skåne

Signaler om stöd för SD:s budget

Artikel skåne - Vi har fått signaler om att det finns andra partier som kan tänkas rösta för våra förslag i budgeten.

Patrik Jönsson (SD) släppte den lilla bomben innan regionfullmäktige skulle börja på måndagen.Därför gick partiet inte ut och berättade hur de skulle ställa sig i omröstningen. En omröstning som kan leda till samma resultat som i riksdagen - att de rödgröna får administrera en rödgrön sjukvårdsbudget nästa år.– Vi avvaktar och ser hur det går när det blir omröstning, berättade Patrik Jönsson.

Och av debatten att döma så verkar SD stå på bättre fot med de rödgröna än med alliansen.Det rödgröna styrets budget är snarlik alliansens. Men de rödgröna vill inte ha fler vårdval. Alliansen vill ha fyra nya, men kan kompromissa bort ett.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ung Tranåsbo åtalas för våldtäkt mot barn

Enligt stämningsansökan till Eksjö tingsrätt har en ung Tranåsbo utsatt ett barn för en våldtäkt. Arkivfoto: Mikael Fritzon
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes

En ung Tranåsbo åtalas för våldtäkt mot barn, rapporterar Tranås Tidning.

Enligt stämningsansökan har mannen erkänt att han haft sex med flickan, men förnekar brott.

Övergreppet skedde på en adress i Tranås och i samband med våldtäkten utsattes flickan även för misshandel.

Flickan har i förhör uppgett att hon inte deltog frivilligt och att hon flera gånger uppmanade mannen att sluta.

Jan Samuelsson/TT

Ekonomi

Dansk ekonomi växte mindre än väntat

Dansk ekonomi växte mindre än väntat. Arkivbild.
Foto: Fredrik Hagen
Ekonomi
Ekonomi

Den danska ekonomin har vuxit mindre än väntat under tredje kvartalet i år. BNP-tillväxten väntades bli 2 procent under tredje kvartalet, men landade på mindre än hälften – 0,9 procent, enligt Danmarks statistikmyndighet.

Bakom nedskrivningen ligger lägre produktion i tjänstesektorn.

Inrikes

Nya finansministern: "Inga tomma lador"

Mikael Damberg, ny finansminister.
Foto: Duygu Getiren / TT
Inrikes
Inrikes Mikael Damberg blir ny finansminister och Anders Ygeman blir ny migrations-, integrations- och idrottsminister.
Den nya S-regeringen innehåller också åtta helt nya namn.

– Det här är en regering som kommer att få jobba. Så passa på att ta fina bilder nu, för så här pigga får ni inte se dem igen, säger statsminister Magdalena Andersson.

Hon uppger att den nya regeringen är en balans mellan nya namn och erfarenhet.

Damberg byter som väntat jobb från inrikesminister till finansminister.

– Jag tar inte över några tomma lador, tvärtom, svensk ekonomi är stark, säger han.

Han får på finansdepartementet två nya statsråd vid sin sida. Max Elger som varit statssekreterare och Ida Karkiainen, tidigare riksdagsledamot.

Anders Ygeman flyttar till justitiedepartementet och blir migrations-, integrations- och idrottsminister.

– Jag ska vända på varje sten för att bryta segregationen och öka sammanhållningen i Sverige, säger han.

– Vi måste ställa tuffare krav, men också öppna fler dörrar för framgång.

Justitieminister Morgan Johansson utökar sin portfölj med att även vara inrikesminister.

Ny miljöminister blir Annika Strandhäll, tidigare socialminister och för närvarande ordförande för S-kvinnor.

Ny näringsminister blir förre LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

Ny kulturminister blir Jeanette Gustafsdotter.

Ytterligare nya namn finns med i ministerlistan.

Riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg blir ny landsbygdsminister.

EU-parlamentarikern Johan Danielsson blir statsråd på arbetsmarknadsdepartementet. Eva Nordmark är dock kvar som arbetsmarknadsminister.

Matilda Ernkrans blir nytt statsråd på utrikesdepartementet. Ann Linde är kvar som utrikesminister.

Anna Ekström är kvar som utbildningsminister, men skolminister blir Lina Axelsson Kihlbom.

På infrastrukturdepartementet förblir Tomas Eneroth chef, men han får ett nytt statsråd vid sin sida, tidigare kommunalråd Khashayar Farmanbar. Strax efter regeringsförklaringen stod det klart att en förundersökning om sexuellt ofredande inletts mot Eneroth.

Rättad: I en tidigare version fick Anders Ygeman fel ministerroll.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Eneroth utreds för sexuellt ofredande

Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Åklagare har inlett en förundersökning mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) om misstänkt sexuellt ofredande. Han har tidigare anklagats för att ha tafsat på en kvinna under partiets kongress i Göteborg.

Beskedet om att en förundersökning inletts mot en minister kom i ett pressmeddelande strax efter det att Magdalena Andersson presenterat sin nya regering. I pressmeddelandet framgår inte vilken minister det handlar om, men Åklagarmyndighetens presstjänst bekräftar för TT att det är infrastrukturminister Tomas Eneroth som misstankarna riktar sig mot.

"Jag inleder förundersökning för att kunna hämta in ytterligare material och uppgifter i syfte att bedöma om det som har hänt kan vara fråga om brott", säger ansvarig åklagare Maria Sterup vid särskilda åklagarkammaren i pressmeddelandet.

Sterup kommer inte lämna någon ytterligare information i ärendet, uppger myndigheten.

Gick inte vidare

Infrastrukturminister Tomas Eneroth har anklagats för att ha tafsat på en kvinna under partiets kongress i Göteborg i början av november. Eneroths hemmadistrikt har redan utrett saken och valde att inte gå vidare.

"Vi tar alltid den här typen av anklagelser på allvar. Händelsen hanterades dagen efter den inträffade. Partiet och partidistriktet har haft samtal med de inblandade och har en bra bild av vad som skett. Någon vidare utredning av händelsen är inte aktuell." skrev Otto Berglund, förste ombudsman i partidistriktet i ett mejl till TT.

Eneroth har tidigare sagt att han bett kvinnan om ursäkt och beklagar att det han gjorde uppfattades som opassande. Han har beskrivit händelsen som att han lade handen på ryggen på henne.

"Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag. Det har aldrig varit min avsikt. Detta har jag också framfört till henne”, har Eneroth tidigare sagt.

Skulle hälsa

Händelsen ägde rum under kongressens näst sista dag. Tomas Eneroth har beskrivit händelsen på följande vis:

”Vid 18-tiden på lördagen träffades jag och ett flertal kongressombud inför middagen. På väg bort till min flickvän som satt någon meter därifrån hälsade jag på en kvinna med att, som jag menade och uppfattade det, lägga handen på ryggen på henne. Det hela gick på några sekunder och jag tänkte inte vidare på det".

"När jag dagen därpå fick höra att jag rört henne på ett sätt som uppfattades som opassande träffades vi och pratade om vad som hänt. Jag bad om ursäkt, förklarade att det inte var min avsikt och var samtidigt tydlig med att det är viktigt att man tar upp och diskuterar händelser som upplevs som obekväma eller otillbörliga", fortsätter han.

Erika Nekham/TT

Marc Skogelin/TT

Kultur och nöje

Gustafsdotter blir ny kulturminister

Jeanette Gustafsdotter. Pressbild.
Foto: Kerstin Westeson
Kultur och nöje
Kultur och nöje Jeanette Gustafsdotter, som är generalsekreterare för Sveriges Museer, blir Sveriges nya kulturminister. Det står klart sedan Magdalena Andersson presenterat den nya regeringen.

Miljöpartiet meddelade förra veckan att de lämnar regeringen – och därmed lämnade även förra kulturministern Amanda Lind sin post efter nästan tre år.

Efterträdaren Jeanette Gustafsdotter kommer närmast från jobbet som generalsekreterare för branschorganisationen Sveriges Museer och hon har även varit vd för Tidningsutgivarna.

Gustafsdotter fanns inte med i de förhandsspekulationerna inför utnämningen. Där var den hetaste kandidaten Lawen Redar, som är kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

"Klokt val"

Peter Fornstam, vd för branschorganisationen Svenska Bio, är försiktigt positiv.

– Det lilla jag har lyckats snappa upp om henne är att det är en bra person, säger han.

Ännu är det för tidigt att uttala sig om hur väl Gustafsdotter kan representera filmen.

– Vi måste ge henne möjligheten att göra sin förklaring. Men det var intressant i Magdalena Anderssons regeringsförklaring att hon nämnde filmen och hela Sverige. Det tyder någonstans på att filmen som område ändå är med. Det är viktigt för biograferna att man tänker hela Sverige, säger han.

Jonas Hellberg, ordförande i länsmuseernas samarbetsråd, tycker att man har gjort ett klokt val.

"Hon har gedigna kunskaper både inom mediasektorn och kulturarvssektorn. Hon är dessutom en engagerad och stark röst för yttrandefriheten. Länsmuseerna välkomnar henne till sitt nya uppdrag", säger han enligt ett pressmeddelande.

"Väldigt överraskande val"

Calle Nathanson,vd för Folkets hus och parker:

– Det var ju ett väldigt överraskande val. Jeanette Gustafsdotter är en person som jag har träffat inte minst i sakrådet där hon har varit med som representant för Sveriges Museer, så hon har ju verkligen följt pandemin och alla de förvecklingar som varit. I det arbetet har hon varit väl insatt och gjort ett bra intryck, så mycket kan jag säga. Sedan har hon ju mediebakgrund och jag tänker att man här har tänkt att det är kort tid kvar till valet och att man verkligen måste fokusera på public service och mediepolitiken.

"Starkt public service"

Nyvalda statsministern Magdalena Andersson (S) presenterade Gustafsdotter och de andra ministrarna under dagens regeringsförklaring.

I regeringsförklaringens rader om kulturområdet slog Andersson fast att en fri och oberoende kultursektor är grundläggande för demokratin.

Hon påminde om att förstärkningar görs av kulturstödet till flera områden och nämnde vikten av oberoende medier och ett starkt public service. Hon nämnde också att kultur och rätt till språk stärks för de nationella minoriteterna, och att lagskyddet mot diskriminering skärps.

Magdalena Anderssons nya regering kommer att regera med högeroppositionens budget. För kulturbudgeten innebär det dock inga större förändringar.

Björn Berglund/TT

FAKTA

Fakta: Jeanette Gustafsdotter

Är jurist med specialisering inom medie- och immaterialrätt samt journalist. Kommer närmast från jobbet som generalsekreterare för Sveriges Museer.

Var dessförinnan vd för Tidningsutgivarna. Hon har också varit vice vd och kommunikationschef på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle och har haft styrelseuppdrag för bland annat Fryshuset och Gustavsbergs konsthall. Har dessutom varit expert i fyra departementsutredningar.

Har tidigare arbetat på Rapport, ABC-redaktionen på SVT2 och på TV4 samt som informationschef på Fastighetsägarna Sverige AB och som pr-konsult på Effektiva Media AB. Dessutom har hon varit vd för Mäklarsamfundet.

Hon har skrivit böcker som "Murvlarnas lagbok" och "Rätt i kris".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Lagfarter Nsk

132 kvadratmeter stort hus i Hästveda sålt

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Nu är det klart vem som köpt huset på adressen Ardennervägen 16 i Hästveda av Lars Åke Ingemar Du Hane och Bengt Magnus Berntsson. Ny ägare är Anna Agneta Michelle Christensen-Ekelund, 28. Priset blev 1 100 000 kronor och den nya ägaren tog över huset i november 2021. Huset byggdes 1976 och har en boyta på 132 kvadratmeter.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes för mindre än en månad sedan en gård, på Kyrkbyn Minnet 501. Där landade priset på 7 050 000 kronor för en 7 hektar stor gård.

De senaste tolv månaderna har det sålts tolv hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Kyrkbyn Minnet 501, som gick för 7 050 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Ygeman ny idrottsminister

Anders Ygeman (S) är Sveriges nya idrottsminister. Arkivbild.
Foto: Rolbin Ek/TT
Sport
Sport Efter regeringsförklaringen stod det klart att Anders Ygeman (S) får ansvaret för idrottsfrågor.

När statsminister Magdalena Andersson (S) meddelade sin regeringsförklaring i riksdagen var det först oklart vilken av de nya ministrarna som får ansvaret för idrottsfrågorna.

En stund senare stod det klart att det är Anders Ygeman (S) som blir integrations-, migrations- och idrottsminister.

Ygeman efterträder Amanda Lind (MP) som lämnade regeringen i onsdags då Miljöpartiet inte accepterade den budget som röstats igenom.

Lind tillträdde som kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågor i januari 2019.

FAKTA

Fakta: Svenska idrottsministrar

Amanda Lind slutade som idrottsminister när Miljöpartiet i onsdags lämnade regeringen.

Sveriges fem senaste idrottsministrar:

2021–: Anders Ygeman (S)

2019–2021: Amanda Lind (MP)

2017–2019: Annika Strandhäll (S)

2014–2017: Gabriel Wikström (S)

2006–2014: Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Utrikes

Norge stramar åt reglerna efter nya varianten

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) presenterade nya coronaregler i stortinget under tisdagen.
Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Norge reviderar coronastrategin och inför nya rekommendationer.
– Mitt främsta budskap i dag är att pandemin inte är över, den har gått in i en ny fas, säger statsminister Jonas Gahr Støre.

Norrmän bör bära munskydd på tätbefolkade platser, säger Jonas Gahr Støre under ett anförande om landets uppdaterade coronastrategi. Rekommendationen gäller till exempel kollektivtrafiken, taxibilar, butiker och köpcentrum samt vid all kontakt med vårdpersonal.

Regeringen arbetar också med att skärpa inresereglerna, de nya reglerna väntas meddelas senare under tisdagen.

För att stävja spridningen av den nya coronavarianten omikron stramas även kraven på karantän vid bekräftad smitta åt. Den som bor med någon som insjuknad i covid-19 måste testa sig och vara isolerad i väntan på negativt testresultat och därefter testa sig igen efter sju dagar.

Alla som smittats måste stanna hemma i fem dagar och vara feberfri minst ett dygn innan karantänen kan brytas, oavsett vaccinationsstatus.

– Vissa situationer kräver skärpta åtgärder. Nu är vi i en sådan situation, säger Støre.

Kommunerna uppmanas också skynda på vaccinprocessen, det ska till exempel gå att vaccinera sig utan att boka tid i hela landet enligt regeringens nya bud. Alla över 18 år bör erbjudas en tredje spruta före påsk.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL