GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

På besök i tre mikrobryggerier

Den svenska bryggerinäringen har i takt med det växande intresset för öl formligen exploderat de senaste 20 åren. Då fanns ett 40-tal hantverksmässiga bryggerier, nu är de över 400. Flera av dem erbjuder guidade visningar.
Publicerad 27 november 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Jessica Heidrich och sambon Magnus Karperyd sade upp sig från sina jobb och köpte Waxholms Bryggeri i Rindö hamn för fyra år sedan.
Jessica Heidrich och sambon Magnus Karperyd sade upp sig från sina jobb och köpte Waxholms Bryggeri i Rindö hamn för fyra år sedan.Foto: Jörgen Ulvsgärd

Konsten att göra öl är lika gammal som konsten att baka bröd. Redan under faraonernas tid bryggde man, och i Inkakulturen i Sydamerika var majsölet populärt. Även i Sverige framställde man öl under medeltiden – på festerna i Valhall flödade drycken, man trodde att ruset var en gudagåva.

Sedan kustartilleriregementet lämnade Rindö utanför Vaxholm för drygt tjugo år sedan har ön förvandlats till ett attraktivt område både för bostäder och företag. I en biograf på det gamla kasernområdet ligger Waxholms Bryggeri.

Det unika med hantverksmässiga bryggerimetoder är mängden av olika typer av öl vi framställer.

Genom de stora fönstren strömmar solen in och reflekteras i de rostfria jästtankarna. Tittar vi ut ser vi Oxdjupets blåsvarta vatten där en träskuta med vita segel just passerar.

–  Vi kunde inte drömma om ett bättre läge när vi fick chansen att köpa det här relativt nystartade bryggeriet, säger Jessica Heidrich och får ett nickande medhåll av sin kompanjon och sambo Magnus, medan vi tar några bilder nere vid båtbryggan.

Jan Zakrisson, Klövsjö Gårdsbryggeri, brygger inte bara öl, utan har en växande cidertillverkning också.
Jan Zakrisson, Klövsjö Gårdsbryggeri, brygger inte bara öl, utan har en växande cidertillverkning också.Foto: Jörgen Ulvsgärd

Jessica är en av få kvinnliga professionella bryggare i landet. De senaste tolv åren, innan köpet av Waxholms Bryggeri för fyra år sedan, ledde hon ett framgångsrikt arbete på St Eriks Bryggeri i Stockholm. På sitt cv har hon fyra SM-titlar i ölbryggandets konst och dessutom erfarenhet av att ha varit tävlingsdomare både i Australien, Nya Zeeland och USA.

–  Allt fler inser att öl är en spännande dryck med utrymme för många olika stilar och smaksättningar, vilket stimulerar min kreativitet som bryggare. Jag brinner för konsten att brygga öl. Att driva ett hantverksmässigt bryggeri är sjukt roligt, men samtidigt så mycket jobbigare än vad många tror, säger Jessica medan hon häller upp en ljus lager på bryggeriets restaurang Syrran & jag.

Temat på Klövsjö Gårdsbryggeriets öletiketter, KGB, är olika spionhistorier. Här en Bond Ale.
Temat på Klövsjö Gårdsbryggeriets öletiketter, KGB, är olika spionhistorier. Här en Bond Ale.Foto: Jörgen Ulvsgärd

Just nu pågår tappningen av julölet som är bryggeriets storsäljare tillsammans med påskens och sommarens säsongsöl. Utöver detta brygger hon mer experimentella ölsorter under varumärket Hop Notch.

De små lokala hantverksmässiga bryggerierna började dyka upp i mitten av 1990-talet och bland de första ut var Jämtlands Bryggeri, som skapade sitt premiäröl Jämtlands President 1996. Det var en hyllning till musikfestivalen Storsjöyran. Majoriteten av all öl som produceras i Sverige är ljus lager. Men stilen som dominerar bland hantverksbryggerierna är ofta olika typer av Ipa, ett varmjäst öl framställt med extra mycket humle och malt som ger det en tydlig beska.

Vi ger oss upp till Jämland och besöker Klövsjö Gårdsbryggeri. Det ligger mitt i byn, i en gårdsbyggnad från 1800-talet, och drivs av Jan Zakrisson sedan 2008. Här finns också en sommarrestaurang, som under det senaste året har fått egen cidertillverkning.

–  Jag har blivit mer och mer intresserad av cider och har redan vunnit flera priser, säger Jan entusiastiskt och visar planteringen som ska bli den egna äppelodlingen framöver.

Jessica Heidrich är en meriterad bryggare som brinner för att tillverka innovativt öl som bygger på gamla traditioner.
Jessica Heidrich är en meriterad bryggare som brinner för att tillverka innovativt öl som bygger på gamla traditioner.Foto: Jörgen Ulvsgärd

Men än så länge är det ölbryggandet som spelar förstafiolen i gårdsbryggeriet. Här producerar han i dag 15 olika sorters öl med den speciella förkortningen KGB, Klövsjö Gårdsbryggeri.

–  Det är många parametrar som ska sammanfalla för att få rätt balans mellan sötma och beska, säger Jan och kollar med ficklampans hjälp jäsningsprocessen i en av tankarna som ska ge veteölet Bond Ale.

Det var många som tvivlade på att det skulle gå att driva både bryggeri och restaurang i en liten norrländsk by som Klövsjö, berättar han.

–  Men tvivlet kom på skam. På luncherna i restaurang Humleliret är det fullsatt hela sommaren, men vi har även öppet vintertid mellan jul och påsk, säger Jan.

Wisby Bryggeri är känt över hela Sverige för sin hantverksmässiga ölproduktion. För turisterna är ett guidat besök i deras anläggning innanför ringmuren ett uppskattat nöje.
Wisby Bryggeri är känt över hela Sverige för sin hantverksmässiga ölproduktion. För turisterna är ett guidat besök i deras anläggning innanför ringmuren ett uppskattat nöje.Foto: Jörgen Ulvsgärd

Nästa hantverksbryggeri vi tar pulsen på blir Gotlands Bryggeri som med sin Wisbyserie har blivit känt över hela landet. För att komma i rätt dryckesstämning tar jag först en lunch på Lindgårdens Värdshus med anor från 1300-talet, där jag beställer en ljus Wisby Pils. Efter lunchen får jag en timmes guidad visning i Gotlands Bryggeris värld, som omfattar allt från ljus lager till den mörkaste stout, alla med spännande nyanser.

–  Att provsmaka öl är ganska likt sättet vi provar vin på, säger vd Mikael Mossvall och häller upp några provglas.

–  Det som skiljer är att förutom att dofta ska du också ta en klunk och svälja drycken för att fullt ut känna de olika smakerna. Det unika med hantverksmässiga bryggerimetoder är mängden av olika typer av öl vi framställer, vilket innebär att det finns en öl för varje mat- och dryckestillfälle.

Mikael Mossvall häller upp sin favoritöl, en smakrik och ekologisk Wisby Weisse, och lyfter glaset med den grumliga veteölen för en skål. Den fina aromen landar perfekt denna ljusa höstdag medan solen släcker sin brandgula fackla i havet i Visby hamn.

Jörgen Ulvsgärd/TT

Mikael Mossvall har lett arbetet på Wisby Bryggeri under många år och sett hur efterfrågan på hantverksmässig ölproduktion ökat för varje år.
Mikael Mossvall har lett arbetet på Wisby Bryggeri under många år och sett hur efterfrågan på hantverksmässig ölproduktion ökat för varje år.Foto: Jörgen Ulvsgärd
Vaxholm är centrum för Stockholms skärgårdstrafik. På ön Rindö som man når med bilfärja ligger Waxholms Bryggeri.
Vaxholm är centrum för Stockholms skärgårdstrafik. På ön Rindö som man når med bilfärja ligger Waxholms Bryggeri.Foto: Jörgen Ulvsgärd

De gamla medeltida valvbågarna i Storkyrkan i Visby har inspirerat layouten på Wisby Bryggeris etiketter.
De gamla medeltida valvbågarna i Storkyrkan i Visby har inspirerat layouten på Wisby Bryggeris etiketter.Foto: Jörgen Ulvsgärd
Gotland har inte bara ett magiskt ljus och ett säreget landskap. Företagsamheten är stor på ön, inte minst när det gäller dryckes- och matkultur.
Gotland har inte bara ett magiskt ljus och ett säreget landskap. Företagsamheten är stor på ön, inte minst när det gäller dryckes- och matkultur.Foto: Jörgen Ulvsgärd
Men den jämtländska fjällvärlden som granne ligger Klövsjö Gårdsbryggeri.
Men den jämtländska fjällvärlden som granne ligger Klövsjö Gårdsbryggeri.Foto: Jörgen Ulvsgärd

Ödåkra Brygghus

Omaka Bryggeri

Karlskrona Mikrobryggeri

Oppigårds Bryggeri

Fyra andra hantverksbryggerier värda ett besök

I en gammal vacker spritfabrik i Ödåkra på den skånska västkusten utanför Helsingborg driver Stefan Ed ett framgångsrikt lokalt ölbryggeri med tillhörande pub där det också ofta anordnas musikkvällar och ölprovningar.

När det gäller det här hantverksmässiga bryggeriet på Östermalm i Stockholm är det restaurangen som står i centrum, vilket däremot inte betyder att ölbryggeriet är underordnat. Kombinationen god smakrik öl och vällagad mat är i fokus.

På Karlskrona Mikrobryggeri bryggs både ett standardsortiment och ett ständigt omväxlande limited edition-sortiment där de olika ölsorterna "kommer och går lite som de vill", som bryggaren och ägaren Thomas Larsson uttrycker det. Utöver bryggeriet ryms även en liten hotelldel och en restaurang här.

Bryggeriet utanför Hedemora i Dalarna är ett av landets tidigaste och mest framgångsrika hantverksbryggerier med ett otal priser på sin meritlista. Här finns både butik, restaurang och sommarpub. Visning av bryggeriet med restaurangbesök och ölprovning kan bokas för grupper.

På Karlskrona Mikrobryggeri görs ett 15-tal ölsorter.
På Karlskrona Mikrobryggeri görs ett 15-tal ölsorter.Foto: Jörgen Ulvsgärd
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.