Utfattig

Nu har vi tröskat för fullt i en vecka och skörden ser bra ut så här långt. Tyvärr har vildsvinen förstört nästan 5 ha (50000m2) av min korn/ärt skörd. Men det beror mest på att jägarna inte gör vad dom ska. Vildsvinen har även varit i det Öländska lantvetet. Det är en gammal vetesort som används till brödmjöl.

Får vi inte rätt på detta broblem får vi helt enkelt lägga ner odlingen. Så illa är det med antalet grisar  i skogen nu.

Är det någon där ute som är bra på att jaga vildsvin så hör av er.

Nu får vi glädjas åt den fina korn skörden för att inte tala om raps skörden som var jäte bra. Kornet maler vi och använder som mat till grisarna. Rapsen pressar vi oljan ur och oljan används till matlagning och i framtiden ska vi köra våra trktorer på det hoppas jag. Det som blir över efter pressningen äter grisarna upp.

Vi har mer korn och havre att tröska, även lin, åkerbönor och lupiner.

I tisdags gick en drivaxel till inmatningen rakt av på tröskan. Kollade upp vad en sån skulle kosta. En begagnad kostade  7500:- . En ny vågade jag inte ens fråga efter. Det brukar vara det dubbla. Nej, ska vi inte bli utfattiga på desa maskiner är det till att reparera själv helt enkelt. Måns och jag skruvade av plåtar, kullager, remmar och remskivor för att till sist komma åt axeldelarna. Upp med bitarna i svarven och körde styrningar i ändarna, ner igen ,svettsa ihop. Upp i svarven igen och svarva ner den till rätt dimensioner igen för att den ska passa lager och remskivor. Efter 4 timmar rullade tröskan igen och Måns kunde tröska korn till långt ut på kvällen. Både Måns och jag är malliga för att vi fixade det så snabbt. Kan inte nog uttrycka min tacksamhet för att Måns hjälper mig här hemma.

Vi är lyckligt lottade som har möjlighet och kunskapen att kunna reparera våra maskiner annars hade vi blivit utfattiga.

Vi är nu nu i slut skedet av tillvrkningen av MOP stallet som ska till Gotland nästa vecka. Det är vi också malliga för.

 

Grekland är utfattigt sägs det. Tittar man på tv från Grekland ser det inte särkilt utfattigt ut. Dom har kanske samma broblem som vi. Fantasipriserna på tillexempel fastigheter, konsultarvoden och drivaxlar till tröskor slutar att stiga lika fort och kanske börjar närma sig verkligheten.

Vi lever redan långt över våra tillgångar och långt över vad jorden tål och inte ens i närheten av sunt förnuft eller vad hållbart samhälle heter. Man behöver inte ens vara lärare för att begripa att detta inte håller i längden.

Ja det löser sig på något sätt och låt fantasipriserna skena på så kan vi andra reparera maskiner och få fram mat till oss alla. Någonstans där ute segrar sunt förnuft. Även för Grekerna

Ta det lugnt där ute.

 

×