Skåne/Kristianstad

”Viltförvaltningen måste betala sig”

Dan Jönsson på Maltesholm visar riksdagsmännen Lars Hjälmered och Bengt-Anders Johansson en våtmark man håller på att anlägga. Han fick inte bygga öar i dammen eftersom det ansågs "onaturligt" av länsstyrelsen. Foto: David Gustafsson
Artikel Skåne/Kristianstad De moderata riksdagsmännen Bengt-Anders Johansson och Lars Hjälmered, vice ordförande respektive ledamot av Miljö- och jordbruksutskottet, befinner sig på en resa genom vårt avlånga land för att studera konflikter kring viltvården.
PREMIUM

De moderata riksdagsmännen Bengt-Anders Johansson och Lars Hjälmered, vice ordförande respektive ledamot av Miljö- och jordbruksutskottet, befinner sig på en resa genom vårt avlånga land för att studera konflikter kring viltvården. På onsdagen stannade de till på Maltesholm. På slottets ägor jagas dovhjort, vildsvin och änder. Dan Jönsson arbetar på Maltesholm sedan 2009. Enligt honom missar myndigheterna ofta att jaktfrämjande insatser kan gynna den biologiska mångfalden.– De ser ofta inte helheten. Om jag bygger en viltåker för rapphöns hjälper den tofsvipan med mat under vintern.Han tycker att byråkratin ibland sätter käppar i hjulet för ambitioner kring ekologisk och närproducerad mat. – Om någon vill köpa hjortkött av oss får vi bara sälja djuret med päls. För att få sälja djuret styckat krävs att de investerar över två miljoner i en så kallad en viltbod. – Som utbildad viltmästare kan jag stycka hygienmässigt.

Hade Maltesholm inte varit ett företag utan en privatperson, hade de fått sälja styckat vilt.Bengt-Anders Johansson berättar att en utredning om de svenska rovdjuren björn, järv, varg och lodjur ska vara färdig 2013. Den tar upp så väl naturskyddsaspekter som sociala aspekter.– De som ska leva med rovdjuren bör få vara med och känna inflytande, säger Dan Jönsson.– Av rovdjuren är björnen den som orsakar minst konflikter. Där har de berörda tidigt varit med på tåget, säger Lars Hjälmered. På sin resa har politikerna mött olika åsikter från jägare, miljöintresserade, och anställda på länsstyrelser men ser en gemensam nämnare.– Synen på naturen som ett ekosystem. Även i Dalarna där de djupast konflikterna finns ser man en väg framåt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Så planerades mord kallsinnigt på Encrochat

I maj förra året blev en man skjuten när han väntade på bussen i Järfälla. En 16-årig pojke dömdes senare för mordförsöket, enligt tingsrätten hade han anlitats att utföra mordet.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
Inrikes
Inrikes Önskemål om att måltavlor ska skjutas i huvudet, unga torpeder som tar sig an uppdrag gratis och krishantering när en attack misslyckas.
En analys av Encrochatmaterial från polisen visar hur kriminella strategiskt och kallblodigt planerade mord och attacker i Sverige.

Sparade chattar från krypteringstjänsten Encrochat, som knäcktes av fransk polis förra våren, har gett polisen i Sverige en unik inblick i kriminellas kommunikation sinsemellan.

I en rapport baserad på fallstudier av 13 olika våldsupplägg, där hela eller delar av planeringen avhandlades på Encrochat, beskriver polisens nationella avdelning, Noa, hur kriminella förbereder och utför attacker på sina fiender.

I de studerade fallen är våldet i huvudsak beställt, det är alltså någon annan än den med motivet som genomför brottet.

Hur pass inblandad anstiftaren själv är varierar, vissa är mycket aktiva i planeringen men det finns också personer som erbjuder en "helhetslösning", som polisen beskriver det. I sådana fall tar sig en grupp an ett mordkontrakt och gör förberedelser på egen hand och utför sedan brottet.

Fixa flyktbil

Anstiftarens medhjälpare befinner sig ofta i den närmaste kretsen längre ned i hierarkin. För dem kan det handla om att ta fram vapen, flyktbilar eller gömställen. Det är dock ovanligt att anstiftare och medhjälpare träffas fysiskt, enligt Noa:

"Att på behörigt avstånd kunna beställa, planera och samordna grovt våld har möjligen inneburit att det är lättare att ta beslut om liv eller död".

Ofta har man en god uppfattning om måltavlans liv redan före planerna, men det kompletteras sedan med exempelvis regelrätt spaning, utfrågning av källor och teknisk inhämtning genom att till exempel fästa en gps-puck på offrets fordon, skriver Noa.

I de 13 fallen är utförarna jämnt fördelade mellan externa aktörer och personer från det egna kontaktnätet. Enligt det studerade underlaget är det ganska enkelt att hitta någon som vill ta sig an uppdrag, desto svårare är att hitta någon pålitlig. Det finns exempel på när attentat misslyckas och när skyttar får kalla fötter och försöker dra sig ur. En förklaring kan vara att man ofta använder unga personer som inte har erfarenhet av sådana situationer, enligt Noa.

Varierande prissättning

I de studerade fallen betalas mellan 100 000 kronor och en miljon för ett mord. Det händer även att "unga personer åtar sig morduppdrag utan krav på ekonomisk motprestation i syfte att visa sig pålitliga och för att stiga i graderna", heter det i rapporten.

I samband med prissättningen har även beställaren ibland särskilda önskemål. Det kan handla om att man vill att offret ska skjutas i huvudet, eller att många kulor ska avfyras mot kroppen för att säkerställa att personen har dött.

Under själva genomförandet är det vanligt att beställaren får kontinuerlig information om hur det går. Efteråt förkommer också att bilder på offret sprids med nedsättande kommentarer.

I materialet finns även exempel på när attacker misslyckas. Då övergår konversationerna snabbt till vad som kan liknas vid krishantering.

"De inblandade aktörerna diskuterar exempelvis hur de ska skydda sig mot eventuella motangrepp, hur evakuering av familjemedlemmar ska gå till samt planer för att ta ytterligare motståndare av daga i ett förebyggande syfte".

Marc Skogelin/TT

En pistol som användes vid en skjutning i Järfälla i fjol. Attacken hade planerats på Encrochat enligt tingsrättens dom.
En pistol som användes vid en skjutning i Järfälla i fjol. Attacken hade planerats på Encrochat enligt tingsrättens dom.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

FAKTA

Fakta: Encrochat – "en guldgruva" för polisen

Under 74 dagar i fjol avlyssnade Europol i Haag meddelanden i Encrochat, sedan fransk polis lyckats hacka sig in i bolagets servrar i staden Roubaix.

Information om flera planerade mord på svenskar ledde till att svensk polis bjöds in i det hemliga samarbetet.

Även andra länders polis fick tillgång till materialet och många stora insatser kunde göras mot kriminella.

Den 13 juni förra året insåg Encrochat att myndigheterna knäckt tjänsten och gick ut med en varning till sina användare.

Hittills har chattuppgifter om cirka 800 brottsmisstänkta svenskar skickats till Sverige. Ytterligare minst lika många analyseras fortfarande.

Källor: Europol och Dagens Nyheter

Kultur och nöje

Hyvönen gästspelar på singel

David Ritschards nya singel gästas av Frida Hyvönen. Pressbild.
Foto: Johan Bergmark
Kultur och nöje
Kultur och nöje

David Ritschard släpper nu den andra singeln från det kommande albumet "Blåbärskungen", som beskrivs som en hybrid av klassisk country och folkhemssoul. Låten "Än går det vågor" gästas också av Frida Hyvönen. Det var en nära vän till Ritschard som propsade på att låten behövde henne.

"Inte för jag saknade muskler att bära den själv, han bara hörde allt inom sig och släppte det inte. Hon är ju min favorit och jag hade nog inte vågat fråga henne om han inte hade låtit så bestämd när han sa det. Det brukar han inte göra. Och hon sa ja", säger David Ritschard i ett pressmeddelande.

Albumet släpps den 24 september och i höst åker Ritschard på Sverigeturné.

Under 2020 släppte David Ritschard, tillsammans med Magnus Carlson från Weeping Willows, Hammarbyeposet "Vi ses snart igen".

Sport

Sembrant tvingas till operation – OS i fara

Linda Sembrant tvingas till en knäoperation. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport

Landslagsbacken Linda Sembrant tvingas till operation efter att ha skadat högerknäet på en träning med Juventus, skriver fotbollsklubben på sin hemsida.

Det handlar om skador på korsbandet och menisken.

Det är ännu oklart hur länge hon blir borta, men sommarens OS kan vara i fara för 33-åringen. Sverige premiärspelar mot USA den 21 juli i Tokyo.

Sembrant har spelat en tongivande roll för italienska mästarna Juventus den här säsongen.

Hon har gjort 126 landskamper för Sverige.

Ola Palmström/TT

Utrikes

Indisk virusvariant hotar brittiska lättnader

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid fredagens pressträff om virusläget.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Utrikes
Utrikes En ökning av fall med den indiska varianten av coronavirus kan allvarligt ställa till det för de brittiska planerna på att återöppna samhället, varnar premiärminister Boris Johnson.

På måndag kommer landsdelen England att som planerat ta det första steget till återöppning. Däremot kan osäkerhet infinna sig för det sista steget, planerat till den 21 juni.

– Jag tror inte att vi behöver skjuta upp vår färdplan, men den här nya varianten kan utgöra ett allvarlig avbrott i utvecklingen, säger Boris Johnson på en pressträff och tillägger:

– Vi kommer att göra vad som helst för att se till att allmänheten är säker.

Enligt hälsodepartementet börjar virusvarianten B.1.617.2 att sprida sig med accelererande snabbhet i nordvästra England, och till mindre del i London.

Som motåtgärd ska den andra dosen skyndas på till 50-plussare och kliniskt sårbara.

B.1.617-varianten identifierades i Indien i slutet av 2020. Den senaste tiden har den spridit sig kraftigt i Indien och upptäckts i drygt 30 andra länder. Studier pekar på att B.1.617 är mer smittsam och det finns misstankar om att den har viss förmåga att klara sig undan antikroppar från vaccinering och tidigare sjukdom.

Kultur och nöje

Klartecken för Christer Björkmans USA-satsning

Christer Björkmans nya projekt American Song Contest får premiär nästa år. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

American Song Contest – den amerikanska upplagan av Eurovision – får klartecken av amerikanska tv-kanalen NBC. Det meddelar Eurovisionarrangören EBU i ett pressmeddelande. Christer Björkman är tävlingens producent tillsammans med Peter Settman, Anders Lenhoff och Ola Melzig.

Formatet för American Song Contest är baserat på den europeiska förlagan. Artister från de 50 amerikanska delstaterna kommer att framföra originallåtar live, för att därefter tävla mot representanter från andra delstater. Programmet avslutas med en storstilad final i bästa Eurovisionstil.

"I 65 år har Eurovision Song Contest fört människor samman från när och fjärran. Som ägare till det framgångsrika formatet har vi sett hur miljoner i hela Europa och på andra håll i världen tagit Eurovision till sina hjärtan. Vi är glada att ha funnit den perfekta partnern för att föra tävlingen vidare till det amerikanska folket", skriver EBU.

Tävlingen har premiär på NBC 2022.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Tradingportalen.com

Lär dig mer om finansmarknaden

Tradingportalen.com Vill du lära dig mer om finansmarknaden och bli bättre på att investera? Då har du kommit helt rätt.

Vi kommer att gå igenom hur du kan göra för att lära dig mer om finanser, hur man investerar och hur du kan få så bra avkastning som möjligt på dina pengar.

Gå en kurs

Lär dig mer om finansmarknaden med en kurs! Det finns tusentals olika kurser på nätet som drivs av duktiga investerare som kan mycket om finansmarknaden. De kan hjälpa dig att bli ännu bättre och få en bättre avkastning på dina pengar. Vi rekommenderar dock att du läser recensioner för kursen innan du betalar något. Det finns många där ute som vill tjäna snabba pengar på att lura dig att köpa något som de slängt ihop på en timme.

Några exempel på bra kurser är:

Läs nyheter

Det finns många sidor på internet som samlar mängder med information och nyheter om finansmarknaden. Genom att spendera lite tid varje dag på att läsa detta kommer du sakta men säkert att bli bättre på det. En sådan sida är tradingportalen. Här hittar du mängder med nyheter kring finans från hela världen men också guider på hur du kan bli bättre på att investera. Vi kan garantera att om du spenderar lite tid varje dag på att läsa deras guider och nyheter kommer du snart ha mycket mer kunskap om finansvärlden och förmågan att använda den kunskapen för att tjäna pengar.

Testa

Det finns faktiskt inget annat sätt att lära dig om finansmarknaden än att testa. Oavsett hur mycket kunskap du har kommer du förr eller senare behöva testa att investera i marknaden.

Annars är all din kunskap värdelös. I början kommer det kanske inte gå bra men om du har en bra strategi och verkligen följer den kommer du snart märka att det går bättre. Tro oss, vi vet att det kommer kännas otäckt i början men det är naturligt. Om du aldrig testar kommer du aldrig att lära dig något.

Några bra appar som kan hjälpa dig att komma igång med din investering är:

Avanza

Nordnet

Etoro

Gör misstag

Det är inget fel med att göra misstag, speciellt inte när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla kommer göra misstag i början och alla proffs som du läser om på nätet har antagligen misslyckats fler gånger än du försökt. Så länge du lär dig av dina misstag är det inget fel. Då kommer du komma tillbaka starkare än du var tidigare och det kommer att gå bättre för dig. Var därför inte rädd att begå misstag när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla gör det.

Inrikes

Brand i fyrverkerifabrik efter blixtnedslag

Det brinner i en fyrverkerifabrik i Ljungby. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En brand har brutit ut i en fyrverkerifabrik i Ljungby. Orsaken tros vara ett blixtnedslag, skriver Smålänningen.

Larmet om branden kom vid 18.30-tiden på fredagen. Ola Nilsson vid SOS Alarm säger att den som först ringde in sade att blixten slagit ner i fabriken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Osby

Redo för en ny sommar med Paus

Clara Hermansson ser fram emot en ny säsong med Paus.
Foto: Jacob Ruderstam
Osby
OSBY Kafé Paus går mot sin tredje sommar vid Sjöängen i Osby. Nästa helg öppnar det populära stället för säsongen.
– Jag vill att det ska bli en tradition, säger Clara Hermansson som driver Paus.

Sommaren 2019 gjorde Paus entré på kaféscenen i Osby. Systrarna Clara och Tilda Hermansson har tillsammans drivit Paus under två somrar och stället har blivit väldigt populärt bland både Osbybor och turister. Nästa helg öppnar kaféet igen, i en lite annorlunda regi.

– Vi har drivit det tillsammans innan, men nu har min syster fått jobb på annat håll så i år kommer jag att driva det själv. Det kommer nog bli lite tuffare, säger Clara Hermansson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man i 95-årsåldern påhoppad och rånad

En man i 95-årsåldern blev rånad utanför en butik i centrala Uddevalla. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 95-årsåldern har blivit rånad utanför en livsmedelsbutik i centrala Uddevalla. En yngre man hoppade på honom och slet en guldkedja från hans hals, rapporterar Bohusläningen.

– Det är fult att ge sig på någon född 1925. Vi söker den misstänkte, säger polisens förundersökningsledare Lars Ström till tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL