Mot slutet

Som biodlare går nu året mot sitt slut. Det fina vädret som vi har nu kom i grevens tid för att nya små samhälle sk. avläggare skall kunna växa till sig inför vintern. Avläggare  kommer till genom att man delar på ett stort samhälle, tillsätter en drottning och ger dom en egen kupa att bo i. Jag tillsäter ingen drottning utan med erfarenhet som jag fått med åren så plockar jag ut precis rätt ramar från det starka samhället.

Ramar med rätt uppsättning yngel i olika stadier, bi och pollen så fixar bina detta på egen hand. För när bina i det nya samhället märker att dom är utan drottning så bestämmer man omedelbart att dra upp en ny. Då väljer man ut ett vanligt arbetaryngel, förser detta med en annan protein uppsättning av pollen som dom matar det utvalda yngel med. Efter ca 3 veckor så kläcks det helt enkelt en ny drottning. Vid vackert väder  så flyger drottningen ut och blir parad av ett antal drönare och det gör hon bara en gång i livet. Och det gör drönaren också för den delan för vid parningen går det så vilt till att drönaren skjuter inte bara iväg alla sin spermier utan blir av med hela könsorganet. Dessutom gör dom det 10-20 meter upp i luften. De ni!!!  Att drottningen sen kan bevara spermier i kroppen för att befrukta alla äggen hela livet är ju rent märkligt. Med tanke på att dom lägger ca 300 000 befrukade ägg om året i upp till 6 år så är det ett mirakel att det fungerar.

Nu börjar man som biodlare att fundera på att slunga honung och hur invintringen skall planeras. För i agusti skall invintingen vara genomförd för att det överhuvutaget skall finnas några bin till våren. Mina bin får ca hälften sin egen honung och hälften ekologiskt socker. Detta brukar fungera men visst har man samhälle som inte klarar vintern alltid. Sen har vi ju varoakvalstret ochså att tampas med men mer om de längre fram. För att inte tala om tjuveriet som hela tiden förekommer mellan bikuporna. Man stjäl honung från varandra, allt för att överleva. Har man otur så stjäl dom allt från ett och samma samhälle och det samhället går under.

Tjuveri är ju något som vi människor också ägnar oss åt. I Nävlinge har man precis som i här i Häglinge problem med det. Bla dieselstölder. Man blir både frutsrerad och förbannad. Bristande resurser och kanske engagemang hos polisen gör inte saken bättre, men något medborgarrättsgarde är nog ingen smart lösning. Det är till räckligt mycket vilda västern och såtsas poliser där ute ändå. Kan man peka ut någon som man bara tror är tjuv så kan ju vem som helst av oss åka dit. Det räcker att kör med en lika dan bil som tjuvarna kör runt i och ha ett okammat yttre som brukar ha. Är man sen på fel ställe kan det sluta varsom helst om låtsaspoliserna får fritt spelrum.

Ta det lugnt där ute

×