stå upp, än mindre gå. Han är dock såpass återställd att han kunnat lämna sjukhuset och på fredagen åkte han hem till Rumänien.

– De har gett mig all hjälp som krävdes. Allt, allt, allt. Alltså jag kan inte tacka nog för detta, säger han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.