Annons

Här samlas rullande minnen

Tio tusen bilder med svensk motorhistoria. Det är bara en av de skänkta samlingar som numera finns i Svenskt Motorhistoriskt Arkiv.
–  Vårt syfte är att bevara historiskt källmaterial om det rullande kulturarvet i Sverige, säger Per Dahl som sitter i arkivkommittén.
Publicerad 28 november 2021 • Uppdaterad 1 december 2021
Svenskt Motorhistoriskt Arkiv tar hand om motorhistoriskt material – som den här broschyren för Mercury i Ford-koncernen, från åren 1938–1939.
Svenskt Motorhistoriskt Arkiv tar hand om motorhistoriskt material – som den här broschyren för Mercury i Ford-koncernen, från åren 1938–1939.Foto: Malin Erlfeldt
Per Dahl vid Svenskt Motorhistoriskt Arkiv visar upp bilbroschyrer 1956-1986, ett material som lämnats in av samlaren Kent Ivarsson.
Per Dahl vid Svenskt Motorhistoriskt Arkiv visar upp bilbroschyrer 1956-1986, ett material som lämnats in av samlaren Kent Ivarsson.Foto: Malin Erlfeldt

Svenskt Motorhistoriskt Arkiv, SMA, invigdes i januari 2014 efter ett par års planering.

–  Vi ville inte att intressant material skulle gå förlorat. Oftast är efterlevande medvetna om en bils eller en motorcykels värde, medan papper och foton förbises. Kom med det till oss i stället, vi kan ta hand om det och göra det tillgängligt, säger Per Dahl.

HKH Prins Bertil (1912-1997) vid leveransen av sin Mercury årsmodell 1951. Fotografi ur samlingarna bilar från Hovstallet i Stockholm, efter Jan Melin.
HKH Prins Bertil (1912-1997) vid leveransen av sin Mercury årsmodell 1951. Fotografi ur samlingarna bilar från Hovstallet i Stockholm, efter Jan Melin.Foto: Pressens Bild
Annons

SMA är en del avMotorhistoriska Riksförbundet, MHRF – en paraplyorganisation för landets motorklubbar inriktade mot historiska veteranfordon. I dag har arkivet 40 till 50 hyllmeter av material – allt från lackfärgprover till fotografier och broschyrer.

–  Vi tar bara emot samlingar som gåvor, men de blir omhändertagna på bästa sätt, säger Per Dahl.

Det mest spännande är när det dyker upp något som vi inte visste fanns.

Det första som kom in 2014 var material från Gustaf Nordbergs Vagnfabrik i Stockholm. Företaget varvade tillverkning av lyxiga karosser på chassin från Rolls-Royce, Cadillac, Buick och Volvo med att bygga ambulanser – och en polispiket. Allt var hantverksmässigt gjort mellan 1906 och några år in på 1950-talet.

–  Det är ett jättematerial. Färgproverna från 1930-talet var helt oblekta.

Ett annat bidrag är den stora samling bilder som den numera avlidna veteranentusiasten Stig Nyberg från Göteborg lämnade efter sig. I den ingick ungefär 10 000 fotografier daterade från 1910 till 1950. Av dem är 1 000 papperskopior medan resten är negativ och glasplåtar.

Varning för glasplåtar bland 1 000 negativ skänkta av Jan Melin.
Varning för glasplåtar bland 1 000 negativ skänkta av Jan Melin.Foto: Malin Erlfeldt

–  Arbetet med att skanna in dem och skapa en databas pågår och ska vara klart under 2022. Till det har vi fått anslag från Riksantikvarieämbetet, säger Per Dahl som nämner ytterligare en donation:

–  Motorhistorikern Jan Melins bilfotografier från åren 1920 till 1960, däribland en omfattande dokumentation av Hovstallets bilar. Ett exempel är fotografiet av prins Bertil vid sin Mercury från 1951. Det är ett fantastiskt material.

Ett annat verkligt tidsdokument kommer från en man vars far var ordförande i en lokal högertrafikförening inför omläggningen 1967.

Annons

–  Det är affischer, kampanjmaterial och rocknålar.

Arkivet har fått in mer än vad man har hunnit registrera, enligt Per Dahl.

–  Men det viktigaste är att rädda sådant som annars riskerar kastas eller skingras. Det mest spännande är när det dyker upp något som vi inte visste fanns, säger han.

Thomas Sjölund/TT

Det här är Svenskt Motorhistoriskt Arkiv

+ Är inhyst hos Centrum för Näringslivshistoria i Bromma, en ideell förening vars uppdrag är att bevara och berätta näringslivets historia.

+ SMA har även i uppdrag att genom arkivkommittén efterforska intressanta samlingar. Motorhistoriska Riksförbundet utser medlemmarna i kommittén.

+ Den som vill besöka SMA kan kontakta MHRF:s kansli genom att ringa 08-30 28 01 eller mejla till kansli@mhrf.se.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons