Lucka 17 Julkalendern

Välkommen till Bondebloggens julkalender

I går på Julmaknaden träffade jag som vanligt mycket folk och visst såldes någon potatis och honungsburk också men jag blev ju försenad för att SVT var här,så vi missade nog en del där. Men det är ju roligt att dom vill göra reportage om våra grisar och jordbruket över huvud taget. Vi står ju för den absolut viktigaste delen i ett samhälle, att producera mat till alla här i detta land. Så visst ska vi få ta plats där ute i mediabruset?????????????

På julmarknaden träffade jag bla. en mycket trevlig dam som var engagerad i Häsleholms kvinnojour. Detta svåra men så himla viktiga arbete för kvinnor och barn som far illa i familjer över hele vårt land.

Knöt också en ny intressant kontakt med Jim och hans fru. Jag hade lite Öländskt lantvete med mig som dom ska mala till mjöl på sin stenkvarn. Dessutom fick jag några hg Nakenkorn av honom som jag ska så till våren och utöka min bank av gamla spannmålssorter. Det här är intressant för dom gamla sorterna kommer till heders igen av många släl. Ett skäl som jag tycker är det viktigaste är att dom här sorterna är inte sönderförädlade av något stort utsädesföretag som bara är ute efter att tjäna pengar i första hand. Utan sorterna är orörda och har odlats på lokala plattser och fungerat där. Vi provar nu vad som fungerar här och sen ska vi mala och baka på dom olika sorterna för att se bakegenskaperna. Fiffigt!!

Är i Karlarp nu och fäller stora granar mellan husoch el o telefonledningar. Det gäller att hålla tungan i rätt mun här och än så länge har vi missat varje hus och ledningarna med för den delen. Stundtals är det inte mer än ett par meter till godopå varje håll. Ja ja vi får väl se innan veckan är slut hur bra det har gått. Måns är med och hjälper mej. det är han som klättrar upp i träden och fäster i vajerten som vi sen kopplar till vårt spakspel som vi brukar använda i dom här lägena. Henrik ringer ju och stirrar om att det  ska komma ut ur skogen så han kan komma och mäta in timmer och kubb. Jag brukar undra när han ska bjuda på julbord men då lägger han på, förstår inte de!!!!

Tjejen som vi är och hugger hos går ju inte av för hackor. Hon tog ner dom första granarna själv genom att klättra upp i trädet, kapa av  toppen en tolv meter upp ungefär, kvista hela granen på väg ner så att bara stammen står kvar. Sen fällde hon den på tomten och allt detta gör hon med en vanlig fogsvans. Jag frågade henne, du hade väl åtminstående en säkerhetslina runt dig och stammen när du gjorde det.      Säkerhetslina????                  Häftig brud det där!

Ta det lugnt där ute.

 

×