ICA-handlaren i Osby: ”Här vill vi vara hållbara på riktigt”
Den uppmärksamme kunden har kanske noterat att ICA Supermarket Osby under det senaste året har bytt belysningen i butiken till energisnåla LED-lampor. Likadant ser det ut på lagret och i garaget, där lamporna dessutom släcks automatiskt så fort ingen är där.
Det är den senaste åtgärden av många för att göra butiken mer hållbar. Butiksägaren Thomas Persson har ett starkt engagemang i frågan, som grundlades långt innan hållbarhet blev ett modeord, och backar också upp det med handling.
”Jag vill ju lämna vidare en värld som går att leva i till mina barn och barnbarn”
– Jag tycker att det är alldeles för många som bara pratar om att de ska göra det ena eller det andra. Här vill vi vara hållbara på riktigt. Jag vill ju lämna vidare en värld som går att leva i till mina barn och barnbarn. Då räcker det inte med att bara snacka. Man måste agera, säger han.
När butiken byggdes om 2019 hade Thomas Persson ägnat tre år åt att hitta de bästa möjliga lösningarna ur ett hållbarhetsperspektiv, alltifrån att skaffa mer energisnåla kyldiskar och välja rätt köldmedier till att sätta solceller på taket, byta all ventilation och skapa snillrika system för energiåtervinning.
När kall luft framställs till kyldiskarna alstras även värme, som används till att värma både element och vatten i de 19 lägenheter som finns i samma fastighet som butiken. 60 procent av värmebehovet täcks på detta sätt och kompletteras med lokalt producerad fjärrvärme.
– Jag har ett helhetstänk för lägenheterna och ICA tillsammans, säger Thomas.
Alla dessa åtgärder har sänkt energiförbrukningen från 800 000 till 425 000 kilowattimmar om året. Det är närapå en halvering, som motsvarar förbrukningen hos 19 normalstora villor.
Den halva som är kvar täcks uteslutande av grön, förnybar el.
Den egenproducerade solenergin bidrar med 35 000 kilowattimmar om året. Vindkraft från västra Blekinge köps också in. Merparten av elen kommer dock från Skansens vattenkraftverk, som Jan Ekman driver i Helge å bara ett par kilometer från butiken.
Så Thomas Persson är inte den som går över ån efter vatten. Tvärtom värnar han starkt om det lokala, vilket också märks i butikens utbud.
Mottot är att jobba så mycket som möjligt med ”nära och kära”: potatis och lök från Vinslöv, äpplen och frukt från Österslöv, jordgubbar från Immeln och kött från Lönsboda. På hyllorna finns också honung från Thomas Perssons egen biodling. Kan det bli mer närproducerat än så?
”Vi jobbar bara med lokala leverantörer. De lokala företagen betalar ju skatt här i Osby kommun och det är till nytta för oss alla”
– Vi jobbar bara med lokala leverantörer. De lokala företagen betalar ju skatt här i Osby kommun och det är till nytta för oss alla, då pengarna går till skola, förskola och annat som tryggar vårt samhälle, säger Thomas och tillägger:
– Även Skånemejerier är jätteviktiga, för de köper ju in mjölk från de fyra mjölkbönder som vi har här i Osby kommun. Man kan säga att vi sedan köper tillbaka mjölken via Skånemejeriers produkter. Så vill du vara smart som kund är det ett väldigt bra alternativ. Då kan du ha närproducerat varje dag i veckan.
”Jag har ett helhetstänk för lägenheterna och ICA tillsammans”
Sedan 2009 har butiken också arbetat aktivt för att minska matsvinnet. På pappret omfattar svinnet totalt 2,3 procent av den årliga omsättningen, men det innebär inte att lika mycket går till spillo.
Thomas Persson skiljer på synligt och osynligt svinn. Det sistnämnda, som i hans butik omfattar 1,2 procent av omsättningen, är varor som har hanterats fel under transporten, stölder i butiken och annat som butiken inte råder över själv.
Det synliga svinnet går däremot att påverka, inte minst genom att ha ett sortiment som motsvarar kundernas efterfrågan, så att det som köps in också säljs.
De varor som trots allt blir över försöker butiken ta vara på – i god tid före utgångsdatumet. Dels genom att ha en egen kock som lagar mat på svinnet, bland annat till Prästgårdens förskola och lokala företag. Dels genom specialerbjudanden i butiken. Det är bättre att sälja produkterna billigt än att slänga dem.
Därmed kommer ändå lite mer än hälften av ICA Supermarkets synliga svinn till användning. Thomas Persson jobbar givetvis för att pressa ner det ytterligare:
– Vi återvinner mycket och tar hand om så mycket vi kan. Det viktiga är att vi gör saker och ting i stället för att bara prata om det.
ICA-handlare Thomas Persson tipsar: Så handlar du hållbart
• Välj det lokala och närproducerade. Då har varorna inte transporterats särskilt långt, vilket gynnar miljön. Dessutom går pengarna tillbaka till lokalsamhället.
• Släng inte per automatik varor där bäst före-datumet har passerat. Ofta är de hur bra som helst även efteråt. Använd lukt och smak för att avgöra.
• Frys in ditt färska bröd, så håller det längre. I dag är många bröd uppskurna redan från början. Om du fryser in brödet och tar ut några skivor åt gången håller det mycket längre.
• Ta vara på så mycket som möjligt av produkterna. Ett exempel är att inte slänga överblivna ostbitar, utan i stället riva och frysa in dem. Sedan kan du använda den rivna osten i matlagningen, exempelvis på pizza. Lite mögel betyder inte att det är fel på osten. Skiva bara bort möglet och använd resten av osten.