Övertramp

Efter förra veckans varma och soliga väder har höst rapsen mognat ordenligt. Vi sådde rapsen den 7 augusti i fjol så den har nästan vuxit där ett helt år. Det låter kanske konstigt men när jag tänker på att den stått där ute och grott, vuxit sig stor och fin för att nu skänka mig en hel massa nya frön, så käns det lite i magen när man åker ut där med tröskan och bara skär av den. Men jag har ju inte sprutat något gift på den och inte heller någon konstgödning så den har fått ha sin egen ryttm och levt med den den värdighet den förtjänar och som all växtlighet förtjänar för den delen. Vi människor tar ju oss gärna rätten att bara ta för oss där ute i naturen utan att ge så mycket tillbaka , ja förutom en massa skit som naturen får kämpa som bara den med för att ta hand om.Rapsen är en fantastisk växt, den har långa rötter som når flera meter ner i marken som där skapar livsviktiga gångar för den fortsatta  processen i marken. Den ger en massa honung som vår bin älskar över allt annat. Det kan bli upp emot 500 kg hunung per hektar (10000 m2). Rapsen ger oss sen ett utmärkt foder till grisarna efter det att vi presat ut oljan ur fröna som vi har vid matlagningen eller som i kan köra våra traktorer på. Växterna där ute ger oss så mycket att man nästan blir religiös av tanken på hur viktigt det är och vilket mirakel det är var gång det fungerar.

Det är ju inte utan man blir en smula fundersam när man nu ser och hör hur isen smälter på nordpolen. Det pratas inte mycket om det och det är kanske inte så konstigt. Det är för jobbigt helt enkelt. Det är för jobbigt att ta in och gör något åt  tror vi. Vi fortsätter hellre att hoppa runt här i våra stora skor och tar för oss av allt vad vi tycker passar oss. Alla vet att vi måste göra något, alla vet att vi inte kan konsumera som vi gör, alla vet att vi lever långt långt över vad jorden pallar med. Nå det löser sig , det är jag helt övertygad om. Vi kan kanske inte flyga till Thailand för att bada och dricka sprit i framtiden. Vi får nöja oss med att ta det lugnt på en sten i en skog vid en sjö. Vi kan väl försöka börja leva i framtiden på något sätt.

En sak är säkert, vi får sluta hoppa runt med våra stora skor och bara ta för oss i det kopiösa överflöd som omgärdar oss. Vi hoppar med ständigt övertramp och det är inte rent spel. Titta på OS, det är ite tillåtet med övertramp, inte en millimeter. Kanske något att tänka på när vi dansar runt här på jorden en liten stund.

Var i Hässleholm på friidrottstävling nu i helgen. Jag brukar hjälpa till vi spjuttävlingen på HAIS spelen. En hel massa härliga ungdomar gör upp om medaljerna.  Jo, jag kontrollerar om dom gör några ÖVERTRAMP!!!!

Ta det lugnt där ute

×