HETT I SÄNGEN

Nu när sommarvärmen kommer som den gör så formligen sprutar all växtlighet upp ur jorden. Efter en kall och bitvis regnig vår så är det så himla skönt med lite värme. Som bonne är det en något av det finaste som finns att se hur allt arbete man lagt ner med att plöja, harva, plocka sten, harva igen och så en gröda,hur detta nu bär frukt. Fast att man vet att det alltid kommer upp så går man här och väntar. Och så plöttslig stannar man upp när man går över ett fält. Några strån av Vårvetet sticker upp. Jaaa det har grott, det funkar i år igen, ett mirakel. Ja man blir nästan religiös var gång man är med om detta mirakel, kärlekens under.

Det är nog det bästa med att vara bonne. Man är så nära verkligheten när man ser hur det viktigaste vi har i samhället, att få fram mat till alla, fungerar i år igen. Hur otroligt det än låter så kan vi faktiskt överleva både  utan internet och google, ja till och ned utan mobiltelefon kan vi klara oss. Men mat behöver vi alla lite grann varje dag. Så när man står här bland all växtlighet så kan jag lätt känna en stor ödmjukhet inför den gåva som jorden ger oss i form av mat till oss och till djuren.

Detta är faktiskt också en av nackdelarna med att var just jordbrukare. Rätt ofta får jag en liten klump i magen när jag ser hur vi missköter moderjord. Som bonne är man så när hela tiden. Utan att tveka så går allt ut på att vi ska ta ut så mycket vi bara kan av allt. Av marken vi odlar,av alla naturtillgångar som olja, kol, mineraler och metaller. Fast vi vet att allt det där kommer att ta slut. Olja till exempel blir ju allt svårare att hitta till alla våra bilar osv. Då känner man både en stolthet och en oro när man tänker på att vi bönder håller på med det allra viktigaste vi har. Att få fram ekologisk mat till alla människor här på jorden. Tyvärr få inte alla mat varje dag. Medan vi lever i ett kopiöst överflöd av allt, så svällter man i andra delar värden.

Antalet jordbrukare minskar i hela västvärden så man funderar ju på hur det ska gå, vill någon jobba med detta i framtiden??

Om vi tycker att den så kallade ekonomiska krisen är ett hot så är miljöproblemen och matförsörjningen ett mycket mycket större bekymmer. Vi tycker vi ligger tryggt i vår pengagiriga vagga, och det är det många som gör men när det gäller miljö och matförsörjningsproblemen så brinner det i sängbenen och lågorna börja slicka  på madrasserna. Det är mycket hög tid att göra något nu.

Det finns verkligen hopp. I går til exempel så hade jag operation ”dagsverke” här på gården.Marie från Vannarödsskolan var här och jobbade för att samla in pengar till hjälp för andra elever i världen som behöver hjälp med tillexempel läroböcker. Efter matförsörjningen i världen som det viktigaste så kommer nog utbildning.

Mari var mycket duktig och till min stora glädje som berättade hon att hon ville utbilda sig till något inom lantbruk. Hon har redan flera hästar som hon sköter. Ja, jag blir varm i själen. Hon hjälpe till hela dagen här med att flytta ut grisarna på nytt bete som dom ska böka upp.

Nej nu ska jag ut och rädda världen. Grisarna väntar men först ska jag baka bröd för det är slut.

Ta det lugnt där ute

×