Suggor i badkaret

Det finns två säkra kort man kan tillämpa om man vill ha mycket uppmärksamhet, stora löp,extrainsatta tv debatter mm mm.

Det enna är att skriva en bok som handlar om kungen var på strippklubb för 50 år sedan eller inte.

Det andra är att leta upp något djur som ser ut att  fara illa på något sätt. Nu finns det inga ursäkter i världen som håller om man missköter sina djur.Man blir ändå lite fundersam när tex en gamling på någon åldringsinrättning får liggsår för man är inte tillräckligt med personal så att man hunnit vända på människan och det knappast hörs i media över huvudtaget. Medan om man hittar en gris med för lite halm i boxen ja då går drevet med en gång, och alla  runt omkring som får en chans till uppmärksamhet tar det direkt. In med mer halm då för jösse namn men vänd också på gamlingen någon gång.

Nu kan grisar bli mögiga också. Mina blir det en sån här varm dag särskilt suggorna. Varför blir en sugga skitig som en gris när det är varmt. Jo det är fakiskt rent livsnödvändigt för en gris svettas bara genom klövarna och trynet. Tänk er själva om ni skulle svettas ut allt genom fötterna och näsan när det är 25-30 grader varmt, ja då hade vi haft en gyttjepöl i varje gathörn som människor hade svalkat ner sig i. Grisarna och speciellt suggorna måste rulla sig i gyttja för att skydda sig mot solen. Vilken solskyddsfaktor det är vet jag inte men är säkert mer humant mot huden än det man köper i affären. Vi som kör med rullande grishus har löst det så att ett lågbyggt badkar i plast rullar med i hagen . Över karet sitter vatten nippeln som dom vanligen bara dricker ur. När det blir varmt trycker suggorna in ventilen utan att dricka och då svämmar det över i trynet på dom och det vattnet rinner ur munngiporna på dom och hamnar i karet. Nu nöjer dom sej inte med det utan grisarna bökar upp jord i karet också, så har dom sitt gyttjebad. Ja dom är sannerligen inte dumma dom där djuren.

I dag var jag med om en sån där höjdpunkt på året som vi bönder gläds speciellt åt. Jag gick nämligen ut i päresticket och drog upp ett stånd av dom största blasten och där var potatis av godaste sort. Dom är inte stora ännu men det ser bra ut än så länge. Nu vet vi att bladmöglet är på väg och att när blasten angrips så slutar potatisarna att växa. Det är bara att titta på, och hoppas att det inte blir för hårt angrepp med en gång. Vi sprutar inte något gift mot det så det är barar ett gilla läget. Skörd blir det ju men mindre, så därför är dom ekologiska potatisarna lite dyrare.  Det finns en del knep som vi ekologiska bönder använder i förebyggande syfte mot bladmöglet och det kan vi ta längre fram för det behövs en hel sida till det.

Imorgon ska utfodringsanläggningen i MOP huset monteras ihop. de ska bli kul.

Ta det lugnt där ute

×