Skåne/Kristianstad

Motorcyklist påkörd

Artikel Skåne/Kristianstad Olyckan inträffade i korsningen mellan Snapphanegatan och Kanalgatan.
PREMIUM

Olyckan inträffade i korsningen mellan Snapphanegatan och Kanalgatan. Ingen person behövde föras till sjukhus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Israel: Över 1 000 raketer avfyrade från Gaza

Israelisk militär på plats i Lod.
Foto: Heidi levine/AP/TT
Utrikes
Utrikes Strider mellan palestinier och israeler har fortsatt under natten och FN:s Mellanösternsändebud Tor Wennesland varnar för att båda sidor är på väg "mot ett fullskaligt krig".
Minst ett 30-tal personer har dödats, huvudsakligen palestinier. Flera hundra har skadats.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har utlyst undantagstillstånd i Lod i Israel, där oroligheter skylls på stadens arabiska minoritet. I ett uttalande säger Netanyahu att förstärkningar har skickats till staden.

Undantagstillståndet kommer dagen efter det att en israelisk arab uppges ha dödats i sammandrabbningar i Lod. Oroligheter bröt ut i staden i måndags, och eskalerade under tisdagen. Under natten dödades en man och en flicka då bilen de satt i träffades av en raket avfyrad från Gaza, enligt israeliska polisen.

Våldet mellan israeler och palestinier har kraftigt trappats upp de senaste dagarna.

"Bara början"

Den terrorstämplade islamiströrelsen Hamas, som styr Gazaremsan, säger att fler än 300 raketer har avfyrats mot Israel. Den israeliska militären svarar att deras angrepp kom efter beskjutning från Gazaremsan – och enligt israeliska uppgifter rör det sig om fler än 1 000 raketer, som främst ska ha avfyrats av Hamas och Islamiska jihad.

Minst ett 30-tal personer har rapporterats döda, de flesta på Gazaremsan, och flera hundra har skadats.

Under tisdagen sade Israels försvarsminister Benny Gantz att "det här bara är början" apropå de israeliska flygattackerna. Hamasledaren Ismail Haniya svarade med ett "om Israel vill eskalera så är vi redo".

"Plötsligt började de bomba"

Haim Roy Ben Shlomo, som bor i Ramat Gan i östra Tel Aviv, beskriver skräcken då Hamasraketerna haglade.

– Det var obehagligt, säger han.

I norra Gaza dödades fem medlemmar i samma familj i en israelisk flygräd. 14-årige Ibrahim säger att hans två kusiner höll på att fylla jutesäckar när bomberna slog ned.

– Vi skrattade och hade kul, och plötsligt började de bomba oss. Plötsligt fattade allt eld, säger han gråtande, och lägger till att han också hade velat "dö som en martyr".

De senaste striderna är de värsta mellan Israel och Hamas på flera år och har väckt internationell oro för att situationen kan bli ännu värre. Egyptens utrikesminister Samih Shoukry säger vid ett extrainkallat möte med Arabförbundet att regeringen i Kairo förgäves har erbjudit Israel att hjälpa till med att lugna läget.

Kultur och nöje

Minnesmärke över häxprocesser i Härnösand

Härnösand ska införa ett minnesmärke över offren för häxprocesser. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Härnösands kommun har efter 350 år bestämt sig för att uppföra ett minnesmärke över de 120 personer, främst kvinnor, som avrättades under de så kallade häxprocesserna på 1600-talet, rapporterar P4 i Sveriges Radio.

Agneta Nyholm har kämpat för minnesmärket i tolv års tid. Nu avsätts 500 000 kronor, men utformning och placering är ännu inte klar. Nyholm hoppas att minnesmärket ska vara till kraft åt kvinnor.

– Det här är vanliga oskyldiga kvinnor, det är 80-åriga kvinnor som man har klätt av nakna och halshuggit och 20-åriga kvinnor som man har torterat. Och det enda jag får höra handlar om häxor, hur många häxor hade vi och ska du ha ett häxmonument. Det är en skändning av vårt kvinnominne, säger hon, och hoppas att minnesmärket ska få en fin placering.

Inrikes

Man gripen efter hot mot kvinnor

En medelålders man har gripits misstänkt för bland annat grovt olaga hot. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 50-årsåldern har gripits av polis bland annat misstänkt för att ha hotat olika kvinnor, skriver polisen på sin hemsida.

Larmet kom vid 20-tiden på tisdagskvällen om någon typ av bråk på en bostadsadress i Norrköpings kommun. Inringare sade sig ha hört skrik och höga smällar.

Polisen uppger att de efter att ha pratat med flera vittnen kunde lokalisera misstänkta personer som uppehöll sig i en bostad i området. I samband med det inleddes också en förundersökning om grovt vapenbrott, grovt olaga hot och misshandel.

Två timmar senare genomfördes en husrannsakan i den aktuella bostaden och kort därefter greps mannen.

Vid sju-tiden på onsdagsmorgonen hade mannen ännu inte hörts då han var berusad vid gripandet.

– Vi håller på att utreda det här så får vi se vad som framkommer under dagen, det är mycket oklara omständigheter i nuläget, säger Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson på polisregion Öst.

Kvinnornas skadeläge är okänt.

Utrikes

Ryssland och USA tvistar om "Open Skies"

Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: Michail Klimentjev/Sputnik/pool/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ryssland vill lämna flygfördraget Open Skies, vars mål är att kontrollera militär upprustning.
Men USA, som lämnade fördraget under president Donald Trump, svarar att landet överväger att åter gå med.

Den ryske presidenten Vladimir Putin lämnade in ett lagförslag till parlamentet på tisdagen om att landet ska lämna den internationella uppgörelsen Open Skies.

Enligt fördraget tillåts obestyckade flygfarkoster att flyga över medlemsländers territorium. Syftet är flygövervakning som en del av vapenkontroll och informationsinsamling om eventuell upprustning.

USA:s förre president Trump lämnade fördraget i november, i ett av de sista politiska beslut han tog innan han lämnade makten. Trump anklagade Ryssland för att bryta mot avtalet.

I januari meddelade Ryssland att man ämnade göra likaledes, för att sedan antyda att man avsåg vara kvar i rustningskontrollavtalet.

Men med Putins lagförslag är beskedet tydligt från Moskva. En representant för parlamentet dumans utrikesutskott sade att lagförslaget kommer att få "oreserverat stöd".

Lagförslaget måste antas både i duman och i den övre kammaren, federationsrådet.

Efter beskedet från Moskva kom antydningar från Washington DC om att president Joe Biden kan ändra USA:s inställning.

– Vi har ännu inte beslutat om en framtida amerikanska medverkan i Open Skies. Vi granskar aktivt frågor som är relaterade till fördraget, sade utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om flygfarkosterna.

Utrikes

Expertpanel redogör slutsatser om virusrespons

Liberias förra president Ellen Johnson Sirleaf leder den panel som utvärderat den globala responsen på utbrottet av covid-19. Arkivbild.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hur effektiv var egentligen Världshälsoorganisationens och omvärldens respons på coronaviruset? Efter åtta månaders utredning presenteras i dag slutsatser och rekommendationer från den oberoende panel som granskat det internationella samfundets agerande under pandemin.

I den delrapport som presenterades i januari var tongången dyster: WHO saknar makt och ekonomisk uppbackning för att hantera en pandemi av covid-19:s omfattning. Att organisationen är beroende av frivilliga donationer gör den sårbar, vilket inte minst blev tydligt när USA i fjol drog in landets ekonomiska bidrag till WHO.

Den Genèvebaserade expertpanelen leds av Nya Zeelands tidigare premiärminister Helen Clark och Liberias förra president Ellen Johnson Sirleaf, två före detta makthavare med högt anseende. Anders Nordström, Sveriges ambassadör för global hälsa, fungerar som panelens sekreterare.

– Finansieringen är bedrövlig, sade Clark när delrapporten presenterades för WHO:s styrelse.

Januarirapporten konstaterade att WHO kunde ha agerat snabbare vid virusutbrottet, men pekade samtidigt på att organisationen saknar makt att påtvinga åtgärder eller granska på plats i ett land utan inbjudan. Panelen kritiserade även systemet för internationell larmberedskap samt uttryckte oro kring den globala fördelningen av vaccin.

Expertpanelen IPPPR (The Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response) höll sitt första möte i september 2020.

Mia Holmberg Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Ska granska WHO

Bildandet av The Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response (IPPPR) meddelades av Världshälsoorganisationen (WHO) i juli 2020. Det första mötet hölls i september samma år.

Panelen upprättades för att bland annat granska WHO:s arbete under pandemin och utvärdera det globala samfundets respons på virusutbrottet, samt effektiviteten hos de mekanismer som står till WHO:s förfogande och organisationens bidrag till FN:s generella åtgärder.

IPPPR leds av Nya Zeelands tidigare premiärminister Helen Clark, som även arbetat inom FN:s utvecklingsprogram, samt Ellen Johnson Sirleaf, före detta president i Liberia och mottagare av Nobels fredspris 2011.

Anders Nordström, tillförordnad generalsekreterare vid WHO 2006–2007 och Sida-chef 2008–2010, fungerar som panelens sekreterare. Under arbetet är han tjänstledig från sin roll som Sveriges ambassadör för global hälsa.

Bland de elva panelmedlemmarna finns världsledare och tidigare medarbetare inom FN och andra internationella organisationer, däribland Colombias före detta finansminister Mauricio Cárdenas, Storbritanniens tidigare utrikesminister David Miliband, FN:s befolkningsfond UNFPA:s tidigare chef Thoraya Obaid samt Mexikos tidigare president Ernesto Zedillo.

Källa: The Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response (IPPPR)

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Områden där e-legitimation har haft stor påverkan - betalningar, casino och mer

www.nya-casinon.online

Det kan kännas som en evighet sedan vi såg den något primitiva introduktionen av elektronisk legitimation här i Sverige. Den gick att använda, men dess funktionalitet var ännu begränsad, och inte helt intuitiv.

E-legitimationen idag är mycket lättanvänd och tillgänglig för alla med svenskt personnummer. Det är enkelt att skaffa och har ett ständigt ökande antal användningsområden.

Vanlig e-legitimation, såsom BankID, har helt och hållet förändrat hur vi interagerar med vardagliga uppgifter. Allt från hur vi betalar på nätet eller skickar pengar, spelar på nätcasinon eller verifierar vår identitet på ett bankmöte har underlättats markant och blivit säkrare.

Tjänsten uppdateras med jämna mellanrum, lägger till nya funktioner, förbättrar säkerheten och blir tillgänglig inom nya områden. Det är svårt att visualisera en framtid utan någon form av e-legitimation.

Vardagliga betalningar

BankID har helt klart trängt sig in i vardagen och kan nu användas till mycket. Något som de flesta bör känna till är tjänsten Swish.

Den kan bland annat användas för att skicka pengar till någon, alternativt för att ta emot en summa.

Syftet kan t.ex. vara att låna pengar till en vän, dela på notan eller ge bort pengar som present istället för presentkort och liknande. Det har även gjort det smidigt att betala någon för varor i sammanhanget begagnad försäljning.

Oavsett vad så sker det på några sekunder och nyttjar just BankID för att verifiera användarens identitet. Så länge användaren i fråga utför handlingarna på ett säkert vis och döljer sin kod, så är BankID en mycket säker och trygg tjänst.

Vissa butiker använder sig också av e-legitimation för att låta kunden betala med Swish. Det kan handla om en restaurang eller kiosk/närbutik och är särskilt praktiskt om någon exempelvis glömt sin plånbok hemma.

Nätbaserade casinon

Ett område där e-legitimation har gjort betydande skillnad är online casino. Idag är det lag på att svenska spelaktörer ska erbjuda e-legitimation såsom BankID som metod för spelare att kunna logga in och verifiera sig.

Att registrera sig på ett nätcasino genom att fylla i e-postadress, användarnamn och bestämma lösenord hör alltså till det förflutna. Den långdragna processen har istället ersatts av e-legitimation som sparar otroligt mycket med tid eftersom det enda en spelare behöver uppge vid inloggning är sitt personnummer.

Då det inte skapas ett vanligt konto med eget användarnamn brukar det här spelsättet i folkmun kallas för ”casino utan registrering” (den som i detalj vill ta reda på hur det fungerar kan göra det här).

Det finns också tjänster som i samverkan med BankID har effektiviserat in- och utbetalningar, vilket också bidrar till känslan av att spela utan att skapa ett konto. Sammanfattningsvis har alltså e-legitimation i många avseenden förändrat sättet vi spelar casino på nätet.

Bankärenden och myndigheter

E-legitimation har framgångsrikt integrerats i flera delar i samhället och är för många människor lika självklart att inneha som ett fysiskt ID-kort. Bortsett från att elektronisk legitimation används vid betalningar i vardagen och casinospel på nätet har det också ytterligare användningsområden.

Ett av dessa områden är bankärenden där det med hjälp av e-legitimationen BankID går att logga in, betala räkningar, föra över pengar och en rad andra saker. Det här tillvägagångssättet är betydligt bekvämare än att använda säkerhetsdosa eftersom istället för att knappa in långa koder så verifieras transaktioner snabbt med BankID.

Även myndigheter har moderniserats och det är därför lättare än någonsin att sköta diverse ärenden. Bland myndigheter som har anammat tekniken med e-leg syns Skatteverket, Bolagsverket, CSN, Försäkringskassan m.fl. I framtiden kan fler myndigheter få samma behandling.

Kultur och nöje

Kvinnlig Hall of Fame invigs

Roberta Flack väljs in i Women Songwriters Hall of Fame, som nu ska hålla sin första gala. Arkivbild.
Foto: Charles Sykes
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Roberta Flack, Valerie Simpson och Tawatha Agee, det är några av de kvinnor som nu väljs in i Women Songwriters Hall of Fame, skriver Billboard. Sammanlagt uppmärksammas tio kvinnor när man ska hålla sin första årliga gala. Bland namnen syns också bland andra Klymaxx, Deniece Williams, Jeri Keever "Bunny" Hull, Mary Chapin Carpenter och Veryl Howard.

The Women Songwriters Hall of Fame vill uppmärksamma kvinnor som de menar har negligerats av den klassiska Songwriters Hall of Fame. Sedan organisationen grundades har endast 31 kvinnor av 439 namn valts in. I juni 2022 kommer också Mariah Carey att väljas in – samtidigt som tretton män.

– Vi vill att Songwriters Hall of Fame ska förstå att att kvinnor har utelämnats från samtalet alldeles för länge. Vi känner alla till personer som Dionne Warwick, Deniece Williams, Roberta Flack. Varför får de bara blommor?, säger Janice McLean DeLoatch, exekutiv producent och grundare till den kvinnliga versionen av galan.

Hall of Fame avböjde att kommentera eftersom de "inte känner till The Women Songwriters Hall of Fame.

Bokrecensioner

Naturprosa med egen skärpa

Kultur och nöje
Bok/Recension Thomas Almqvist har läst Tomas Bannerheds nya bok En vacker dag.

Tomas Bannerhed föddes 1966 och växte upp i Uråsa, nära Växjö i Småland men bor sedan 90-talet i Stockholm. Han fick sitt stora genombrott redan i debuten med romanen Korparna 2011, för vilken han belönades med Augustpriset. Det är en klassisk utvecklingsroman om generationsproblematik, arv och miljö, fåglar och frihetslängtan. Sedan kom fågelprosasamlingen I starens tid (2015), tillsammans med fotografen Brutus Östling och romanen Lugnet (2018), som handlar om ensamhet, skuld och begär.

I den aktuella boken En vacker dag vandrar han på Lovön i Mälaren, som han gjort till sin plats på jorden, och skildrar en rik natur som finns närmare än de flesta stadsbor anar. Här finns en myriad av fåglar, växter och människoöden. Naturen fungerar som en levande famn för honom att söka sig till för att komma bort från terrordåd, klimatoro och coronaepidemi. En stor del av Lovön är naturreservat och här finns också Drottningholms slott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kiefer Sutherland i ny spänningsserie

Kiefer Sutherland ska ge sig i kast med en ny spänningsserie. Arkivbild.
Foto: Vianney Le Caer
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Kiefer Sutherland, känd från bland andra "24" och "Designated survivor" ska spela spion i en ny serie, som har beställts av Paramount Plus, skriver Deadline.

Sutherland gestaltar James Weir, som dras in i en kamp om demokratin i en värld där allt mer styrs av desinformation och där staten övervakar sina medborgare.

Sammanlagt ska det bli åtta avsnitt, som produceras av CBS Studios. Producenter är John Requa och Glenn Ficarra, som bland annat har skrivit långfilmerna "Bad santa" och "Jungle cruise". Enligt dem tänkte de på Kiefeer Sutherland "så fort de tänkt ut den här konspirationsthrillern ".

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL