Annons

Mindre bråk med gemensam ekonomi

Par med gemensam ekonomi bråkar mindre, enligt en ny studie från Stockholms universitet.
– Det är nästan dubbelt så stor sannolikhet att man bråkar om pengar om man har delad ekonomi, säger Linda Kridahl, en av författarna.
Publicerad 27 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Par som slår ihop ekonomin helt och håller har lägre sannolikhet för ekonomiska konflikter, enligt en ny studie från Stockholms universitet. Arkivbild.
Par som slår ihop ekonomin helt och håller har lägre sannolikhet för ekonomiska konflikter, enligt en ny studie från Stockholms universitet. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Att behöva motivera sina utgifter i en gemensam ekonomi, eller att den gemensamma ekonomin dräneras av den ena partens dyrare hobby, verkar inte vara en större anledning till bråk än de som uppstår när par ska bestämma hur ekonomin ska delas.

Det visar en ny studie om uppdelad ekonomi och konflikter i parrelationer.

Annons

– Att ha delad ekonomi kan betyda att man har sämre kommunikation i relationen eller att en partner har mer behov av ekonomisk självständighet, säger Linda Kridahl, forskare och medförfattare till studien, om möjliga förklaringar till resultatet.

Gemensam ekonomi – bättre kommunikation?

Studien är ny, men bygger på tidigare data inhämtad inom projektet Generations and Gender survey. Drygt 5 000 personer har svarat på en enkät om hur de organiserar sin ekonomi, om de får ihop ekonomin varje månad och om de bråkar om ekonomin eller inte.

När Linda Kridahl och hennes medförfattare Ann-Zofie Duvander började undersöka sambandet i Sverige mellan hur par organiserar sin ekonomi och bråk om pengar var hypotesen att det uppstod fler bråk med gemensam ekonomi.

Så var det alltså inte.

– Gemensam ekonomi kan i stället vara ett tecken på stabilitet, kommunikation och så kallad team-känsla, säger Linda Kridahl.

Sambandet gäller för par i alla åldersgrupper utom de under 30 år – de hade i stället färre konflikter med delad ekonomi.

En förklaring kan vara att yngre par inte har lika många gemensamma utgifter, och inte heller etablerat sin relation lika starkt, enligt Kridahl.

Studien kan inte klargöra orsak och verkan, det kan också vara så att de som från början bråkar mindre om ekonomi väljer att ha den gemensam.

Pengaproblem skapar bråk

Det finns också en tydlig koppling mellan att ha ont om pengar och ha ekonomiska konflikter i relationen. De som hade svårt att få ekonomin att gå ihop i slutet av månaden bråkade fem gånger så ofta som de par som inte hade det.

Att ha en gemensam ekonomi underlättar, i gruppen av personer som hade svårt att få ekonomin att gå ihop minskade sannolikheten för bråk om de hade gemensam ekonomi.

Annons

Studien har gjorts utifrån en öppen databas som heter Generations and Gender survey, och data inhämtades 2012/2013. Enkätsvaren som använts i studien kommer från 4 939 personer i åldrarna 20-80 år som är gifta eller sammanboende i Sverige.

Tea Oscarsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons