Till Fjollträsk

Tack vare min son som ställer upp in ur och skur så kan jag faktiskt ta ledigt några dagar. Gräset ska ju slås, potatisen kupas och gräsfrö för nästa års skörd ska sås. Det får helt enkelt vänta för nu behöver jag lite vila. Jag minns inte när det var sist,men till jul var det nog.

Potatisen kommer upp väldigt ojämnt, men det är mitt eget fel. Ett parti av potatisen som skulle sättas förgrodde jag inte i tid helt enkelt. Att förgro betyder att man försiktigt ökar temperaturen där man har dom lagrade. Alltså den potatis som vi skördade i fjol  sorterar vi ut rätt potatis till utsäde som sen ”sätts igång” för att senare sättas ut med groddar för att på så vis få upp potatisen snabbare. Då hinner dom komma upp i tid och konkurera lättare med ogräset. Vi använder ju inget gift överhuvudtaget  och sprutar således inte heller mot bladmögel som alltid kommer i slutet på juni. Om potatisen kommer upp i tid så hinner knölarna bli stora innan blasten vissnar ner och dör av bladmöglet.

Nu får ni klara er själva ett tag för nu stiger jag på tåget i Sösdala och ger mig av norrut några dagar.

Ta det lugnt där ute

 

×