Annons
Innehåll från ICA SUPERMARKET OSBY

Populär ICA-jubilar i Osby: “Martin är fantastisk i kundmötet”

I snart 30 år har Martin Andersson mött kunderna med ett leende och nästa vecka blir det tårtkalas för att fira den populära jubilaren. – Han är fantastisk i själva kundmötet. Han gör det riktigt bra, säger Thomas Persson, ICA-handlare i Osby.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Men det var långt ifrån självklart att Lönsbodasonen Martin Andersson, idag 51 år, skulle hitta sin givna plats på arbetsmarknaden. Det var tack vare LSS-handläggaren och Osbyprofilen Otto Ljungdahl som Thomas Persson och Martin fann varandra.

– 1993 frågade Otto om vi kunde ta oss an Martin som då var endast 21 år gammal. Han var väldigt blyg och hade svårt med det sociala, säger Thomas som driver ICA Supermarket i centrala Osby sedan 1990.

”Martin är fantastisk i själva kundmötet. Som ett proffs!”

På den tiden var det svårt att skapa meningsfull sysselsättning för personer med funktionsnedsättning i Osby. Få företag var beredda att ta emot någon med LSS-stöd.

ICA Supermarket vågade testa och det blev ett lyckokast. 30 år senare är Martin en kändis i byn och butikens egen maskot. Man kan säga att Martin gått i bräschen för inkluderingen av personer med LSS i Osby.

– Han har vuxit extremt mycket som person och är som vilken fullvärdig butiksmedarbetare som helst. Han är tydlig och glad. Går gärna fram och hjälper kunder som ser lite vilsna ut. Martin är fantastisk i själva kundmötet. Han gör det riktigt bra, som ett proffs, säger Thomas.

– Det är roligt att bjuda folk på kaffe. Det har jag gjort på Ekbackeskolan innan, säger Martin Andersson på ICA Supermarket Osby.
– Det är roligt att bjuda folk på kaffe. Det har jag gjort på Ekbackeskolan innan, säger Martin Andersson på ICA Supermarket Osby.

Martin arbetar heltid och ansvarar idag för pappersavdelningen. När han började hade han hand om pant och flaskor, därefter har han jobbat med kolonialvaror och frukt och grönt.

Det är svårt att tänka sig honom som blyg och tillbakadragen när vi träffas en fredag i början av november. Klockan är snart halv tio på morgonen. Martin har kokat kaffe och håller på som bäst att duka upp små kanelgifflar. Han hälsar glatt på alla som kommer in i butiken. Kunderna stannar till och låter sig bjudas på en kopp kaffe och kaka.

– Ska det vara lite mjölk till?

– Nej, tack. Svart blir bra, säger en nyvaken herre som jobbat skift.

Siw och Ingemar Andersson från Marklunda har precis handlat färsk fisk i närheten.

– Vi har inte ätit frukost så nu är det dags att köpa nybakade frallor, säger Ingemar och sköljer ner en liten giffel med rykande färskt kaffe.

– Det är så trevligt att Martin står här på fredagarna och bjuder på kaffe och kaka, fyller Siw i.

Thomas Persson är inte bara Martins chef sedan 30 år – utan fungerar också som en extrapappa. Nu på torsdag den 23 november bjuds det på tårta i butiken för att fira Martin.
Thomas Persson är inte bara Martins chef sedan 30 år – utan fungerar också som en extrapappa. Nu på torsdag den 23 november bjuds det på tårta i butiken för att fira Martin.

Fredagsfikat är helt och hållet Martins initiativ. En idé som förverkligades efter sommaren.

– Det är roligt att bjuda folk på kaffe. Det har jag gjort på Ekbackeskolan innan, säger han.

På fritiden gillar Martin att bowla. När han berättar om träningen varje onsdag och tävlingarna varannan helg blir hans leende, om möjligt, ännu större.

– Ibland blir det bortamatch så långt som Höör och Olofström, säger han och avslöjar att hans poängrekord ligger på 206. Riktigt bra, med andra ord!

Ingen av kollegorna har någon chans, medger Thomas och berättar att hela personalstyrkan spelar bowling då och då och även åker på teambildningsresor tillsammans, senast for hela gänget till Venedig.

”Vi säljer inte bara mjölk. Vi har ett stort hjärta!”

Thomas Persson är inte bara framgångsrik ICA-handlare, utan ser sig som en extrapappa till Martin. Butiken som också är ett familjeföretag fokuserar sedan länge på hållbarhet, personligt bemötande och lokala leverantörer. Det går inte att ta miste på det stora sociala engagemanget i byn.

– Vi säljer inte bara mjölk. Vi har ett stort hjärta och värnar om hela Osby. Vi sponsrar aktivt olika föreningar och samarbetar med kyrkan bland annat, säger Thomas vars söner gått i samma fotspår.

Hannes, 28 år, är butikschef i Osby och Adam, 30 år, tog tidigare i år steget till tillförordnad handlare på ICA Kvantum i Hässleholm.

Om Martin Andersson

Ålder: 51 år.

Bor: I Osby, uppvuxen på en bondgård i Lönsboda.

Arbetar: Butiksmedarbetare.

Gillar: Bowling och långa promenader.

Aktuell: Firar 30 år på ICA Supermarket i Osby. Torsdagen den 23 november klockan 10–15 bjuds det på tårta i butiken.

Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se