Lucka 6 Julkalendern

Välkommen till Bondebloggens Julkalender

Här hackar vi raps som vi sått på hösten innan. Rapsen är en viktig gröda för oss, av många skäl. För det första så ger den oss ett viktigt foder till grisarna, den ger mycket honung när den blommar och det är en riktigt bra gröda att ha i växtföljden. Bla annat för rapsen djupa rotsystem.

Rapsen sår vi med 50 cm mellan raderna och ca 18 plantor per meter.

Detta sår vi med en precisionssåmaskin som lägger ut ett frö i taget på rätt avstånd från varandra. Vi kan därför så mycket exakt och vi sår 3.8 kg per hektar. Ja rapsfrö är inte stora.

Radavståndet gör att det blir fler blommor per rapsplanta för det komer ner mer ljus och luft än om man skulle så det tätare.

Hackningen är också en viktig bit i det hela och mycket av fröogräsen på åkern tar vi bort här, dessutom så startar det något som kallas kvävenitrifikation. Det är kväve som frigörs då vi rör i jorden och det kommer rapsen till nytta. Fiffigt eller hur. Det blev mycke detta och det är knappt jag begriper det själv men det är en himla intressant gröda och odling.

Det är Linkan som kör trktorn med dom smala hjulen för vi byter nämligen till smalare hjul när vi hackar raps för att inte skada plantorna.

Det är Johanna ”Tjolanta” som sitter på hackan. Hon sitter där och styr hackan med stor precision hela tiden så man verkligen håller sig mellan raderna.

Johanna tillhör det där goa glada galna gänget med Josse o Maria som var här i höstas. Har vi en himla tur så kommer hon snart igen.  Vad jag saknar dom där tjejerna!!!

Linkan är en lugn och sansad gosse som följde med Måns hem en gång efter skolan. Sen var han här nästan varje helg och var enda sommar. I dag jobbar han med att köra lastbil, traktor grävmaskin och allt vad det är. Mycket duktig påg!!!

Ta det lugnt där ute

×