GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Steve fick världens första 3D-printade öga

Publicerad 28 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Steve Verze från London har fått ett 3D-printat öga på Moorfields Eye Hospital.
Steve Verze från London har fått ett 3D-printat öga på Moorfields Eye Hospital.Foto: Moorfields Eye Hospital

Britten Steve Verze är först i världen med att få ett helt 3D-printat öga, enligt Moorfields Eye Hospital i London, som står bakom projektet.

Tanken är att ögat ska vara mer realistiskt än de typer av proteser som har använts tidigare. En annan fördel är att produktionsprocessen är mycket snabbare än vid tillverkning av traditionella proteser i akryl, som är handmålade och tar cirka sex veckor att färdigställa.

Ett 3D-printat öga kan, efter skanning, skrivas ut på 2,5 timme, enligt sjukhuset, som i framtiden hoppas kunna korta väntetiderna för ögonproteser rejält.

Steve Verze har använt ögonprotes sedan han var 20 år gammal, mer än halva livet.

– När jag har gått hemifrån så har jag ofta slängt en blick i spegeln, och jag har inte gillat vad jag sett. Men det nya ögat ser fantastiskt ut, säger han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.