Tusenlappar är väldigt ovanliga, även för oss som fortfarande använder kontanter och vet hur sedlarna ska se ut och kännas. En tusenlapp kan du aldrig få ut i bankomat. Den som vill ha en tusenlapp i lomman prydd med Dag Hammarskjöld på framsidan och baksidan med motiv från Lappland, får gå till ett växlingskontor eller till någon av de få banker som fortfarande hanterar riktiga pengar. Eftersom sedeln är den mest okända sedeln, som funnits i nuvarande utförande sedan 2015, skulle jag tro att den är i princip oanvändbar, eftersom ingen känner igen den. Den som vill betala med en tusing betraktas genast som en gäng-gangster eller falskmyntare. Annars vore det ju fullt naturligt att exempelvis besökare till Sverige från mer civiliserade länder i världen, bland annat från våra stora EU grannar som Tyskland, Italien, Frankrike med flera som fortfarande använder riktiga pengar, helt ovetande om det totala svenska okunskapen på området växlar till sig även tusingar inför ett besök i vårt konstiga land. Synd förresten att vår nya tusenlapp är så sällsynt, den är riktigt snygg och full med smarta detaljer som gör den svår att förfalska. Det finns en olivkvist som skiftar i färg beroende på hur man håller sedeln, här finns de mänskliga rättigheterna skrivna i miniatyr, emblemet tre kronor som fluorescerar i blått och gult i UV-ljus, säkerhetstråd, vattenstämpel med mera. Verkligen synd på så rara ärtor.
Annons
Annons
Tusenlappen, om än tveksamt, och övriga kontanter går fortfarande att använda, hur länge till är ovisst. Den högsta sedelvalör som utgivits i Sverige är tiotusenkronorssedeln. Första varianten kom 1939 och en andra version kom ut 1958. Båda är ogiltiga sedan länge och går inte att betala med. Fast har man en bunt sådana drällandes hemma är det inte helt kört, det finns möjlighet att få dem inlösta genom att ansöka hos Riksbanken som i så fall tar 200 kronor för jobbet.
Måste också här och nu erkänna att jag uttryckt mig en smula orättvist om USA:s tidigare president Donald Trump. Vem kunde ana att denna besynnerlige man kunde se in i framtiden. Hur ska man annars förklara hans tal i februari 2017, då han översatt till svenska förskräckt yttrade ”Ni såg vad som hände i Sverige igår kväll. Sverige! Vem kunde tro det här? Sverige”, sade Trump utan att förklara vilken händelse han pratade om (talet handlade dock bland annat om migration och invandring och att hålla USA säkert).
För vi vet ju själva vad som hänt i Sverige sedan dess, med skjutningar och grov brottslighet som grasserar och sprider sig över landet i städer såväl som mindre byar. För att citera Trump igen: ”Vem kunde tro det här? Sverige.” Som om inte det vore illa nog håller tidernas värsta spionhistoria på att rullas upp i vårt arma land, där två bröder anklagas för att ha sålt verkligt superhemlig information om vår (dåliga) beredskap och vårt (nedrustade) försvar till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Med andra ord, direkt på Putins skrivbord. Konsekvenserna och skadorna för landet är i princip omöjliga att överblicka.
Nä, roligare då att tänka på fars dag och ett förslag på nyordning: Fars afton på lördag, fars dag på söndag och annandag far på måndag som blir röd dag. Bra va?
Vidare och sist: Nått ännu roligare, årets upplaga av Hässleholms galakväll och valet av Årets Hässleholmare Madlén Sjögaardh. Rätt hässleholmare vann verkligen!
Vem kunde tro det här? Sverige.
- Donald Trump