Annons

Tjeckiens president lämnar sjukhuset

Publicerad 27 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Tjeckiens president Milos Zeman i slutet av sommaren. Efter en lång sjukhusvistelse skrivs han nu ut. Arkivbild.
Tjeckiens president Milos Zeman i slutet av sommaren. Efter en lång sjukhusvistelse skrivs han nu ut. Arkivbild.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Tjeckiens president Milos Zeman har lämnat sjukhuset i Prag där han vårdats för bland annat leverproblem. Han väntas utnämna Petr Fiala till premiärminister på söndagen.

Det är dock oklart hur ceremonin kommer att gå till, för Zeman brottas också med covid-19 förutom sina andra hälsoproblem.

Annons

Zeman blev inlagd den 10 oktober, dagen efter valet som vanns av en borgerlig allians med tre partier. Det nya styret beskrivs som en mitten-högerregering.

I torsdags blev han utskriven, men fick återvända till sjukhuset efter att ha testat positivt för covid-19.

Den 77-årige presidenten är storrökare med långvariga hälsoproblem, som tjeckiska medier kopplar ihop med alkoholmissbruk. Han lider dessutom av diabetisk neuropati som gjort honom rullstolsburen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons