Balaband,ståltråd o silvertejp

I onsdags hände det som man som biodlare blir helt varm i kropp och själ av. Det var så fint och varmt i luften att bina vågade sig ut för första gången. Dom har suttit där inne sen september och fick nu äntligen ut för att göra den så kallade rensningsflygningen. Inte nådigt att inte få skita av sig på på fem månader. Det måste vara riktigt skönt att få släppa på trycket efter så lång tid. Ha ha nu kom jag att tänka på när jag gjorde lumpen. Vi var på en veckolång övning i ravlunda ochdet var en kille som vägrade gå på utedasset på hela tiden. Redan efter fyra dagar mådde han ju SKIT om man säger så. Minns inte hur det gick för honom men jag såg honom för något år sedan så så han överlevde ju.

Jag passade på att tvätta lakan i onsdags och eftersom jag inte använder torktummlare så var det så himla gott att änligen få hänga ut tvätten för att torka i solen. Den åkte dock in illa kvickt när jag insåg att bina var på väg ut för av någon anledning så lastar dom gärna av all skit på något vitt, då gärna vita lakan. Efter fem månaders obefinligt besök på dass så blir det ett bra lass som ska lämna ändtarmen. 

Att se alla bi ute så här efter helas vintern pigga och på G är fan i mej bättre än sex.. eller nja… 

Nu är inte faran över för bina för det. En känslig period börjar nu för drottningen är på gång och vill börja lägga ägg. Då går det genast mer foder och man måste vara med på noterna som biodlare här och verkligen spela med i binas  egna melodi ”händerna i luften”.

Säljen, blommar snart och då brukar faran vara över och bina får in nödvändigt pollen och nektar för att bygga upp samhället till sommaren.

Korna kalvar på nu och det har gått bra så här långt. Ensilaget ser ut att räcka precis lagom till våren.

Var i skogen i går för att ta dom sista vindfällena. Vi har ju ovanligt kallt i skåne så det var att passa på att köra ut timmret på den frusna marken från den mosse som det växer på. Brukar få vänta till sommaren i vanliga fall. Det blåser alltid ner träd där så fort det blir en vindpust från väster. Det är så vattensjukt  och då står träden löst. Det är ett kalhygge intill som granne och det gör inte saken bättre. Jag har också gjort kalhygge en gång i tiden. Nu Blädhugger vi bara vilket innebär att man hela tiden bara hugger dom stora träden och låter dom yngre stå kvar för vidare produktion. Helt naturlig t tillvägagångssätt men det gillas inte av skogsindustrin som helst vill komma ut med sina stora maskiner och blåsa av ett antal hektar på en gång. Blädhuggningen kräver mycket mer kunnande och mindre maskiner som är skonsamma mot skogen och miljön. Inget för lantisar!!! 

Denne sågade sig på handen. Ja vet ja vet.. Så korkat att sticka fram handen när kedjan fortfarande går. Skulle kanske sytt ett par stygn men Måns hjälpte mej att dra ihop det med silverjejp. Himla bra allroundtejp det där.

Balaband, ståltråd och nu silvertejp är en absolut förutsättning för att svenskarna ska få någon mat överhuvudtaget….

Hade skumma typer från Kalmartrakten här i måndags. Dom ville titta på MOP husen sa dom. Jag fattde ju att det var industrispionage på hög nivå för dom har varit här förr och sen åker dom hem och bygger själva. Nå det är trevliga framåt bönder och dom är vänligt sinnade så det blir säkert inget problem.

Kul att dom kör på det konsept som Jag och Niels Andresen drog igång för snart sju år sedan. Tänk att vi faktiskt säljer MOP grishus från Häglinge nu. 

Nej sluttjötat för i dag.

Ta det lugnt där ute.

×