BEDÖVAD

Äntligen kom det lite härligt regn på våra grödor. Potatisen börjar titta upp i raderna och det börjar bli dax att kupa upp jord kring dom igen.

Det Ölänska lantvetet  och den Tyskasa vårrågen ser ut att trivas ypperligt nu i blötan. Både vetet och rågen ska bli till mjöl som ska säljas från vår gårdsbutik bla. Ölandsvetet har visat sej ha mycket bra bakegenskaper. Vårrågen är helt nytt för mej och det ska bli spännande att provbaka med det till hösten.

Åkerbönorna behövde verkligen det här regnet. Det är en ganska krävande gröda både beträffande näring och vatten men då det blir rätta propotioner  kan den ge mycket hög skörd. Den har vi som grisfoder.

I dag ska jag till Bollerups lantbruksintitut för att gå en kurs i hur man bedövar smågrisar. Det har änligen provats fram ett enelt och bra sätt att bedöva smågrisarna vi kastrering. Att kastrera (att ta bort pungkulorna) är inget kul jobb alls men måste göras annars kan hangrisen smaka pecka. De ska bi riktigt skönt att få lära sej detta nu, så grisen slipper ha ont.

Gräset som ska bli till ensilage växer fortfarande så det knakar och vid nästa värmebölja åker det av. 

Nej nu måste jag ut till grisarna men först ett bröd i ugnen.

T

×