Annons

Volvo Cars: Risk för produktionsstörningar

Aktien i biltillverkaren Volvo Cars sjönk efter delårsrapporten men steg under eftermiddagens handel rejält.
Bolaget ser en bättre tillgång till komponenter under fjärde kvartalet. Men bristen på halvledare kvarstår och skapar en fortsatt risk för framtida produktionsstörningar.
Publicerad 30 november 2021
Volvo Cars, med vd Håkan Samuelsson, redovisar sin första kvartalsrapport efter noteringen på Stockholmsbörsen i höstas. Arkivbild.
Volvo Cars, med vd Håkan Samuelsson, redovisar sin första kvartalsrapport efter noteringen på Stockholmsbörsen i höstas. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Volvo Cars-aktien låg efter en timmes handel på en nedgång med nästan 3 procent på Stockholmsbörsen men hämtade sig starkt och hade vid stängning gått upp hela 13,6 procent.

Av rapporten framgår att halvledarbristen slog hårt mot Volvo Cars i höstas och att det samtidigt är oklart när detta problem inte längre påverkar produktion och försäljning negativt.

Annons

"Tillgången på komponenter har förbättrats under fjärde kvartalet, men bristen på halvledare inom industrin kommer fortsatt att vara en begränsande faktor", skriver vd Håkan Samuelsson i vad som är Volvo Cars första delårsrapport sedan börsnoteringen för en månad sedan.

Global brist väntas fortsätta

Lite längre in i rapporten fyller bolaget i bedömningen:

"Den globala bristen väntas fortsätta under resten av 2021, och även 2022, vilket ökar osäkerheten och risken för ytterligare störningar i produktionen. Volvo Cars kommer att fortsätta följa utvecklingen noga och vidta de åtgärder som krävs. I vilken utsträckning Volvo Cars försäljning, intäkter och lönsamhet kommer att påverkas under kommande perioder är fortfarande osäkert."

Finanschefen Björn Annwall vill inte sätta ett slutdatum för halvledarbristen.

– Tyvärr är det för tidigt att sia om ett slutdatum. Man kan inte se det ännu. Vi ser att den här problematiken kommer att fortsätta en bra bit in på nästa år. Sedan, hur länge? Det vet vi inte.

TT: Kan halvledarbrist vara en del av det nya normala, även på 5 – 10 års sikt?

– Halvledarbrist tror jag inte vi kommer att ha under fem års tid. Men huruvida covid kommer att vara ett nytt normalt och att man får hantera samhällen som behöver ökad grad av skydd mot smittspridning och därmed andra rutiner – det är mycket möjligt, säger han.

Varnar för pandemibakslag

Volvo Cars varnar i rapporten för just nya bakslag relaterade till covid-19-pandemin, med risk för fler utbrott och nya virusvarianter.

TT: Den nya omikron-varianten, är det en “game changer”?

– Vi vet inte. Det är alldeles för tidigt att säga. Vi får avvakta och se, säger Annwall.

Annons

– Men vi har lärt oss hantera pandemisituationer. Självklart kommer det bli tuffare och svårare om vi får en ny och tuffare variant av viruset, men jag tror att vi har rutinerna för att hantera också det, tillägger han.

Volvo Cars inledde i oktober – det vill säga i det innevarande kvartalet – en andra helt elektrisk bilmodell: C40 Recharge. Detta är ett av många steg som bolaget måste ta för att kunna uppnå målet att gå från dagens 4 procent fullt elektriska bilar i försäljningen till 50 procent 2025.

Ett annat viktigt steg är att bygga ut produktionskapacitet för elbilarna.

"Vi ska öka årlig produktionskapacitet för helt elektriska bilar i Gent, Belgien och Taizhou (tidigare kallad Luqiao), Kina, från nuvarande cirka 15 000 bilar till minst 150 000 bilar efter sommaren 2022", skriver Håkan Samuelsson i rapporten.

"Mer osäkerhet än det brukar vara"

I sina utsikter för helåret 2021 skriver Volvo Cars att bolaget räknar med fortsatt ökande försäljningsvolymer och omsättningstillväxt. Enligt bolaget bidrar bland annat tillväxt av internethandeln till utvecklingen.

"Under förutsättning att marknadsförhållandena fortsätter att normaliseras förväntas denna tillväxt tillsammans med fortsatt kostnadsfokus förbättra lönsamheten till de nivåer som rådde före pandemin", skriver bolaget.

Björn Annwall utlovar en tydligare prognos för 2022 i samband med bokslutet för 2021.

– Men vår ambition är att växa till 1,2 miljoner bilar till 2025, så självklart vill vi ha tillväxt. Vår ambition är att ha 8 -10 procent i rörelsemarginal till 2025, så självfallet vill vi leverera bra lönsamhet, säger han.

– Det är mer osäkerhet än det brukar vara. Men vi har visat att vi kan hantera osäkerhet på ett bra sätt den senaste tiden. Och vi kommer att hantera osäkerheten på ett bra sätt under nästa år också.

Joakim Goksör/TT

Fakta: Vinstfall och minskad försäljning i tredje kvartalet

Fakta: Vinstfall och minskad försäljning i tredje kvartalet

Volvo Cars, som börsnoterades för en månad sedan, redovisar en vinst före skatt på 3 329 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 4 568 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Omsättningen under tredje kvartalet föll med 7 procent till 60,8 miljarder kronor, ned från 65,8 miljarder ett år tidigare. Försäljningsvolymen föll samtidigt med 17 procent till 149 900 bilar under kvartalet.

Utvecklingen ligger i linje med de uppgifter som Volvo Cars publicerade i sitt prospekt inför börsnoteringen i slutet av oktober.

Rörelsemarginalen (ebit) sjönk till 5,5 procent, från 6,9 procent. Den så kallade bruttomarginalen ökade dock trots högre råvarukostnader. Det beror bland annat på en högre andel försäljning av mer lönsamma bilmodeller som SUV:ar och elbilar.

Fakta: Aktien upp över 45 procent

Fakta: Aktien upp över 45 procent

Volvo Cars-aktiens introduktionskurs i noteringen på Stockholmsbörsen den 29 oktober låg på 53 kronor. Sedan dess har kursen varit turbulent, med kraftiga både upp- och nedgångar. Efter delårsrapporten för tredje kvartalet föll aktien till 66:40 kronor men steg under dagen upp till 77:82 kronor. Det innebär att kurslyftet från börsintroduktionen ligger på över 45 procent.

Med Volvo Cars-aktien får ägarna exponering mot elbilstillverkaren Polestar, ett bolag där Volvo Cars äger 49,5 procent av aktierna inför Polestars notering på Wall Street via ett redan noterat förvärvsbolag.

I samband med noteringen tog Volvo Cars in 20 miljarder i nytt kapital med en nyemission. Sedan dess har bolaget bland annat flaggat för att man avser att inom några år bygga en tredje europeisk bilfabrik, vid sidan av dagens fabriker i Göteborg och Gent, Belgien och fyra andra fabriker.

Ratinginstitutet Moody's har nyligen bekräftat Volvo Cars kreditbetyg med positiva utsikter, bland annat med hänvisning till god lönsamhet, stark likviditetsposition och nyemissionen. Det innebär att en höjning av betyget från Ba1 till nivån Baa3 kan vara aktuellt inom 12–18 månader, enligt Moody's.

Ett högre kreditbetyg betyder i regel billigare och enklare finansiering.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons