Kalvgömma och kalvdans

För en bonne låter det inget konstigt alls med vare sig kalvgömma eller kalvdans. Monica undrade om det görs någon kalvdans numera. Kalvdans är ett annat namn för råmjölkskaka. Det är en ostkaksliknande maträtt som tillagas av den den för kalven mycket viktiga råmjölen. Rätt lagat är det mycket godare än ostkaka. Min mors kalvdans med kolasås slår ut all annan efterrätt. Nu tar man bara en liten del av råmjölken för kalven ska ju först och främst ha. Det brukar bli råmjölk över i vilket fall som helst. Jag tror inte det finns så många recept nerskrivna på kalvdans utan här får man fråga någon gammal bonnakäring om råd. Det hade blivit en stor produkt om det hade funnits mycket råmjölk men kon lämnar bara råmjölk som man kan göra kalvdans av dom tre första målen. Sen blir det vanlig mjölk  efter en vecka ungefär.

Vi har snorkallt för att vara i skåne nu. 13 minus och snålblåst. Kylan drar med vindens hjälp in överallt. Det är intressant att studera korna nu. Dom har ju ligghall här men kan gå ut och in som dom vill. När det blir så här kallt samlar dom ihop sig med kalvarna längst in i flocken. Det låter kanske inte så konstigt för kor är ju flockdjur men det märkliga är att rangordningen tycks sättas ur spel. Det är alltid rangordnat från det högsta hönset ner till den minsta  och yngsta lilla kvigan. Det är en mycket strikt ordning som är nästan orubblig och dom kan vara riktigt elaka mot varandra om fel ko eller kviga skulle vara ivägen för en äldre ko tex. När en fara hotar eller om det blis så här kallt som nu, så samlar man bara ihop sig och alla står tillsammans i en hög för att hålla värmen, utan den minsta rangordning. Häftigt att det fungerar så.

När det är som vanligt och gammelkon kör väck alla andra som står på tur och ska dricka vatten  blir det ibland handgemäng bland djuren och då är det himla skönt med en kalvgömma för kalvarna att gömma sig i. Det är helt enkelt en box med så smal öppning att bara kalvarna kommer igenom och inte korna. Där får kalvarna vara ifred när dom vuxna djuren bråkar och gör upp om vem som ska vara störst ,bäst och vackrast. Kalvar är ju bara barn och har inte lärt sig att bråka ännu men det gör dom tids nog….

Vi har ett analkande klimat och miljöhot framför oss vi människor, Hade varit gott om vi också hade kunnst samla ihop oss, hoppat av våra höga hästar och hjälpts åt. Men då får vi  bli lika cola som kor. Inget för lantisar!!!

Nu har vi fått igång vår stenkvarn så nu har vi eget fullkornsmjöl av Ölandsvetet. Det är tänkt att vi ska börja sälja fullkornsmjöl också, när vi har godkända lokaler för hanteringen.

Nu ska grisar och kor få mat sen bär det av till Hörby på auktion. Letar efter hjul som kan tänkas passa på en av mina vattentunnor som vi kör vatten med till grisarna då dom är ute på bete.   

Ta det lugnt där ute.

×