Kalvar och råmjölk

Det ploppar ut kalvar nu hela tiden. Dom flesta korna kalvar inomhus men en och annan drar sig undan och kalvar ute i backen som dom också har tillgång till. Trots kylan så fixar korna att slicka kalvarna rena direkt efter födseln så dom blir varma och kan ta sig upp på sina vingliga ben och dricka spenvarm råmjölk. Denna ytterst viktiga första mjölk innehåller blad annat antikroppar mot alla eventuella sjukdommar som kan finnas i kons omgivning. Får kalven bara i sig en slurk inom dom närmaste timmarna efter kalvningen så brukar det gå bra sen. När den första kalvskiten kommer ut känns det riktigt bra för då har dom fått i sig ett ordenligt mål mat och systemet fungerar. Fiffigt att kon tillverkar mjölk som har motstånd som alla sjukdommar så kalven får en bra start.

Hade en kviga som kalvade för första gången här om dagen. Hon viste inte riktigt vad som hände och fattade då inte riktigt med en gång att hon skulle ta hand om sin kalv direkt. Kalven är ju blöt när den kommer ut och behöver slickas torr av kon så den får upp värmen igen så fort som möjligt. Men tänk själva!! Det är 38 grader varmt inne i kon där den ligger, och att då komma ut i 13 grader kallt blir ju nästan en chock. Kon var nog lite chockad hon med för hon anföll oss så fort vi kom i närheten. Vi fick köra fram skogstraktorn bredvid kalven, krypa in under traktorn från andra hållet och fick på så vis tag på kalven och kunde gnugga den varm med halm både länge och väl. Måns hjälpte till så vi kunde ta in kon och kalven i  det varmare kostallet. Kalven var dock så nerkyld och försvagad då att jag fick köra iväg till en snäll granne som har mjölkkor och brukar ha råmjölk i frysen. Dom kunde som vanligt hjälpa mig och det var bara att åka hem och sätta mjölken i varmt vattenbad. En tom Coca Cola flaska fick bli nappflaska. När jag väl fått mjölk i kalven så tog det inte mer än 20 minuter så stod kalven själv upp och kunde själv ta si fram till kon och dia, som vid det här laget hade börjat fatta vad som hänt och nu är hon lika god mor som någon av dom andra korna som kalvat.

Har varit på brödkurs i Stora Råby utanför lund. Caroline Duringer( det ska vara två pricker över u:et men jag vet inte hur man gör) driver Brödlabbet där. Caroline bakar mycket med surdeg och är helt makalöst duktig på allt vad bröd heter och förmodligen på allt annat också. Mycket härligt gäng det här på brödkursen. Per Ola och jag stack iväg redan vi sju i morse för vi skulle till slaktaren också, med en gris. Sen var det bara att köra upp till Råby och fortsätta med surdegarna som vi satt dagen innan. Det blev himla bra bröd när det varit inne i ugnen och vänt en runda också.

 

Kan inte låta bli att tänkas på det där med att poliser  står i tunnelbanorna i Stockholm och kan helt godtyckligt plocka in vem som helst bra för att dom ser ut på ett  speciellt sätt;  gärna då med utlänskt utseende. Jag tillhör ju inte dom som lägger så himla mycket på kläder eller på mitt utseende heller så jag är uppriktigt glad att det inte finns tunnelbanor i Häglinge för då hade jag med mitt utseende blivit haffad för länge sen.

Justisieministern tyckte det var ok att polisen jobbade så??? Är de främlingsfienligheten som sakta men säkert kryper in i regering och riksdag nu?? 

Ta det lugnt där ute.

×