Annons

Ernst Kirchsteiger: "Julen vill oss väl"

Det lackar mot en viss högtid när "Jul med Ernst" återigen dyker upp i rutan. Programledaren Ernst Kirchsteiger ratar manus, går på känsla och hittar värmen inombords när han sprider julmys.
‒ Min existens i rutan har gått ut på att få människor att tro på sin lust och sin förmåga, säger han.
Publicerad 27 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Ernst Kirchsteiger ordnar julstämningen i TV4, för 14:e året i rad, i "Jul med Ernst". Pressbild
Ernst Kirchsteiger ordnar julstämningen i TV4, för 14:e året i rad, i "Jul med Ernst". PressbildFoto: Fredrik Nilsson/TV4

Året ‒ ett koncept bestående av tolv månader och (oftast) 365 dagar, kan – åtminstone för en utvald skara tv-tittare – delas upp i två sjok: Sommar (med Ernst), och jul (med Ernst).

Så fort den ena halvan är avklarad påbörjas nedräkningen till den andra. Och den som vänder timglaset så att sanden börjar rinna är Ernst Kirchsteiger.

Annons

‒ Jag är som en svala som singlar in på sommaren. Sedan är jag som en frostig morgon på vintern. Det är naturligtvis så att jag är väldigt stolt över att under så lång tid ha varit del av många svenskars år, säger han.

Jul i Värmland

För visst är det så att det återigen lackar mot jul, och där, i 1500-talsmiljön på värmländska Saxå bruk, tar Ernst Kirchsteiger emot tittarna med van och varm hand i TV4:s "Jul med Ernst".

Årets programserie blir den 14:e i ordningen. Efter så lång tid är det inte orimligt att kalla Ernst Kirchsteiger för en institution i vintermörkret. Åren som har gått har också medfört lärdomar för programledaren.

‒ Det låter kanske flummigt, men jag har lärt mig att julen vill oss väl, säger han.

‒ Det här är en högtid i en otroligt mörk tid på året. Man behöver faktiskt tända ljus, träffa vänner och familj, och på något sätt få ett avbräck i den här annars ganska långa mörka perioden. Julen hjälper oss också att bli lite mjuka på insidan, och det är ett ypperligt tillfälle att visa kärlek.

Vikten av ett ordentligt julfirande kan illustreras med hur det skulle kännas om julen plötsligt upphörde att existera, enligt Ernst Kirchsteiger. Den är ett identitetsbyggande fotoalbum som huserar långt bak i medvetandet.

‒ Alla har vi minnen av till exempel någon liten farmor som dykt upp en julafton i vår barndom.

"Behöver faktiskt hjälp"

Ernst Kirchsteiger, juletid, pyssel och mat ‒ de huvudsakliga beståndsdelarna i 2021 års upplaga av "Jul med Ernst" är bekanta. Men programledaren har också ett budskap han vill förmedla, som utgör temat för årets program.

‒ Julen behöver faktiskt lite hjälp. Man kan inte sitta passivt i en soffa och vänta på att julstämningen ska infinna sig. Det är lite som att hålla en brasa vid liv, man måste faktiskt aktivera sig även om det är med små medel, säger Ernst Kirchsteiger.

‒ Och det är väl det som den här serien handlar om, att hela tiden ge ny energi till julkänslorna.

Annons

Det innebär till exempel att granen inne på Saxå bruk kommer att kläs gradvis över de fyra avsnitten, och att matlagningen trappas upp vartefter ‒ från mandelmassa till fullskaligt julbord.

I år kommer för övrigt inga kända gäster på besök i julstugan. Det blir bara Ernst Kirchsteiger, och någon han beskriver som sin "käraste bästa största kärlek i livet": En hund som heter Sherman.

‒ Han är med och viftar på svansen och äter köttbullar.

Patrick Stanelius/TT

"Man kan inte sitta passivt i en soffa och vänta på att julstämningen ska infinna sig", säger Ernst Kirchsteiger. Pressbild
"Man kan inte sitta passivt i en soffa och vänta på att julstämningen ska infinna sig", säger Ernst Kirchsteiger. PressbildFoto: Fredrik Nilsson/TV4
Fakta: Ernst Kirchsteiger

Fakta: Ernst Kirchsteiger

Född 1957 i Kroppa i Filipstads kommun i Värmland.

Inredare, kock, företagare och tv-programledare som slog igenom i SVT:s "Sommartorpet" 2000. Tog över som huvudprogramledare för programmet 2003 och ledde det till 2007, då han värvades till TV4.

Leder sedan 2008 programmen "Sommar med Ernst" och "Jul med Ernst".

Genom åren har han också varit programledare för "Nya rum", "Första, andra, tredje" och "Ernst i Toscana".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons