Annons

"Skandalomsusad" film om nunnor får premiär

När Hollywoodregissören Paul Verhoeven frågade Virginie Efira om hon ville ha huvudrollen i hans film ”Benedetta” förstod hon ingenting.
– ”Tack så mycket, men jag är ju inget internationellt namn”, sade jag till honom. Men han insisterade och självfallet tackade jag ja, säger Efira till TT.
Publicerad 30 november 2021
Virginie Efira blev totalt överraskad när Paul Verhoeven hörde av sig och ville ge henne huvudrollen i filmen "Benedetta". Arkivbild.
Virginie Efira blev totalt överraskad när Paul Verhoeven hörde av sig och ville ge henne huvudrollen i filmen "Benedetta". Arkivbild.Foto: Brynn Anderson/AP/TT

På grund av detta ”ja” är hon nu ett internationellt namn som får många propåer, inte minst från USA.

– Men jag måste bli bättre på engelska, säger hon på sin charmerande mix av franska och engelska med fransk brytning.

Annons

TT träffar henne i september, i trädgården till hotell Quatro Fontane i Venedig under filmfestivalen, tillsammans med en handfull andra journalister. Under intervjun störs friden av en högljudd polisman i närheten. En israelisk journalist ropar ”håll käften” på italienska – några minuter senare kommer polismannen fram till gruppen av journalister, greppande sin kpist och säger ”du talar inte till mig på det sättet”.

En stunds nervdaller (en arg italiensk polis med kpist är inte att leka med) under en intervju som egentligen ska handla om filmen ”Madeline Collins” som visas i Venedig, men som mest handlar om ”Benedetta”, som hade sin urpremiär i Cannes två månader tidigare.

Sexscener och grafiskt våld

"Benedetta" är den nu 83-årige Paul Verhoevens film som baseras på en sann berättelse från 1600-talet om nunnor som inleder en relation, mot en fond av religiös hysteri, krig och den hotande pesten. I sann Verhoeven-anda innehåller filmen en myckenhet av nakenhet, sexscener och grafiskt våld. Virginie Efira spelar huvudrollen som den drygt 20-åriga Benedetta.

Filmens release sköts upp ett par år, först beroende på att Verhoeven genomgick en operation, därefter på grund av pandemin.

– Det kändes väldigt konstigt att det dröjde så länge. Jag ”känner” en film medan jag gör den, inte när det är dags för release, säger Efira.

Skandalen uteblev

Ämnet lesbiska nunnor gjorde att ”Benedetta” i förväg var skandalomsusad. Skandalen uteblev dock.

– Hemma i Frankrike blev det ingen skandal. Tiderna förändras. Se på hur ”Kristi sista frestelse” togs emot när den kom, med alla demonstrationer. Jag är glad att många kunde se humorn i vår film.

Virginie Efira berättar att hon länge bara fick erbjudanden om komedier, att alla inte var bra, men att det var ett jobb och viktigt att hon gjorde sitt bästa.

– Nu får jag mer dramatiska roller, ofta galna kvinnor. Jag kan spela galen, galna kvinnor är roliga. Fast galen är kanske inte rätt ord, det är kvinnor som slåss för sin frihet i en konventionell värld.

Nu lockar Hollywood på Virginie Efira, men först ska hon göra en film om terrorattackerna i Paris för några år sedan.

Annons

– Jag tycker att fransk filmindustri är en nyfiken industri, säger hon.

Gunnar Rehlin/TT

Virginie Efira, tillsammans med regissören Paul Verhoeven och sin motspelare Daphne Patakia, på filmfestivalen i Cannes tidigare i år. Arkivbild.
Virginie Efira, tillsammans med regissören Paul Verhoeven och sin motspelare Daphne Patakia, på filmfestivalen i Cannes tidigare i år. Arkivbild.Foto: Brynn Anderson/AP/TT
Fakta: Virginie Efira

Fakta: Virginie Efira

Ålder: 44 år.

Bor: I Bryssel i Belgien.

Familj: Två barn.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller: "Dead man talking", "Päron och lavendel", "Kärleken är störst", "Elle", "Lustiga små kryp", "Police".

Aktuell: I "Benedetta" som får svensk biopremiär 3 december.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons