ledare

Moderaterna ett lagomparti

Artikel ledare Herbert Tingsten myntade begreppet ideologiernas död.
PREMIUM

Herbert Tingsten myntade begreppet ideologiernas död. De Nya Moderaterna har tagit honom på orden. Mycket tydligare kan det inte uttryckas än i en intervju där statsminister Fredrik Reinfeldt säger att "kärnan i det nya Moderaterna är en pragmatisk inställning till politik utan ideologiska låsningar." I den politiska kulturen har det alltid ansetts lite fint att hänvisa till ideologi som politikens ledstjärna, ungefär som att det är mer fint att säga att man lyssnar på klassisk musik än på schlagermusik. Det är förstås lätt att raljera kring att Moderaterna i dag och i synnerhet ledningen verkar låta politiken styras av ett blött finger högt uppe i luften som känner av stämningarna i folkdjupet. Men som vi sett de senaste åren är det en ytterst vinnande attityd i politiken där man i likhet med affärsvärlden försöker ta fram den vara som konsumenterna (väljarna) vill ha. Danska partiet Venstre var först med denna strategi som sedan de svenska Moderaterna mer eller mindre plagierat rakt av. Det som gör den Moderata strategin så framgångsrik är förstås att de politiska motsättningarna är relativt små. Oppositionen har i grunden inte några radikalt annorlunda lösningar att erbjuda även om de i retoriken försöker framställa det som så. Därför kan det moderata lagombudskapet locka väljare från alla sociala grupper och från andra partier. Vanliga medborgare vill främst att politiker levererar resultat och struntar i den högstämda retoriken. Fredrik Reinfeldts och Moderatledningens problem handlar snarare om det egna partiet. Konflikter och debatt är något av livsluften för de partiaktiva. Att uppfattas som socialdemokratiska kopior väcker inte entusiasm. Därför skulle det inte förvåna om Moderatledningen kan få uppleva gräsrotsrevolter under stämmodagarna i en rad frågor, exempelvis när det gäller arbetsrätten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

DB Schenker beställer 1 500 el-lastbilar

Volta Trucks grundare Carl-Magnus Norden. Arkivbild.
Foto: Enrique Gaya/Volta Trucks
Ekonomi
Ekonomi

Logistikföretaget DB Schenker har beställt nästan 1 470 elektriska lastbilar från den svenska ellastbilstillverkaren Volta.

Bilarna ska användas till att transportera gods från terminaler i tio länder in i stadskärnor och stadsområden, meddelar bolagen på tisdagen.

Volta har nu cirka 4 500 lastbilar i orderboken.

Inrikes

Thorwaldsson ny näringsminister

LO:s förre ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson, blir näringsminister
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Mikael Damberg blir ny finansminister och Anders Ygeman gör comeback som inrikesminister.
Den nya S-regering innehåller många nya namn.

Ny miljöminister blir Annika Strandhäll och ny näringsminister blir förre LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Ny kulturminister blir Jeanette Gustafsdotter.

Ytterligare nya namn finns med i ministerlistan, liksom byten på några poster.

Peter Wallberg/TT

Kultur och nöje

Hon blir ny kulturminister

Jeanette Gustafsdotter. Pressbild.
Foto: Kerstin Westeson
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Jeanette Gustafsdotter, som är generalsekreterare för Sveriges Museer, blir Sveriges nya kulturminister. Det står klart sedan Magdalena Andersson presenterat den nya regeringen.

Nyvalda statsministern Magdalena Andersson (S) presenterade Gustafsdotter och de andra ministrarna under dagens regeringsförklaring. Miljöpartiet meddelade förra veckan att de lämnar regeringen – och därmed lämnade även förra kulturministern Amanda Lind sin post efter nästan tre år.

I regeringsförklaringens rader om kulturområdet slog Andersson fast att en fri och oberoende kultursektor är grundläggande för demokratin.

Hon påminde om att förstärkningar görs av kulturstödet till flera områden och nämnde vikten av oberoende medier och ett starkt public service. Hon nämnde också att kultur och rätt till språk stärks för de nationella minoriteterna, och att lagskyddet mot diskriminering skärps.

Inrikes

Andersson: "Det grova våldet är ett gift"

Statsminister Magdalena Andersson (S) läser upp sin regeringsförklaring i riksdagen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Kampen mot brott och segregation, att driva på den gröna industriella revolutionen och att "ta tillbaka kontrollen över välfärden" ska prioriteras, enligt statsminister Magdalena Andersson (S).
– Det grova våldet är ett gift, säger hon i sin första regeringsförklaring.

– Straffen för gängrelaterad brottslighet ska skärpas ytterligare. Möjligheten att använda hemliga tvångsmedel preventivt för att förhindra allvarlig brottslighet utreds, säger hon och fortsätter:

– Det grova våldet är ett gift som hotar hela vår samhällsgemenskap. Det undergräver tilliten mellan människor och det urholkar framtidstron.

Hon påminner om att pandemin inte är över.

– Smittspridningen börjar öka även i Sverige. Regeringen förbereder sig inför ett förvärrat läge, säger hon och aviserar ytterligare åtgärder.

– En åtgärdsplan kommer att presenteras inom kort.

Hon säger att det kommer att behövs ytterligare åtgärder för att hålla avstånd i offentliga miljöer.

Kansliet för krishantering som tidigare sorterats under justitiedepartementet kommer att flyttas till statsrådsberedningen.

"Sverige kan bättre"

Utsläppen ska minskas och jobb skapas genom att satsa på och fortsätta den gröna industriella revolutionen.

– Takten ska öka ytterligare. Men nödvändiga investeringar riskerar att inte bli av, för att marknaden tycker att de är för riskfyllda. Svensk industri ska kunna fasa ut det fossila. De gröna kreditgarantierna byggs ut till 50 miljarder kronor nästa år, säger Andersson.

En ny nationell elektrifieringsstrategi ska peka ut hur kapaciteten i elnäten snabbt och effektivt kan byggas ut.

Välfärden ska lyftas, framhåller hon. Medarbetare i vården, skolan och omsorgen ska ha "de villkor som krävs för att göra sitt jobb" och välfärden ska ha hög kvalitet i hela landet.

– Av respekt för alla som jobbar och har byggt upp vårt land ska vi ha trygga socialförsäkringar och pensioner, säger hon.

Initiativ till att öka inbetalningarna till pensionssystemet ska tas i pensionsgruppen och skatteklyftan mellan löntagare och personer med sjuk- och aktivitetsersättning ska bort.

Hon säger att kriminalpolitiken har börjat läggas om.

– Våldsbrotten och kriminellas maktutövande utgör ett hot mot den folkliga förankringen och den demokratiska legitimitet på vilken vår rättsordning vilar. Det ska bekämpas med det demokratiska samhällets fulla kraft.

Statsminister Andersson understryker att det krävs bredare insatser än straffskärpningar och nya verktyg och resurser för rättsväsendet.

Det ska bli en viktig uppgift för hela regeringen.

– Varje statsråd i den regering som idag tillträder kommer att få i uppgift att inom sitt ansvarsområde och med stöd av berörda myndigheter vända på varje sten för att stoppa gängkriminaliteten och bekämpa segregationen, säger hon.

Måste hjälpas åt

Andersson kommer också med en uppmaning till svenska folket för att gängvåldet ska kunna bekämpas.

– Vi måste alla hjälpas åt, säger hon. Ingen enskild människa kan ensam bryta segregationen eller stoppa skjutningarna och gängen.

Statsminister Andersson lovar att integrationen ska förbättras på en "gedigen kunskapsgrund."

Cancervården, psykiatrin och förlossningsvården ska prioriteras när sjukvården byggs ut.

– Köerna ska kortas, vårdcentralerna stärkas och fler få en fast läkarkontakt.

Högre pensioner

Alla hemtjänsttagares rätt till en fast omsorgskontakt ska fastställas i lag. Den som jobbar i äldreomsorgen ges möjlighet att studera till undersköterska på betald arbetstid.

En strukturreform som ska stärka inkomsterna för de pensionärer som har det sämst ska läggas fram. Det innebär upp till 1 000 kronor mer per månad.

– En trygghetspension införs, så att den som är över 60 år och utsliten inte ska behöva ta ut sin ålderspension i förtid.

Det civila försvaret ska stärkas och en uppdaterad nationell säkerhetsstrategi tas fram.

– Sverige och EU ska bedriva en aktiv politik i relation till Kina, säger hon.

Som slutkläm på regeringsförklaringen säger Andersson:

– Vi är alla med och bidrar till det Sverige vi älskar. Och vi är många som gör en insats för demokratin, på fikarasten, vid bokningstavlan i tvättstugan, i byggfutten, ofta utan att vi tänker på det.

– Rösträtten 1921 var inte slutpunkten på demokratibygget, den var startskottet.

Lars Larsson/TT

Inrikes

TT-FLASH: Gustafsdotter ny kulturminister

Inrikes
Inrikes Jeanette Gustafsdotter blir kulturminister i den nya regeringen.
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Ekonomi

Sista delen av Norrbotniabanan byggstartas

Här får första delen av Norrbotniabanan, 2018, tummen upp av Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon och dåvarande statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Foto: Erik Paulsson-Rönnbäck/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den sista sträckan, Skellefteå-Luleå, på Norrbotniabanan byggstartas. Även pågående arbete med att bygga ut stambanorna fortsätter.

"Planen innebär en kraftfull investering i järnvägen med underhållssatsningar på viktiga person- och godsstråk", skriver Trafikverket i det återkommande förslaget till uppdatering av trafikplanen 2022-2033.

Behovet av att rusta upp vägnätet är större än de tilldelade pengarna, enligt myndigheten. Tillståndet på det statliga vägnätet har gradvis försämrats.

"Trots ökade medel är de inte tillräckliga för att vända den negativa tillståndsutvecklingen på vägnätet. Långsiktigt kommer detta att leda till ökande underhållskostnader", skriver Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon i ett pressmeddelande.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

Volvo Cars: Risk för produktionsstörningar

Volvo Cars, med vd Håkan Samuelsson, redovisar sin första kvartalsrapport efter noteringen på Stockholmsbörsen i höstas. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Aktien i biltillverkaren Volvo Cars sjunker efter en delårsrapport.
Bolaget ser en bättre tillgång till komponenter under fjärde kvartalet. Men bristen på halvledare kvarstår och skapar en fortsatt risk för framtida produktionsstörningar.

Volvo Cars-aktien ligger efter en timmes handel på en nedgång på nästan 3 procent på Stockholmsbörsen efter bolagets delårsrapport för tredje kvartalet.

Av rapporten framgår att halvledarbristen slog hårt mot Volvo Cars i höstas och att det samtidigt är oklart när detta problem inte längre påverkar produktion och försäljning negativt.

"Tillgången på komponenter har förbättrats under fjärde kvartalet, men bristen på halvledare inom industrin kommer fortsatt att vara en begränsande faktor", skriver vd Håkan Samuelsson i vad som är Volvo Cars första delårsrapport sedan börsnoteringen för en månad sedan.

Global brist väntas fortsätta

Lite längre in i rapporten fyller bolaget i bedömningen:

"Den globala bristen väntas fortsätta under resten av 2021, och även 2022, vilket ökar osäkerheten och risken för ytterligare störningar i produktionen. Volvo Cars kommer att fortsätta följa utvecklingen noga och vidta de åtgärder som krävs. I vilken utsträckning Volvo Cars försäljning, intäkter och lönsamhet kommer att påverkas under kommande perioder är fortfarande osäkert."

Finanschefen Björn Annwall vill inte sätta ett slutdatum för halvledarbristen.

– Tyvärr är det för tidigt att sia om ett slutdatum. Man kan inte se det ännu. Vi ser att den här problematiken kommer att fortsätta en bra bit in på nästa år. Sedan, hur länge? Det vet vi inte.

TT: Kan halvledarbrist vara en del av det nya normala, även på 5 – 10 års sikt?

– Halvledarbrist tror jag inte vi kommer att ha under fem års tid. Men huruvida covid kommer att vara ett nytt normalt och att man får hantera samhällen som behöver ökad grad av skydd mot smittspridning och därmed andra rutiner – det är mycket möjligt, säger han.

Varnar för pandemibakslag

Volvo Cars varnar i rapporten för just nya bakslag relaterade till covid-19-pandemin, med risk för fler utbrott och nya virusvarianter.

TT: Den nya omikron-varianten, är det en “game changer”?

– Vi vet inte. Det är alldeles för tidigt att säga. Vi får avvakta och se, säger Annwall.

– Men vi har lärt oss hantera pandemisituationer. Självklart kommer det bli tuffare och svårare om vi får en ny och tuffare variant av viruset, men jag tror att vi har rutinerna för att hantera också det, tillägger han.

Volvo Cars inledde i oktober – det vill säga i det innevarande kvartalet – en andra helt elektrisk bilmodell: C40 Recharge. Detta är ett av många steg som bolaget måste ta för att kunna uppnå målet att gå från dagens 4 procent fullt elektriska bilar i försäljningen till 50 procent 2025.

Ett annat viktigt steg är att bygga ut produktionskapacitet för elbilarna.

"Vi ska öka årlig produktionskapacitet för helt elektriska bilar i Gent, Belgien och Taizhou (tidigare kallad Luqiao), Kina, från nuvarande cirka 15 000 bilar till minst 150 000 bilar efter sommaren 2022", skriver Håkan Samuelsson i rapporten.

"Mer osäkerhet än det brukar vara"

I sina utsikter för helåret 2021 skriver Volvo Cars att bolaget räknar med fortsatt ökande försäljningsvolymer och omsättningstillväxt. Enligt bolaget bidrar bland annat tillväxt av internethandeln till utvecklingen.

"Under förutsättning att marknadsförhållandena fortsätter att normaliseras förväntas denna tillväxt tillsammans med fortsatt kostnadsfokus förbättra lönsamheten till de nivåer som rådde före pandemin", skriver bolaget.

Björn Annwall utlovar en tydligare prognos för 2022 i samband med bokslutet för 2021.

– Men vår ambition är att växa till 1,2 miljoner bilar till 2025, så självklart vill vi ha tillväxt. Vår ambition är att ha 8 -10 procent i rörelsemarginal till 2025, så självfallet vill vi leverera bra lönsamhet, säger han.

– Det är mer osäkerhet än det brukar vara. Men vi har visat att vi kan hantera osäkerhet på ett bra sätt den senaste tiden. Och vi kommer att hantera osäkerheten på ett bra sätt under nästa år också.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Vinstfall och minskad försäljning i tredje kvartalet

Volvo Cars, som börsnoterades för en månad sedan, redovisar en vinst före skatt på 3 329 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 4 568 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Omsättningen under tredje kvartalet föll med 7 procent till 60,8 miljarder kronor, ned från 65,8 miljarder ett år tidigare. Försäljningsvolymen föll samtidigt med 17 procent till 149 900 bilar under kvartalet.

Utvecklingen ligger i linje med de uppgifter som Volvo Cars publicerade i sitt prospekt inför börsnoteringen i slutet av oktober.

Rörelsemarginalen (ebit) sjönk till 5,5 procent, från 6,9 procent. Den så kallade bruttomarginalen ökade dock trots högre råvarukostnader. Det beror bland annat på en högre andel försäljning av mer lönsamma bilmodeller som SUV:ar och elbilar.

FAKTA

Fakta: Aktien upp med 25 procent

Volvo Cars-aktiens introduktionskurs i noteringen på Stockholmsbörsen den 29 oktober låg på 53 kronor. Sedan dess har kursen varit turbulent, med kraftiga både upp- och nedgångar. Efter delårsrapporten för tredje kvartalet föll aktien till 66:40 kronor. Det innebär att kurslyftet från börsintroduktionen krymper till 25 procent.

Med Volvo Cars-aktien får ägarna exponering mot elbilstillverkaren Polestar, ett bolag där Volvo Cars äger 49,5 procent av aktierna inför Polestars notering på Wall Street via ett redan noterat förvärvsbolag.

I samband med noteringen tog Volvo Cars in 20 miljarder i nytt kapital med en nyemission. Sedan dess har bolaget bland annat flaggat för att man avser att inom några år bygga en tredje europeisk bilfabrik, vid sidan av dagens fabriker i Göteborg och Gent, Belgien och fyra andra fabriker.

Ratinginstitutet Moody's har nyligen bekräftat Volvo Cars kreditbetyg med positiva utsikter, bland annat med hänvisning till god lönsamhet, stark likviditetsposition och nyemissionen. Det innebär att en höjning av betyget från Ba1 till nivån Baa3 kan vara aktuellt inom 12–18 månader, enligt Moody's.

Ett högre kreditbetyg betyder i regel billigare och enklare finansiering.

Inrikes

Två anhållna för grov våldtäkt i Växjö

Två tonårspojkar i åldern 17 till 18 år har anhållits för grov våldtäkt i Växjö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två tonårspojkar har anhållits som misstänkta för grov våldtäkt i Växjö i helgen.

– En flicka som är mellan 15 och 18 år har anmält att hon någon gång under natten mellan lördagen och söndagen blivit våldtagen på ett område som ligger vid Centrumskolan på Arabyområdet, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

De anhållna är i 17-18-årsåldern. Den ene anhölls under söndagen, den andre på måndagskvällen. Enligt polisen är de anhållna och tonårsflickan bekanta med varandra sedan tidigare.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL