Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Ukraina hoppas på ökat stöd för fredsplan

Tänkbara steg för fred ska diskuteras av Ukraina och en rad andra länder i helgen.

Syftet med mötet, som hålls i Saudiarabien, är att samla brett stöd för Ukrainas fredsplan – så Ryssland har således inte bjudits in.

En ukrainsk kvinna besöker sin sons grav i Ukraina. Han dödades i kriget förra året.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Jae C Hong/AP/TT

Annons

Ukrainakriget

Förra året presenterade Ukraina en fredsplan i tio punkter. Med den som utgångspunkt möts representanter för omkring 40 länder i den saudiska hamnstaden Jidda i helgen.

Förhoppningen är att mötet ska stärka stödet för Ukrainas krav för fred med Ryssland. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill att det ska bana väg för ett "fredstoppmöte" i höst, under vilket globala ledare skulle samlas bakom gemensamma principer för vägen framåt mot eventuella fredssamtal med Ryssland.

Annons

Annons

Såväl Ryssland som Ukraina arbetar hårt för att få stöd av utvecklingsländer, som i många fall har förklarat sig "neutrala" till kriget.

"Pågående samtal"

I nuläget finns inga förutsättningar för direkta fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina i närtid.

– Det här är inga förhandlingar om att avsluta kriget. Mötet handlar om att ha ett pågående samtal om hur en fredsformel kan se ut, säger John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, till VOA News inför mötet i Saudiarabien.

Ukrainas fredsplan inkluderar bland annat ett fullständigt ryskt tillbakadragande och en särskild tribunal för ryska krigsförbrytelser. Ryssland har avvisat planen.

Mötet i Jidda hålls på tjänstemannanivå. Europeiska länder står tillsammans med bland andra USA, Brasilien, Indien och Turkiet på gästlistan i Jidda. Sverige representeras av Henrik Landerholm, regeringens nationella säkerhetsrådgivare.

Kina skickar sitt särskilda sändebud Li Hui till Jidda, enligt det kinesiska utrikesdepartementet.

Ryssland har inte bjudits in till mötet, men Kreml har sagt att man kommer att följa vad som sägs.

Kritiserad värd

Helgens möte – som är en uppföljning av ett liknande möte som hölls i Köpenhamn i juni – är det senaste försöket från Saudiarabien att framstå i bättre dager i omvärlden.

Annons

Regimens hårdföra behandling av dissidenter och människorättsaktivister har länge varit ett problem. Men den internationella kritiken växte efter det uppmärksammade mordet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul 2018.

Men genom att stå värd för mötet om Ukraina hoppas kanske Saudiarabien kunna tvätta bort pariastämpeln och i stället framstå som en diplomatisk fredsmäklare.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan