Hett Värre

I dag hetta det till ordentligt för när vi skulle flytta korna till gården i Korsaröd skulle vi som vanligt fånga in dom, och sen lasta dom i vår djurvagn.

Korna har ju fått varsin kalv nu som dom mycket noga vaktar. En kalv kom av misstag på fel tur när vi skulle köra första lasset. Mamma Mu blev inte glad ska ni veta. Jag blev ordentligt stångad i magen. Nå, vi ordnade upp så att alla kom dit dom skulle så allt är frid och fröjd nu. Jag mår också bra efter omständigheterna.  Man är ju viking…. nja man är inte så tuff när en ko på 700 kg trycker upp en mot väggen men det gick ändå bra.

I morgon blir det ändå hetare för då ska jag på öppet hus i Killebergs kättingsmedja. Där har man gjort länk sedan slutet på 1700 talet och alla maskiner är efter ett mycket stort slit igång igen för nu är det museum.

Jag ska visa hur man gjorde länk förr i tiden innan svetsen uppfanns. Man värmer upp ändarna på länkstycket  till först 900 grader, doppar stycket i borax för att sedan föra in det i elden igen och värma upp den till yttrligare  1400 grader sen tar man ut länkbiten vid exakt rätt läge och slår ihop den med slägga. Då smällter järnet ihop liksom, inte så enkelt men en rikig utmaning att klara av det. Välla heter det och det är grunden till att vi har den industri som vi har. Ja det var bönder som kom på den här metoden  för hiskligt länge sen. Man behövde ju kunna smida ihop sina plogbillar så dom fick mat i världen

I morgon ska jag stå vid ässjan från kl 10 så det blir hett värre men man är ju viking

Ta det lugnt där ute

×