GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SMHI: Det blir en kall vecka

Köldrekord i södra Lappland och meteorologisk vinter i stora delar av landet. Närmsta veckan blir fortsatt kylig, enligt SMHI.
Publicerad 27 november 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Det blir minusgrader i stora delar av landet även under nästa vecka. Arkivbild.
Det blir minusgrader i stora delar av landet även under nästa vecka. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

– Även längst i söder ser det ut att bli minusgrader i hela landet. Det är en portion med svalare luft som kommer in från måndag, säger jourhavande meteorolog Katarina Andersson.

Under natten mot lördag uppmättes säsongens hittills lägsta temperatur, -37,4 grader, i Buresjön i södra Lappland, men fler köldrekord verkar inte vara att vänta.

– I natt (till söndag) blir det inte fullt så kallt, utan vi räknar med -20 till -25. Det är lite mildare luft som kommer in över södra delarna av Sverige och mera moln så att det mildras lite i norr, säger Katarina Andersson.

Kylan ser ut att hålla i sig under veckan och fram till nästa helg. Däremot går det ännu inte att sia om huruvida det kan bli en vit jul eller ej.

– Riktigt så långa prognoser ser inte jag i alla fall, men det ser väl ut att vara mer tendenser åt minussidan – åtminstone så långt fram vi kan se. Just nu har vi en varning ute för snöfall och halka i området sydväst om Vänern. Det är även lite snöfall på småländska höglandet, säger Katarina Andersson.

Den meteorologiska vintern, där dygnstemperaturen ligger under noll grader fem dygn i följd, har kommit till Norrland. Men största delen av Svealand och Götaland har fortfarande inte nått dit, även om man uppvisar vintertemperaturer med minusgrader. I Skåne, på Öland och Gotland samt delar av Småland och längs ost- och västkusten är det fortfarande meteorologisk höst.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.