Lucka 12 Julkalendern

Välkommen till Bondbloggens Julkalender

Skickar med en bild från 04 för att visa att vi hade mer snö då än vad vi har nu. Då fick vi skotta fram grisarna ur hyddorna för att dom överhuvudtaget skulle kunna komma ut. Det är riktigt varmt och gott inne hos grisarna i sina hyddor. Dom har mycket halm och gräver ner sig i den och kurar ihop sig som en enda stor grishög.

Vi har fått tillökning i natt. Hälften av suggorna som ska grisa nu, gjorde det i natt och fick i genomsnitt 11 smågrisar per sugga. Det är mindre än normalt för dom brukar få över 13 grisar i genomsnitt. Det är inte så konstigt att dom får mindre antal smågrisar nu vid denna tiden för det är onormalt för djur att föda något till världen mitt i vintern. I svenska förhållande är det för vilda djur inte lätt att få fram föda nu så det räcker både till Morsan och småpjådarna. Vi som kör med ekologiska suggor och grisar får ju rätta oss efter naturlagarna helt enkelt. Det är skönt att det faktiskt fungerar så. Jag har ju egen avel på mina suggor sen flera år och då är det förhållanden som gäller här på Källunda som får styra i urvalet av nya gylltor. Det är spännande att se hur våra frigående suggor får en kraftigare benstomme och kanske lite högre mankhöjd. Jag har haft tur dom sista två åren och har inte haft mer än en sjuk sugga. Hon hade grisningsfeber och fich behandlas mot hög feber och det tog bara två dygn sen var hon pigg igen.

Nej nu ska jag göra köttbullar på egna produkter så vi ses i morgon.

Skickar med en bild när Måns byter avgassystem på sin rallymersa.    Ja alla sätt är ju bra!!!!!!!!!!!

Ta det lugnt där ute

×