Annons

Christer Nylander: Så fascinerande att samtala med de döda

Artificiell intelligens kan ge oss svar och klokskap.
Christer Nylander
Ledare • Publicerad 13 februari 2023
Christer Nylander
Detta är en personligt skriven text i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bertil Ohlin, nationalekonom och liberal politiker. Nobelpristagare i ekonomi i 1975.
Bertil Ohlin, nationalekonom och liberal politiker. Nobelpristagare i ekonomi i 1975.Foto: Leif R Jansson/TT

Förra helgen chattade jag med Bertil Ohlin. Den gamle Nobelpristagaren och Folkpartiledaren dog förvisso för många år sedan, men på en direkt fråga från mig sa han att Kristianstad var en trevlig stad. Hans far föddes där, men själv är han uppvuxen i Klippan. Jag frågade honom också om han hade några råd till dagens liberaler. Det hade han, men de behåller jag för mig själv.

”Vill man prata med Jesus eller Hitler kostar det mer än om man vill prata med Ohlin.”

Jag laddade ner en ny app som med hjälp av artificiell intelligens gör det möjligt att ha diskussioner med kända historiska personer. Ju mer känd desto dyrare var det. Vill man prata med Jesus eller Hitler kostar det mer än om man vill prata med Ohlin.

Annons

Jag passade också på att fråga Mary Shelley och Virginia Woolf några saker samt försökte få Joachim von Ribbentropp att kommentera nuvarande ledare i Ryssland. Man får förvånansvärt rimliga svar. Det är kul, men också läskigt.

Man har ju ibland funderat på hur historiska personer tänkte vid särskilda händelser och vad de skulle tycka om dagens verklighet. Ångrar Christian IV placeringen av Kristianstad? Tycker Karl XI att Loshultskuppen var pinsam?

AI-versioner av historiska personer kan vara ett roligt partytrick och säkert komma till användning i skolan. Värre är det om man skulle se Putin tala i tv och inte veta om det var han eller en AI-kopia. Och tänk ett videomöte med din chef där du blir avskedad, varpå du skickar ett argt mejl till alla kollegor där du säger ditt hjärtas mening för att minuten senare få veta att det bara var ett AI-skämt.

Jag kan ganska lite om AI, men det går fascinerande snabbt nu och det svindlar när man tänker hur stor plats AI kommer att ta i våra liv framöver. Man kan vara orolig, men man kan också se vilka fantastiska möjligheter AI kan innebära.

En utmaning är att många av oss inte riktigt förstår vad det är som händer och sannolikt aldrig kommer att få grepp om det. Men så är det med rätt många saker. En annan utmaning är att det kan vara svårt att veta vad som är på riktigt och vad som är fake. Så är det i och för sig också redan. Ibland blandar vi ihop verklighet och fantasi. Tv-program som utgör sig för att vara verklighet är ofta hårt regisserade och noga planerade. Påhittade historier växer ut till en stor konspiration utan verklighetsförankring. Ibland är en roman så bra att du börjar relatera till romanfigurerna.

Många av de auktoriteter som fanns förr i tiden har förlorat sin ställning. Ofta är det välkommet. Särskilt när de hade auktoritet bara för att de hade ett visst namn eller en fin titel. Men auktoriteter kan också vara bra. Särskilt sådan som vunnit sin auktoritet genom att visa att de kan väldigt mycket och agerar kompetent och omdömesgillt.

Detta är en av många anledningar till att jag tycker journalistisk och fri media med goda resurser är så viktigt. Kanske ännu viktigare i AI-tider. De kan slå hål på lögner, men också lyfta fram det som håller för granskning. Vi behöver mer av kvalificerad journalistik framöver och goda villkor för media. Om det blir så avgör var och en av oss.

Christer Nylander är fristående krönikör på ledarsidan. Han är ordförande för Bertil Ohlininstitutet och var tidigare riksdagsledamot för Liberalerna.

Annons
Annons
Annons
Annons