GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sydkoreansk exdiktators änka ber om ursäkt

Den tidigare sydkoreanske presidenten Chun Doo-Hwan avled tidigare i veckan, 90 år gammal. Nu ber hans änka Lee Soon-Ja om ursäkt för "smärta och ärr" som orsakats av hennes makes hårdföra styre.
Publicerad 27 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Sörjande tar farväl av den tidigare sydkoreanske presidenten Chun Doo-Hwan.
Sörjande tar farväl av den tidigare sydkoreanske presidenten Chun Doo-Hwan.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Ursäkten kommer i samband med att anhöriga och tidigare medarbetare samlats för ett sista farväl av exdiktatorn på sista dagen av en fem dagar lång begravningshögtid.

– När vi nu avslutar i dag, skulle jag vilja be om ursäkt å vår familjs vägar till folket som lidit och skadats under min makes tid på presidentposten, säger Lee Soon-Ja.

Chun Doo-Hwan har själv aldrig bett om ursäkt för sina handlingar.

Generalen Chun Doo-Hwan tog makten i Sydkorea genom en militärkupp 1979 då den tidigare diktatorn Park Chung-Hee mördades.

Bland annat slogs protester i staden Kwangju 1980 brutalt ner och över 200 människor konstaterades döda eller rapporterades som saknade, enligt officiella siffror. Aktivister hävdar att talen är tre gånger så höga.

Chun dömdes i augusti 1996 till döden för myteri, förräderi och korruption. Han benådades och släpptes efter två år i fängelse.

Chun Doo-Hwan blev den första sydkoreanska president att på fredlig väg lämna ifrån sig makten.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.