Blindharven

262441_4450253185728_68285436_n

Hej på er, nu har även torparen här blivit något så när klar med vårbruket. Kim kom med den här bilden på den ekologiska gräsklipparen. Han är lite smått galen den där dansken men en jävligt bra dräng.

Nu är det ogräsharvning och potatiskupning som gäller ett tag framöver.

Ogräsharvar gör vi som inte använder kemiska bekämpningsmedel. Det gäller att bevaka ogräsen mycket noga annars är det ogräset som tar över hela fältet om det vill sig illa. Det brukar börja med en så kallat blindharvning. Det innebär inte att man kör på måfå i blindo utan man kör en harvning innan grödan och ogräset kommit upp. Sådär en 3-5 dagar efter sådd. Med årets torra väder kan man faktiskt hoppa över den harvningen och i stället låta huvudgrödan komma upp i lugn och ro så fort som möjligt för att invänta precis rätt ögonblick och köra när ogräset skjuter igenom jordskorpan. Det är inte så många timmar att hicka på så det gäller att vara beredd. Då brukar man knäcka det mesta ogräset och det räcker för det mesta med en enda harvning sen är det nämligen grödan man odlar som får försprång och konkurerar ut ogräset. Harvningen gör också att det startar en nitrifikation som frigör kväve i marken som grödan får nytta av nästan på direkten. Fiffigt!!!!! 

Jag har gjort en blindharvning i linet och åkerbönorna för dom grödorna är riktigt dåliga på att konkurera med ogräsen det behövs lite hjälp på traven helt enkelt. Ja det är mycket att tänka på. Jag kan fatta att man en gång i tiden gav upp och började spruta ogräsgift istället för det är så mycket enklare. Då när det kom så begrep ingen att det kunde vara farligt med gift i grödorna och på marken.

Jag kan dock inte fatta alls att man fortfarande använder gifter när vi i dag vet hur farligt det är. Det går ju bevisligen att odla kanonmat utan både konstgödning och gifter. Det är mer jobb och det blir något mindre skörd. Det stora bekymret är att vi behöver få mer betalt för den ekologiska maten och mat får ju som bekant inte kosta något vilket är helt obegripligt för det är det viktigaste vi har.

I dag har jag en god vän som firar sin årsdag av sitt doktorerande i mikrobiologi. Grattis Caroline säger jag bara från dr Nyman: Specialist på grisskit, matjord och bröst!!!!!

Ta det lugnt där ute

 

×