Lucka 20 Julkalendern

Välkommen till Bondebloggens Julkalender

I dag tänkte jag berätta lite om hur våra MOP hus kom till, och hur dom fungerar och ser ut i dag.  MOP betyder Mobile Organic Piggery(mobilt ekologiskt grssytem) Vi har haft grisar utomhus i mer än 25 år. Har jobbat mycket med elstängsel och sprungit ett antal mil efter förrymda grisar. Har lovat mig ett otal gånger att aldrig mer ha grisar ute men har skaffat igen. Grisar ingår ju helt naturligt i det svenska lantbruket och på vår gård ingår dom i både växtföljd och maskinkedjan. För dom bökar upp vallen (alltså där vi skördar gräs) och tar död på ogräs samtidigt som dom gödslar jorden så den är färdig till nästa gröda. Vi sparar på så sätt en himla massa diesel och därmed föroreningar i luften samtidigt som vi får en mycket fin och god gris.

Vi ville fortsätta med att ha grisen i växtfljden så det var mycket funderande på hur vi skulle slippa det här med elstängsel och att grisarna står på samma ställe hela tiden för då hamnar gödseln på samma ställe och det blir nästan övergött där. Ett hus på hjul tänkte jag kanske eller så någonting. En dag skulle vi flytta ett av våra små grishus och jag fick tag på en potatisupptagare som jag skalade av och satt huset på och det var så det började.När jag satt där i traktorn och skulle köra iväg med huset så såg jag framför mig ett flyttbart hus med någon slags hage efter. Här är en bild på det första MOP huset som jag hämtade hem från skogen i höstas.

Det är 22 år sedan denna mobila grihyddan användes men det var där det började.

Jag hade då många funderingar på hur det skulle fungera med en hage efter.

Satt och berättade om mitt rullande hus och ville ha en hage efter som följde med huset på en studieresa som jag gjorde med ett antal andra utegrisbönder. Bla var Niels Andresen med på resan och han gick igång på de jag talade om och han ringde upp ett par dar senare och ett  fruktsamt sammarbete startade med Kristianstads Hushållningssällskap och JTI i Uppsala. Vi tillverkade det första fullskaliga huset här och JTI hjälpte oss med hagen som då bestod av ombyggda kravallstaket. Det tog lång tid för oss att begripa att vi faktiskt då satt en riktig fullträff. Huset fungerade ypperligt och grisarna trivdes verkligen. Hus nr 2 tillverkades helt i Uppsala som vi sen fick ner hit och båda husen rulla än i dag även om dom är ombyggda lite här och där. JTI konstruerade också en automatisk utfodring som drivs med 12 volts batterier. Sedan monterade vi på solceller mest för att se om det skulle kunna gå att köra med dom i alla fall på sommaren. Nu visade våra tester här på Källunda att det fungerade året om.

Hus nr 3 tillverkades här och jag konstruerade det så att gjordes som byggsats så det skulla kunna gå att montera ner och leverera det som ett platt paket typ IKEA. Detta hus är nu förlagan till det hus som nu  görs i serie och  intresserade grisbönder skall köpa av oss. Huset nedan är levererat till Lövsta Landsbyggdscetrum på Gotland och visst har det hänt lite på 22 år. Hagen efter huset tar inte mer än 10 minuter att montera och grindarna tillverkar vi själva för det finns inga på marknaden som passar helt enkelt. Fodersilo där framme som fylls på en gång i veckan, liksom vatten. Solceller i masten som vrids runt  mot solen för bästa energiutvinning. Helautomatisk utfodring som utfodrar på bestämda tider varje dag helt med hjälp av solenergi. Klimatsmart!!! 

Om vi får ha vår ide ifred några år så får vi kanske tillbaka all den tid och alla dom pengar vi lagt på denna uppfinning.

Jag passar härmed också på att önska Anders o co på Lövsta Landsbyggdcetrum, EN RKTIGT GOD JUL OCH ETT HIMLA GOTT NYTT ÅR.  Vi ses till våren!!!!!!!!!!!

Ta det lugnt där ute

 

 

×