Skåne/Kristianstad

”Viltförvaltningen måste betala sig”

Dan Jönsson på Maltesholm visar riksdagsmännen Lars Hjälmered och Bengt-Anders Johansson en våtmark man håller på att anlägga. Han fick inte bygga öar i dammen eftersom det ansågs "onaturligt" av länsstyrelsen. Foto: David Gustafsson
Artikel Skåne/Kristianstad De moderata riksdagsmännen Bengt-Anders Johansson och Lars Hjälmered, vice ordförande respektive ledamot av Miljö- och jordbruksutskottet, befinner sig på en resa genom vårt avlånga land för att studera konflikter kring viltvården.
PREMIUM

De moderata riksdagsmännen Bengt-Anders Johansson och Lars Hjälmered, vice ordförande respektive ledamot av Miljö- och jordbruksutskottet, befinner sig på en resa genom vårt avlånga land för att studera konflikter kring viltvården. På onsdagen stannade de till på Maltesholm. På slottets ägor jagas dovhjort, vildsvin och änder. Dan Jönsson arbetar på Maltesholm sedan 2009. Enligt honom missar myndigheterna ofta att jaktfrämjande insatser kan gynna den biologiska mångfalden.– De ser ofta inte helheten. Om jag bygger en viltåker för rapphöns hjälper den tofsvipan med mat under vintern.Han tycker att byråkratin ibland sätter käppar i hjulet för ambitioner kring ekologisk och närproducerad mat. – Om någon vill köpa hjortkött av oss får vi bara sälja djuret med päls. För att få sälja djuret styckat krävs att de investerar över två miljoner i en så kallad en viltbod. – Som utbildad viltmästare kan jag stycka hygienmässigt.

Hade Maltesholm inte varit ett företag utan en privatperson, hade de fått sälja styckat vilt.Bengt-Anders Johansson berättar att en utredning om de svenska rovdjuren björn, järv, varg och lodjur ska vara färdig 2013. Den tar upp så väl naturskyddsaspekter som sociala aspekter.– De som ska leva med rovdjuren bör få vara med och känna inflytande, säger Dan Jönsson.– Av rovdjuren är björnen den som orsakar minst konflikter. Där har de berörda tidigt varit med på tåget, säger Lars Hjälmered. På sin resa har politikerna mött olika åsikter från jägare, miljöintresserade, och anställda på länsstyrelser men ser en gemensam nämnare.– Synen på naturen som ett ekosystem. Även i Dalarna där de djupast konflikterna finns ser man en väg framåt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Putin håller tal till nationen

Vladimir Putin håller sitt årliga linjetal under onsdagen. Arkivbild.
Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/TT
Utrikes
Utrikes

Rysslands president Vladimir Putin håller under onsdagen sitt årliga tal till parlamentet om tillståndet i nationen. Talet, som hålls för båda kamrarna, duman och federationsrådet, är planerat att inledas klockan 11 svensk tid.

I talet brukar presidenten beröra aktuella politiska frågor i landet – i år är frågan om Rysslands militära närvaro i Ukraina därav en het gissning.

Utöver Ukrainafrågan är även den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och dennes sviktande hälsa ett högaktuellt ämne. I samband med talet har landsomfattande demonstrationer till stöd för Navalnyj hållits och flera deltagare har gripits.

Under fjolårets tal i januari meddelade Putin en rad grundlagsändringar som senare klubbades igenom under en folkomröstning, däribland den "återställning" av presidentens mandatperioder som ger 68-åringen möjlighet att sitta kvar vid makten till år 2036.

Utrikes

Förlösande jubel i Minneapolis

Demonstranter firade i Minneapolis.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hundratals samlades i tystnad utanför domstolsbyggnaden i Minneapolis för att höra domen mot expolisen Derek Chauvin. När beskedet kom möttes det av ett förlösande jubel.

Minneapolis gator fylldes av firande efter att domen mot Derek Chauvin tillkännagetts. Flaggor viftades, blåsinstrument spelades och demonstranter sträckte segervissa nävar upp i luften.

– Jag kände en årslång tyngd lyfta från mitt bröst och mina axlar. Det var överväldigande. Jag kan inte förklara hur jag känner mig. Jurymedlemmarna gjorde vad de skulle, säger 19-åriga Ebony Moore till NPR.

"Sörjt – nu firande"

Fordonsförare som hört nyheten via radio fyllde på ljudbilden med tutande.

– George Floyd återuppstår inte, men det här är den rättvisa som vi sökte, säger 25-åriga Jaqui Howard till Star Tribune och fortsätter:

– Det här är den första gången som vi känner att vi verkligen har blivit hörda, säger hon.

Hundratals samlades även i korsningen 38th Street och Chicago Avenue, den plats där George Floyd pressades ned mot marken av Chauvin.

– Vi har varit här och sörjt, och nu är vi här och firar, säger Pamela Weems till CBSN.

Hon anser att rättvisa äntligen skipats.

– Det är överväldigande. Jag såg domen tillkännages med mina döttrar, och vi bara grät.

"Åk hem"

Staden hade inför domen förberett sig på oroligheter, och nationalgardet är utsänt, vilket irriterar en del demonstranter som enligt The New York Times skanderar "Nationalgardet, åk hem!".

Minnesotas polischef Medaria Arradondo säger i ett uttalande att han respekterar juryns beslut, och tackade sina poliser. Arradondo var ett av vittnena i rättegången, där han sade att Chauvin bröt mot flera regler och riktlinjer när han grep George Floyd.

"Det senaste året har varit svårt och utmanande, samtidigt har de fortsatt att dyka upp för att tjäna samhället med den respekt och värdighet som de förtjänar", säger han om sin poliskår.

Även på andra håll i landet uppmärksammades domen.

Gustav Sjöholm/TT

Inrikes

5 miljoner munskydd om dagen går åt i Danmark

2,4 miljarder engångsmunskydd förväntas danskarna använda under 2020 och 2021. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Danskarna använder fem miljoner engångsmunskydd om dagen, enligt en undersökning från det danska miljöskyddsverket.

Sammanlagt förväntas danskarna under 2020 och 2021 använda 2,4 miljarder engångsmunskydd. I snitt använder man sig av ett engångsmunskydd om dagen och då under en timmes tid.

37 procent av de intervjuade upplever att engångsmunskydden hamnar i naturen eller på gatorna efter användning.

Undersökningen bygger på 1 550 intervjuer med danska medborgare.

Sport

Mourinhos pengaregn efter nya sparkningen

José Mourinho tvingades lämna Tottenham i veckan. Arkivbild.
Foto: Clive Brunskill/AP/TT
Sport
Sport

José Mourinho har fått sparken fem gånger från fyra klubbar – och tjänat över en miljard på det.

Sedan 2007 har portugisen blivit sparkad en gång från Real Madrid, Manchester United och Tottenham samt två gånger från Chelsea.

I söndags meddelade Tottenham att stjärntränaren fick lämna med omedelbar verkan. Flera brittiska medier rapporterar att Londonklubben betalade motsvarande 220 miljoner svenska kronor i avgångsvederlag till 58-åringen.

Webbsidan The Sack Race som följer och analyserar tränare skriver att Mourinho har tjänat sammanlagt knappt 1,1 miljarder kronor på att få sparken under karriären.

Sparkade tränare får i regel fullt betalt för kontraktslängden, vilket gör det till en dyr historia för klubbarna.

feature

Asiatiskt med mästerkocken

Christin Kashou är lycklig vinnare i 'Sveriges mästerkock' 2021.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
feature Nybakad jurist, strukturerad som få och klok som en bok. Christin Kashou är alltihop. Men framför allt är hon stolt vinnare av "Sveriges mästerkock" 2021. I dag är det hon som står för maten.

Äntligen är hemlighetsmakeriet över. Hela Sverige vet numera att det efter en stenhård final var 24-åriga Christin Kashou som kammade hem mästerkocksstatyetten. Hon har även skrivit den purfärska kokboken ”Mina asiatiska favoritrecept” (Bonnier Fakta).

–  Aldrig trodde jag att jag skulle få se mitt eget ansikte på omslaget till min egen kokbok. Jag är så fruktansvärt stolt! säger hon.

Christin knockade juryn redan från början med sin felfria finess och känsla för asiatiska smaker. Men att det skulle gå hela vägen hade hon aldrig vågat drömma om. I stället var det en karriär som företagsjurist som lockade. När examen väl var avklarad låg en pandemi och lurade runt hörnet.

–  Det var liksom inte världens bästa läge att söka jobb. Så jag sökte till "Sveriges mästerkock" i stället. Att laga mat och gå ut och äta är min hobby. När andra spelar padel går jag på restaurang.

Passionen för det asiatiska köket uppstod bland annat då Christins pappa bodde i Kina och hon var där och hälsade på.

–  Det är faktiskt lite befriande att det inte är ”mitt” kök. Jag har större frihet att göra som jag vill med recepten. Inget arv som måste införlivas och regler som inte får brytas.

Hon skär upp laxen i minutiöst identiska skivor och arrangerar dem i snörräta rader på tallriken.

–  Jag tror att jag hade nytta i tävlingen av att jag är så strukturerad. Jobbar man rent och snyggt har man bättre koll på vad man gör och behöver inte bli så stressad under tidspress.

Nästa steg blir att ge sig ut i krogvärlden och skaffa sig erfarenhet av riktiga proffskök. Så småningom hägrar drömmen om en egen restaurang. Våren är fylld av olika gästspel landet runt. Juridiken får vackert vänta.

Mia Gahne/TT

Christin Kashou är lycklig vinnare i 'Sveriges mästerkock' 2021.
Christin Kashou är lycklig vinnare i "Sveriges mästerkock" 2021.
Foto: Janerik Henriksson/TT
'Jobbar man rent och snyggt har man bättre koll på vad man gör och behöver inte bli så stressad under tidspress.', säger Christin Kashou.
"Jobbar man rent och snyggt har man bättre koll på vad man gör och behöver inte bli så stressad under tidspress.", säger Christin Kashou.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Smörstekt majskolv med srirachamajo och manchego

För 4 personer, 15 minuter

1 dl majonnäs

2–4 tsk srirachasås (mängd beror på hur hett du vill ha det)

1/2 lime

salt

2 kokta majskolvar

1 msk smör

50 g manchego

gräslök, finskuren

Gör så här:

1. Blanda majonnäs, sriracha, limesaft och salt. Smaka av.

2. Stek majskolvarna i smör tills de blir gyllenbruna. Dela dem i två delar och klyv sedan varje del i fyra avlånga delar.

3. Ringla över srirachamajo över majsen, riv över manchego och toppa med finskuren gräslök.

Smörstekt majs med chilisting i form av srirachamajonnäs.
Smörstekt majs med chilisting i form av srirachamajonnäs.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Smörstekt majs med chilisting i form av srirachamajonnäs.
Smörstekt majs med chilisting i form av srirachamajonnäs.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Laxsashimi med ponzusås

För 4 personer, 15 minuter

350 g salmalax

Ponzusås:

1 dl japansk soja

2 lime, saften

1 msk risvinäger

1 msk sesamolja

Till servering:

1 salladslök, tunt skivad

1 msk rostade sesamfrön

färsk koriander

eventuellt rödbetsgroddar

Gör så här:

1. Skär laxen i tunna skivor och lägg omlott på en tallrik.

2. Blanda ingredienserna till ponzusåsen och häll över laxen.

3. Toppa med salladslök, rostade sesamfrön, korianderblad och eventuellt rödbetsgroddar.

Laxsashimi med pigg ponzusås.
Laxsashimi med pigg ponzusås.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Laxsashimi med pigg ponzusås.
Laxsashimi med pigg ponzusås.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Beef tataki med soja- och sakesås

För 2 personer, 25 minuter

400 g ryggbiff

olja för stekning

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

salt

Till servering:

sushiris (rundkornigt ris)

2 salladslökar, finskurna

2 tsk sesamfrön

eventuellt vitlöksgroddar

Sås:

80 ml sake

1 msk strösocker

60 ml japansk soja

1 bananschalottenlök, finhackad

Gör så här:

1. Ta fram köttet i god tid så det inte är för kallt.

2. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.

3. Häll upp sake och socker i en kastrull. Koka upp och häll över i en skål när sockret lösts upp. Blanda samman med japansk soja och den finhackade schalottenlöken. Ställ åt sidan.

4. Hetta upp olja i en stekpanna på medelhög värme. Skala och skiva vitlöken och stek i oljan tills den blir gyllenbrun. Ta upp och lägg åt sidan så länge. Höj värmen så att stekpannan blir riktigt het. Torka av köttbitarna med hushållspapper och salta. Stek köttet i pannan i cirka 1 minut på varje sida. Lägg över på en skärbräda och låt vila i minst 5 minuter innan du skär upp det.

5. Servera köttet i en skål med ris och toppa med soja- och sakesåsen, den stekta vitlöken, salladslök, sesamfrön och eventuellt vitlöksgroddar.

Beef tataki är hastigt stekt ryggbiff med läcker sås av soja och sake.
Beef tataki är hastigt stekt ryggbiff med läcker sås av soja och sake.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Beef tataki är hastigt stekt ryggbiff med läcker sås av soja och sake.
Beef tataki är hastigt stekt ryggbiff med läcker sås av soja och sake.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Christin Kashou

Ålder: 24 år.

Aktuell med: Vinnare i TV4:s "Sveriges mästerkock" 2021 och har skrivit kokboken ”Mina asiatiska favoritrecept” (Bonnier Fakta).

Bor: i Solna.

Familj: Sambo, mamma och pappa, tre syskon.

Alltid i kylen: Misopasta, vitlök och ingefära.

Dricker helst: Rödvin.

Förebild i köket: Jennie Walldén.

Bästa tv-minnet: "När de njöt av min ramen under audition."

Äter aldrig: Banan.

Mest underskattade köksredskapen: Tång och zestjärn.

Lyssnar på i köket: Podcaster, klassiskt och jazz.

Tre ingredienser hon inte skulle kunna leva utan: Chili, salt och nudlar.

Christin Kashou är årets vinnare i 'Sveriges mästerkock'.
Christin Kashou är årets vinnare i "Sveriges mästerkock".
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Att dricka till

Kung Fu Girl Riesling (2690), 142 kronor.

Alkoholfritt: Jus de Poires Artisanal Pétillant Biologique (1957), 43 kronor.

Abborrfiléer blir goda i stekpannan.
Abborrfiléer blir goda i stekpannan.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Låt dina smaklökar visa vägen

Precis som Mästerkocksvinnaren Christin Kashou här intill är jag en sucker för alla former av hetta i mat. Chili är ren religion för mig. Men precis som med allt härligt här i livet är det långt ifrån någon exakt vetenskap. Det finns nämligen inte en chili som är den andra lik.

Somliga är så starka att ögonen tåras och huden knottrar sig. Andra är mildare än vanlig barnvänlig paprika (som för övrigt också är en sorts chili). Även om tumregeln säger att ju mindre chili, desto hetare finns det gott om undantag där också. Habanero är ett lysande exempel. Med sin bulliga oskyldiga form lurar den både öga och gom. Hettan är brutal, men smaken fantastisk – i lagom doser.

Och det är just det här som är det sköna med chili. Det finns bara en stensäker metod om man vill veta med säkerhet hur mycket eller lite av den förrädiska frukten man ska våga sig på att häva ner i maten. Man måste smaka sig fram. Det finns inga genvägar. Ta en yttepyttebit på tungspetsen och avgör själv efter tolerans och köksmod.

Det är precis så vi alla borde göra med varje form av matlagning, men alltför många glömmer bort eller av okända skäl väljer att strunta i. Smaka, smaka, smaka och åter smaka. Det är det mest självklara steget mot framgång i köket. Men också det mest försummade.

Låt chilin visa vägen och lär dig att lita på dina smaklökar. En chiliflinga säger mer än tusen recept.

Våga smaka på chilin.
Våga smaka på chilin.
Foto: Jurek Holzer/SvD/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Leovegas.se

Om LeoVegas Casino online

Leocasino De flesta har hört talas om LeoVegas, Sveriges mobilcasino, och i Finland så känner de flesta till sajten uudet kasinot 2020 (nya casinon 2020, på finska) som samlat de bästa casino online på marknaden.

Att spela på casino online är idag något som många väljer att göra men när det blir populärt att spela på casinon så kan det också kännas svårt att veta vilket av alla nätcasinon det är som man borde spela på. Ett av de populäraste casinon online i Sverige är LeoVegas. Varför LeoVegas heter just LeoVegas är inte speciellt komplicerat alls. Leo på latin betyder nämligen lejon och Vegas är den ikoniska casino staden som nog de flesta först tänker på när casino kommer på tal. Det innebär med andra ord att LeoVegas vill erbjuda en riktigt häftig spelupplevelse där man verkligen får chansen att drömma sig bort i spelens värld även fast man inte är i Vegas utan kan istället spela vart man än må befinna sig som exempelvis hemma i soffan. Varför resa långt när man kan få det bästa av Vegas till ens egna hem?

Målet med LeoVegas var alltid att kunna erbjuda ett casino med riktigt hög kvalite där det gick att spela när som helst på dygnet. LeoVegas lanserades 2011 av inga mindre än entreprenörerna Gustaf Hagman och Robin Ramm-Ericson. Casinot erbjuder inte enbart att man kan spela olika casinospel utan även sportsbetting. Genom åren har många fina ord sagts om online casinot och de har också fått många fina titlar såsom ‘Online Casino Operator of the Year’ (2017) och ‘Online Casino of the Year’ (2019). Det går naturligtvis att spela casinospelen via datorn men många väljer också att ladda ner appen så att man man enkelt ska kunna spela vart man än befinner sig. Appen går att ladda ner på ett klick på app store.

Det är även möjligt att få tillgång till appen om man har en Android mobil trots att appen idag inte finns att ladda ner via Google play store. Det man behöver göra är bara att godkänna åtkomsten av appen utanför Google play store vilket kan låta komplicerat men det är enklare än vad man kan tro eftersom det enkelt går att göra i inställningarna på mobilen. Sedan är det bara att besöka android.leovegas.com för att få tillgång till appen och börja spela.

LeoVegas är ett casino online som man definitivt kan lita på för de lovar alltid hög kvalite och dessutom en riktigt proffsig kundservice. Behöver man komma i kontakt med kundservice är det hur smidigt som helst bara genom att man antingen ringer eller mejlar. Det går också att livechatta för att på så sätt få hjälp så fort som möjligt.

Tre populära och roliga slotspel på LeoVegas

LeoVegas MEGAWAYS är verkligen ett slotspel helt utöver det vanliga och antagligen är det därför spelet har blivit så pass populärt. Dessutom är chansen till vinst stor vilket både gör det roligt och spännande att spela. I LeoVegas MEGAWAYS så har man chansen att vinna när man snurrar på bonus hjulen. De symboler som är bäst att stanna på i hjulet om man är ute efter hög vinst är diamant samt röda, blåa och gröna ädelstenar.

24 Hour Grand Prix är ett annat slotspel på LeoVegas som man absolut inte får gå miste om att spela. Spelet går ut på att köra en bil riktigt snabbt. För att kunna köra så snabbt som möjligt gäller det att få minst tre Race Spin-symboler samtidigt som en publik jublar i hopp om att bilen ska lyckas köra riktigt snabbt.

Book of dead är ett populärt slotspel som sticker ut för att det utspelar sig i en spännande egyptisk miljö. Chansen till vinst är stor, mycket tack vare spelets free-spins funktion.

Utrikes

Navalnyj-allierade gripna inför protester

Den ryska oppositionsaktivisten Ljubov Sobol. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den ryska regimkritikern Ljubov Sobol, som står den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj nära, har frihetsberövats i Moskva under morgonen, uppger hennes advokat.

Gripandet sker inför de protester till stöd för Navalnyj som planeras runt om i Ryssland under onsdagskvällen. Protesterna äger rum samma dag som president Vladimir Putin håller sitt årliga tal till det ryska parlamentet.

Observatörsgruppen OVD-Info uppger att polisen genomfört razzior och gripit ett flertal aktivister i minst 20 olika städer runt om i Ryssland inför protesterna.

Enligt Navalnyjs advokat försämras regimkritikerns hälsotillstånd alltmer i den straffkoloni där han suttit fängslad sedan i februari. Under måndagen flyttades Navalnyj, som är inne på sin tredje vecka av hungerstrejk, till en sjukhusavdelning för fångar.

Inrikes

Explosion vid restaurang i Vallentuna

En mindre detonation inträffade i Vallentuna centrum på onsdagsmorgonen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En detonation inträffade i närheten av en restaurang i Vallentuna centrum norr om Stockholm tidigt på onsdagsmorgonen, skriver polisen på sin hemsida. I samband med explosionen startade även en mindre brand som nu är släckt.

Vad det är som exploderat är oklart, men ingen person ska ha kommit till skada.

– Vi bedömer det som mindre egendomsskador, någon ruta har gått sönder, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen till SVT Nyheter Stockholm.

Ett område kring torget har spärrats av, samt även ingångar till kommunhuset och kulturhuset, rapporterar SVT.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person är gripen.

Kultur och nöje

Filmrecension: Konstsatir med mycket hud

Sam flyr Syrien och blir ett levande konstverk i 'The man who sold his skin'. Pressbild.
Foto: Folkets Bio
Kultur och nöje
Kultur och nöje Flyktingkrisen korsas med en hänsynslös konstvärld i det här faustiska dramat, som visar mycket hud.

I inledningen av "The man who sold his skin", som är Tunisiens Oscarsbidrag och dessutom den första filmen i Oscarshistorien som är regisserad av en muslimsk kvinna, zoomar kameran in bakifrån på en man som dirigerar några medarbetare på ett galleri. Medarbetarna sätter upp en tavla. Motivet är en del av en tatuering och materialet är hud, människohud. Det är en ruggig start på filmen, som berättar historien om en man, Sam Ali, som alltså bokstavligen säljer sin hud.

Det handlar om en del av hans rygg, där den världsberömde konstnären Jeffrey (den belgiske skådespelaren Koen De Bouw i dramatisk kajal) tatuerar in ett stort Schengen-visa och refererar till sig själv som Mefistofeles. Därmed förvandlas Sam från en flykting från Syrien till en värdefull konstsnackis.

Det hela är en affärsuppgörelse av typen som inte går att motstå. Vem som är Faust i det här dramat är inte svårt att lista ut, och när Sam börjar ställas ut och senare säljs på auktioner blir det tydligt att det finns en baksida med det ytligt sett bekväma livet som artefakt.

Precis som i Kaouther Ben Hanias långfilmsdebut "Skönheten och odjuren" (2017), som är en kafkaartad skildring av en tunisisk kvinnas försök att få upprättelse efter en våldtäkt, är detta en stark film bildmässigt. Alla scener känns så genomarbetat filmiska och berättandet vilar tungt på kameraarbete, scenografi och rytmen i klippningen. För alla fans av tv-programmet "Dr Pimple Popper" finns också en rysäcklig visuell present. Sam får en finne på ryggen, mitt i konstverket, och blir skickad till en dermatolog för kläm-behandling i en oförglömlig scen.

Det faktum att Sam genom sin förvandling till konstverk blir till en vara och får en möjlighet att resa och röra sig över nationsgränserna, något som inte människor med flyktingstatus kan göra, är en av filmens poänger.

Men tyvärr zoomar filmen ut från den delen av historien och koncentrerar sig mer på relationen mellan Sam och hans stora kärlek Abeer, som räddar sig undan kriget genom att gifta sig med en annan man. Det är synd, det hade varit roligare att se något som tog vid där "The square" slutade och framför allt grävde djupare i de mekanismer som triggas inuti Sam. Filmen är ändå sevärd, som ett välkommet försök att skildra flyktingkrisen i en udda satirisk form.

Miranda Sigander/TT

Abeer (Dea Liane), Sam (Yahya Mahayni) och konstnärens assistent Soraya (Monica Belluci) i rätten i 'The man who sold his skin'. Pressbild.
Abeer (Dea Liane), Sam (Yahya Mahayni) och konstnärens assistent Soraya (Monica Belluci) i rätten i "The man who sold his skin". Pressbild.
Foto: Folkets Bio

FAKTA

Fakta: The man who sold his skin

Genre: Drama

Premiär: 23 april 2021

I rollerna: Dea Liane, Koen De Bouw, Monica Bellucci med flera

Regi: Kaouther Ben Hania

Speltid: 1 timme 44 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + +

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL