Lucka 16 Julkalendern

Välkommen till Bondebloggens julkalender

I dag blev det hettsigt värre. Just som jag var i färd med att packa in i bilen för julmarknaden jag skulle på i Finja byggdegård så ringde SydNytt på SVT. Man hade läst om mej och Tobias i Sydsvenskan. Tobbe är en annan kravgris bonne inte alls långt härifrån. Dom ville komma och göra ett inslag till SydNytt i kväll. Jo dom lyckades övertala mej så jag kom att bli försenad till Julmaknaden. Det gjorde inget för det var trevliga brudar som kom hit och filmade våra grisar. Vi pratade om efterfrågan på julskinkan som slår nya rekord varje år och vi har svårt för att få fram julskinka så det räcker. Nu finns det ju lite annat på grisen som vi också måste bli av med för det växer ju inte bara julskinkor på en gris. Ett och  annat revben,kotletter,karre, sidfläsk mm mm ska ju också säljas. Det är ju ändå mycket härligt att det finns en sån efterfrågan på Kravgris kött. Jag har ju hållit på med utegrisar i mer än 30 år och varit med i KRAV i 17 år och har fått känna av upp och nergångar under resans gång. Nu är det dock här föra att stanna. Ja vi har nog inte så mycket att välja på i framtiden om vi ska ha någon natur och miljö för våra barn i framtiden överhuvud taget. Det gäller också hela samhället för den delen.

Nu är nog jordbruket det enklaste att ställa om till ett miljöanpassat sätt för det är inte mer än 80 år sedan ungefär, som vi hade just ett sådant lantbruk så vi har något att falla tillbaka på  helt enkelt.

Det blir mycket värre för industrin till exempel för den har aldrig varit särskil miljövänligt så där får man börja om helt utan att ha något att se tillbka på och ta lärdom av. Nej nu blir jag så där jobbigt filosofisk igen.

Men tänk er att om vi skulle begränsa användanet av datorer och internet tex. För det visar sig att kanske att samhället gör av så mycket mer energi pga allt sökande av information som vi inte alls behöver alla gånger. Vi blir kanske bara dummare och dummare bara för att vi inte vågar oss utanför dom här ettorna och nollorna som allt datoriserade består av. Vi tappar kanske intiativförmågan som sen kommer att kosta en hel generation att återhämta. Vi får kanske själsrättsaktivister som bryter sig in i våra hem om natten för att se om vi vanvårdar våra barn och utsätter dom för onödigt lidande pga datorerna.

Det kommer kanske en dag då barnen blir viktigare än både datorer och djur och då blir det en konflikt så att vi får en själsrättsskandal likt grisskandalen vi hade för ett par år sedan.

Nja… det lär nog dröja innan vi har samma engagemang när ett barn far illa som det blir när ett djur far illa.

Nu är det nog bäst att sluta för i dag känns det som men vi har framtiden i våra händer helt och hållet och ingen annan.

Ta det lugnt där ute

×