Annons

FN: Visst hopp om vändning i Jemen nästa år

Konflikten i Jemen har pågått sedan 2014 och i landet råder vad som ofta kallas världens värsta humanitära kris. Men hoppet är inte ute. Krigströtthet kan leda till att striderna får ett slut.
– Vi hoppas att 2022 är året då mycket ska förändras, säger Auke Lootsma vid FN:s utvecklingsprogram UNDP.
Publicerad 27 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021

Över 377 000 människor kommer vid årsskiftet ha mist livet i Jemen med anledning av kriget. Många av dem har dött i strid men de flesta har avlidit av indirekta följder av kriget. Flera miljoner människor i landet behöver humanitär hjälp.

Men det finns hopp om att 2022 blir året då det kommer en grundläggande förändring i Jemen, säger Auke Lootsma.

Annons

– Kriget har pågått länge. Det har lett till enorma konsekvenser och har drabbat befolkningen hårt. Jag tror att de stridande parterna är trötta på att fortsätta kriga, säger Auke Lootsma, som har arbetat för UNDP i Jemen i över fem år.

"Ingen militär lösning"

Han tror på ett avbrott i striderna det närmaste året och att parterna kommer att hamna i ett läge där de måste börja förhandla. Vad förhandlingarna sedan kan leda till är svårt att sia om, men varje stopp i striderna kommer att göra att olika organisationer kan få tillgång till platser där människor behöver hjälp. Och ett slut på kriget måste komma genom dialog och politiska uppgörelser, enligt Auke Lootsma.

– En sak är säker, det finns ingen militär lösning på den här konflikten.

Exakt hur det ska gå till är oklart. Vägen är krokig och det kan vara svårt att hitta rätt.

– Det är nästan som att man är på väg i en bil och kan se slutmålet, men frågan är hur man ska ta sig dit. Slutet är tydligt, men vägen är fortfarande lite oklar.

Återhämtning

Om nu striderna tar slut snart börjar en ny resa, men det är en lång och svår väg kvar innan Jemens befolkning har återhämtat sig från krigsåren. I en ny rapport från UNDP listas olika scenarier för hur framtiden ser ut efter det att kriget tagit slut, baserat på hur utvecklingen sker inom flera olika områden, som i rapporten kallas byggstenar.

Det behövs investeringar i jordbruket, utveckling av landets ekonomi, mer makt till kvinnor, en förbättring av landets styre samt utveckling av vård och utbildning, enligt rapporten.

Om striderna tar slut och arbetet med en integrerad lösning med alla byggstenar tar vid kan resultaten bli märkbara, säger Auke Lootsma.

I bästa fall kan den extrema fattigdomen i Jemen vara över inom en generation, vilket beräknas till 2047. Det gäller om konflikten tar slut nu och de olika byggstenarna utvecklas på ett bra sätt, enligt rapporten, som är tänkt att visa att det att går att komma tillbaka på rätt spår, till den utvecklingstakt som fanns före kriget.

– Om kriget skulle ta slut, vilket är ett absolut krav för att något ska kunna vända på riktigt, så skulle det här vara resultatet. Det är ett budskap av hopp och värdighet för det jemenitiska folket, säger Auke Lootsma.

Tröga insamlingar

Annons

Trots att den humanitära krisen i Jemen benämns som den värsta i världen har det gått trögt att samla in pengar från det internationella samfundet, speciellt i jämförelse med hur det har gått med insamlingar för exempelvis Afghanistan.

En anledning till att det kan vara det geografiska läget, säger Auke Lootsma. Att Jemen ligger på Arabiska halvön gör att många ser det som ett problem för gulfstaterna att ta hand om. Dessutom syns inte konsekvenserna av kriget lika tydligt på den europeiska kontinenten, till exempel genom flyktingar.

Men faktum är att det kommer att behövas mycket stöd och ekonomisk hjälp för att få Jemen på fötter igen.

– Det är sant att vi också väntar oss att gulfstaterna ska bidra väsentligt, men även resten av världen. Vi arbetar för en väldigt sund återhämtningsstrategi för landet, så det inte slutar i en situation som i Afghanistan, att allt plötsligt vänder och det känns som att allt är förlorat.

Kristin Groth/TT

Fakta: Scenarier för Jemens framtid

Fakta: Scenarier för Jemens framtid

I FN:s utvecklingsprogram UNDP:s rapport presenteras flera scenarier för hur Jemen kan utvecklas efter krigets slut. Om kriget tar slut vid årsskiftet 2021/2022, men om återhämtningen är ineffektiv kommer landet att utvecklas långsamt.

Rapporten listar sedan flera byggstenar som kan utvecklas mer eller mindre effektivt: investeringar i jordbruket, utveckling av landets ekonomi, mer makt till kvinnor, en förbättring av landets styre samt att utveckling av vård och utbildning.

I bästa fall – om samtliga byggstenar som nämns i rapporten får utvecklas väl – finns det möjligheter för att den extrema fattigdomen i landet är utrotad år 2047.

I värsta fall – om kriget fortsätter till 2030 – kommer det att ha krävt 1,3 miljoner människoliv, enligt rapporten.

Källa: UNDP:s rapport "Assessing the impact of war in Yemen: Pathways for recovery"

Fakta: Värsta humanitära katastrofen

Fakta: Värsta humanitära katastrofen

Jemen är ett av världens fattigaste länder och ligger på den Arabiska halvöns spets. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990 och är till ytan något större än Sverige.

2014 tog Huthirebellerna, som stöds av Iran, kontroll över huvudstaden Sanaa. Mot dem står en militärallians ledd av Saudiarabien, som stödjer den internationellt erkända jemenitiska regeringen. Dessutom verkar lokala miliser, extremistgrupper och separatister på flera håll i landet.

I december 2018 hölls fredssamtal mellan Huthirebellerna och regeringssidan på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Det ledde till en överenskommelse om bland annat eldupphör i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah och tillbakadragande av soldater. Men genomförandet av Stockholmsöverenskommelsens löften har gått mycket trögt.

Den mänskliga nöden växer i krigets spår. FN beskriver läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons