Annons

Arbetslinjen måste åter göra entré

”Utvärdera mig på jobben”, sade Stefan Löfven och satte upp målet om att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.
Politik • Publicerad 25 juli 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När vi nu utvärderar Stefan Löfven på jobben kan vi konstatera att Sverige är ett av de länder som har högsta arbetslöshet i EU.
När vi nu utvärderar Stefan Löfven på jobben kan vi konstatera att Sverige är ett av de länder som har högsta arbetslöshet i EU.Foto: Anders Wiklund/TT

När vi nu utvärderar Stefan Löfven på jobben och funderar på hur vi ska lägga valsedeln den 11 september så kan vi konstatera att Sverige istället är ett av de länder som har högst arbetslöshet i EU – bara Grekland, Spanien och Italien har högre arbetslöshet.

1,3 miljoner svenskar i arbetsför ålder är inte självförsörjande. 1 300 000 människor, som till stor del borde arbeta och försörja sig själva men inte gör det och bara hälften av de utrikesfödda försörjer sig själva. Detta sliter isär samhället och göder utanförskap. Konsekvenserna av detta leder till en grogrund för kriminalitet, risker för att utanförskap går i arv när barn inte ser sina föräldrar gå till jobbet och samhället måste ta pengar som annars kunde gå till fler poliser, lärare eller undersköterskor och ge till de som inte arbetar, trots att de kan.

”Vi måste få en förnyad arbetslinje i Sverige, där arbete alltid ska löna sig och där alla är med och bidrar.”
Annons

För att få ordning på Sverige så måste vi få ordning på utanförskapet och bidragsberoendet. Vi måste få en förnyad arbetslinje i Sverige, där arbete alltid ska löna sig och där alla är med och bidrar. Hur vi utformar skatter och bidrag spelar roll.

Vi måste göra arbete mer lönsamt och skärpa bidragssystemen. I dag är det möjligt att stapla bidrag på varandra så att det inte lönar sig att gå från bidrag till arbete. När det lönar sig lite, eller i en del fall inte alls, att gå från bidrag till arbete så kommer fler att leva på bidrag och utanförskapet att växa. Inför ett bidragstak så att summan av alla bidrag inte får vara högre än 75% av lönen för ett vanligt arbete, inför samtidigt ett gemensamt utbetalningssystem för bidrag från kommuner och myndigheter. och samtidigt en sänkt skatt på låga inkomster gör att det alltid kommer löna sig att gå från bidrag till arbete.

Långtidsarbetslösheten växer i Sverige och är på rekordnivåer, ska ett samhälle hålla ihop så måste alla kunna vara med och bidra. Därför måste vi dels sänka kostnaderna för att anställa de som varit arbetslösa länge så att arbetsgivarna vågar ge dem en chans. Dels måste vi ställa krav på de som uppbär bidrag att aktivt arbeta för att göra sig anställningsbar. Huvudregeln måste vara motkrav på heltid för den som uppbär försörjningsstöd exempelvis genom utbildning, genom studier i svenska eller andra insatser som leder till ökad chans att bryta bidragsberoendet. För den som väljer att inte deltaga, måste försörjningsstödet kunna dras in. Flit och ansträngning måste löna sig bättre, passivitet ska inte löna sig alls.

Det krävs en ny arbetslinje i svensk politik. Det är bara genom att fler människor arbetar som vi långsiktigt kan säkra välfärden och samhållningen i landet. Principerna om att arbete ska löna sig och att fler ska vara med och bidra är viktiga och måste återigen få en central roll i svensk politik.

Ludvig Ceimertz (M)

Riksdagskandidat Norra och östra Skåne

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons