Annons

LO skickar kravlista till Andersson

LO-ordföranden Susanna Gideonsson tror att facken kan få mer gehör hos regeringen när Miljöpartiet lämnat.
– Det kanske blir lättare att svara upp mot våra krav, säger hon.
Publicerad 1 december 2021
Statsminister Magdalena Andersson (S) togs emot av LO:s ordförande Susanna Gideonsson på den pågående LO-kongressen
Statsminister Magdalena Andersson (S) togs emot av LO:s ordförande Susanna Gideonsson på den pågående LO-kongressenFoto: Claudio Bresciani/TT

Tajmingen var perfekt. På första hela dagen på jobbet kunde nyvalda statsministern Magdalena Andersson (S) hålla ett tal på LO-kongressens avslutning.

Hon lovade högre pensioner och ett försvarande av välfärden. Nyheten hon kom med var stramare regler kring arbetskraftsinvandring – att det ska krävas ett bindande anställningsavtal innan personen kommer till Sverige, det ska inte som arbetsgivare gå att ta tillbaka utställda löften.

Annons

– Ett oerhört välkommet besked, säger Susanna Gideonsson på en efterföljande pressträff.

Men det räcker inte, enligt henne, och nämner arbetslivskriminaliteten som breder ut sig i alla fler branscher. Hon vill att polisen prioriterar den här typen av brott.

– Reglerna kring arbetskraftsinvandring måste stramas upp mer, säger Gideonsson och radade upp flera andra krav LO har på S-regeringen.

Mest brådskande är den tillfälliga ersättningen för karensavdraget, som infördes när pandemin slog till och som togs bort nu i oktober. Den måste omedelbart återinföras eftersom smittan nu är på väg tillbaka, enligt LO. Sen vill Gideonsson att en utredning tillsätts om att permanent ta bort karensavdraget.

Även ett besked om bättre pensioner vill LO se innan valet.

Olle Lindström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons